Η νέα πρότασή του
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Boris Johnson, το είπε ξεκάθαρα: «Στις 31 Οκτωβρίου, θα βγούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ό,τι κι αν γίνει». Με αυτό το «ό,τι κι αν γίνει», εννοεί πως το Brexit θα πραγματοποιηθεί με, ή χωρίς συμφωνία. Οι Ευρωπαίοι, από την άλλη, φαίνονται μπερδεμένοι. Γιατί, το λένε ξεκάθαρα πως θα κάνουν ό,τι μπορούν για να μην επέλθει ένα no deal Brexit από τη μία, αλλά, από την άλλη, δεν φαίνονται διατεθειμένοι να αποδεχθούν την τελευταία πρόταση που τους κατέθεσε το Ηνωμένο Βασίλειο.
Στην πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση Johnson στις Βρυξέλλες, κατατίθεται το σχέδιο για την αντιμετώπιση του ζητήματος των ιρλανδικών συνόρων μετά το Brexit, που δεν περιλαμβάνει το λεγόμενο backstop, αλλά ούτε και συνοριακούς ελέγχους μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας. Το έγγραφο που κατέθεσε η βρετανική κυβέρνηση προβλέπει τη δημιουργία μιας νησιωτικής ρυθμιστικής ζώνης στο νησί της Ιρλανδίας που θα καλύπτει όλα τα αγαθά, θα διασφαλίζει την ακεραιότητα της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς και θα ευθυγραμμίζεται με τη Συμφωνία της Καλής Παρασκευής του 1998. «Είναι μια πρόταση συμφωνίας, η οποία μπορεί να γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές» αναφέρει το βρετανικό έγγραφο.
Και ενώ από τις Βρυξέλλες διαρρέεται ένα μάλλον σοκαριστικό συμπέρασμα, ότι η πρόταση είναι «θεμελιωδώς προβληματική» και «δεν θα περάσει», διαρρέοντας -σε αντιδιαστολή με τον Johnson -ότι αναμένεται μια ακόμα παράταση στην ημερομηνία εξόδου, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean- Claude Juncker, αρκέστηκε να πει στον Johnson ότι «θα το εξετάσουμε με αντικειμενικό τρόπο». Και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοινώνει ότι η πρόταση περιλάμβανε «θετικά βήματα», αλλά υπάρχουν «ακόμα κάποια προβληματικά σημεία που χρειάζονται περαιτέρω επεξεργασία τις ερχόμενες ημέρες».
Στην ανακοίνωση της ΕΕ, υπάρχουν άλλωστε και δύο φράσεις, τις οποίες είχε πει η Γερμανίδα Καγκελάριος Merkel, λίγο πριν την ανακοίνωση της Κομισιόν: Ότι «η Ε.Ε. θέλει συμφωνία» και πως «παραμένουμε ενωμένοι και έτοιμοι να εργαστούμε ολημερίς για να το επιτύχουμε, όπως κάνουμε τα τελευταία τρία χρόνια». Αυτό που δεν αναφέρεται, προφανώς επειδή θεωρείται αυτονόητο, είναι ότι «είναι προετοιμασμένοι και για το σενάριο μη επίτευξης συμφωνίας». Το περίστροφο γυρίζει στο τραπέζι. Ποιος θα υποχωρήσει πρώτος, σε αυτή τη ρώσικη ρουλέτα;
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ