Ο Mark Zuckerberg πιέζεται να σταματήσει το project του ψηφιακού νομίσματος
Στις 23 Οκτωβρίου, ο ιδρυτής και CEO του μεγαλύτερου κοινωνικού δικτύου του πλανήτη, Facebook, θα κάνει κάτι που λίγες φορές στη ζωή του έχει αναγκαστεί: Θα φορέσει κοστούμι. Αν δεν το έκανε αυτό όταν αναζητούσε επενδυτές (εμφανιζόμενος μπροστά τους φορώντας Τ-shirt και… σαγιονάρες) θα το κάνει τώρα, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών της αμερικανικής κυβέρνησης. Και το κλίμα, είναι πολύ βαρύ γι’ αυτόν. Βαρύτερο από το σκάνδαλο της Cambridge Analytica.
Αυτή τη φορά, ο Mark Zuckerberg θα κληθεί να απαντήσει στις ερωτήσεις των μελών του Κογκρέσου που απαρτίζουν την επιτροπή για το Libra. Είναι το κρυπτονόμισμα που έχει σχεδιάσει να λανσάρει στα μέσα του 2020 η Facebook, προκαλώντας αναταράξεις στις παγκόσμιες αγορές, καθώς πολλοί φοβούνται ότι θα υποκαταστήσει ακόμα και βασικά νομίσματα. Οι επικρίσεις από τους Αμερικανούς νομοθέτες γι’ αυτό είναι διαρκώς αυξανόμενες και βάζουν στο “χωνευτήρι” της οργής που προκαλεί το σχέδιο για το κρυπτονόμισμα και άλλα ζητήματα, όπως τις διαφημιστικές πολιτικές που ακολουθεί το Facebook.
Σε αυτά, αρκεί να προσθέσει κανείς και τις προειδοποιήσεις της Κομισιόν ότι θα λάβει μέτρα εναντίον του Libra, καθώς, όπως είπε ο αντιπρόεδρός της, Valdis Dobrovskis, το Libra “μπορεί να έχει συστημικές συνέπειες στη χρηματοοικονομική σταθερότητα” και θα καταλάβει γιατί ακόμα και οι σύμμαχοι του Zuckerberg, όπως ο κολοσσός των πληρωμών PayPal τον εγκαταλείπουν, αποχωρώντας από το project.
“Μια εξέταση του Facebook και της επίπτωσής του στις οικονομικές υπηρεσίες και τους τομείς στέγασης” είναι ο τίτλος της ακρόασης στην οποία θα καταθέσει ο Zuckerberg. Και θα είναι η πρώτη του εμφάνιση ενώπιον επιτροπής του αμερικανικού Κογκρέσου, από τον Απρίλιο του 2018, παρότι μόλις τον προηγούμενο μήνα βρέθηκε στο Capitol Hill για ανεπίσημες συναντήσεις με κάποια μέλη του Κογκρέσου.
Και, στην κατάθεσή του, αναμένεται να περάσει… δύσκολα, αντιμετωπίζοντας σκληρές ερωτήσεις από τα μέλη της Eπιτροπής για τις προσπάθειες του Facebook να λανσάρει το Libra. Είναι πρόσφατη, άλλωστε, η καταδίκη του Facebook από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ (τον Μάρτιο) για παραβίαση των νόμων περί δίκαιου δανεισμού, λόγω διαφημίσεων που πούλαγε το δίκτυο, οι οποίες έκαναν φυλετικές διακρίσεις. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Επικεφαλής της επιτροπής, είναι η -Δημοκρατική μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων της ΗΠΑ- Maxine Waters. Η 81χρονη Waters, είναι σταθερά επικριτική -και μάλιστα με οργή- εναντίον του Facebook, καλώντας το να σταματήσει άμεσα το Libra project.
Αλλά δεν είναι μόνο η Waters, βέβαια. Το project έχει προκαλέσει σκεπτικισμό στις ρυθμιστικές αρχές διεθνώς, οι οποίες ανησυχούν για τις επιπτώσεις που θα έχει στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα ένα ψηφιακό νόμισμα γιγαντιαίας κλίμακας, όπως αυτό που ετοιμάζει ο Zuckerberg. Ίσως χαρακτηριστικότερη είναι η αντίδραση του αντιπροέδρου της Κομισιόν, που προανήγγειλε μέτρα εναντίον των ψηφιακών νομισμάτων και ιδιαίτερα του Libra, που η ΕΕ θεωρεί απειλή στην οικονομική σταθερότητα.
Ως τώρα, η EE δεν είχε προβεί σε κινήσεις για τη ρύθμιση των ψηφιακών νομισμάτων. O Dobrovskis τόνισε ενώπιον της Ευρωβουλής, ότι η αλλαγή στάσης οφείλεται στα σχέδια του Facebook για το Libra, ένα νόμισμα το «οποίο μπορεί να έχει συστημικές συνέπειες στη χρηματοοικονομική σταθερότητα». Άλλωστε, οι φορείς άσκησης πολιτικής θεωρούσαν τα ψηφιακά νομίσματα ζήτημα ήσσονος σημασίας, μέχρι την ανακοίνωση των σχεδίων για το λανσάρισμα του Libra. «Σκοπεύω να προτείνω νέα νομοθεσία για αυτό», λέει τώρα ο Ευρωπαίος αξιωματούχος. Ο Zuckerberg, βάλλεται από παντού. Θα αναγκαστεί άραγε να υποχωρήσει σε αυτό το εγχείρημα του ψηφιακού νομίσματος;
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ