Ο… παραλίγο πρώτος τρισεκατομμυριούχος του πλανήτη χρεοκοπεί. Η WeWork ψυχορραγεί
Πολλοί μπορούν να μιλήσουν για αποτυχία. Λίγοι όμως, μπορούν να περιγράψουν την… πανωλεθρία που υπέστη φέτος ο Αμερικανοϊσραηλινός ιδρυτής της εταιρίας διαμοιρασμού γραφείων, WeWork, Adam Neumann. O Neumann, τον Ιανουάριο ήταν ιδρυτής και CEO μιας εταιρίας που άξιζε περίπου 48 δισεκατομμύρια δολάρια, ήταν στη λίστα του Forbes, ανάμεσα στους δισεκατομμυριούχους, πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη (net worth: 4,1 δισ. δολάρια) και όλα έδειχναν να πάνε… πρίμα.
Σήμερα, η εταιρία του, κοστίζει περίπου 2,8 δισεκατ. δολάρια, κάνει 5.000 απολύσεις, δέχεται επείγουσα «ένεση» ρευστότητας από τη Softbank για να αποφύγει τα χειρότερα, η Goldman Sachs και η Morgan Stanley μετράνε απώλειες εκατοντάδων εκατομμυρίων από την επένδυσή τους σε αυτή και ο Neumann έχει απομείνει με περιουσία «μόλις» 500 εκατ. δολαρίων περίπου…
Δεν θα το έλεγε κανείς και καλή επίδοση για έναν άνθρωπο ο οποίος, μόλις λίγους μήνες πριν, υποσχόταν ότι θα γίνει ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος του πλανήτη, θα επεκτείνει τη WeWork στον πλανήτη Άρη, θα γίνει ο πρόεδρος του Ισραήλ, ο «πρόεδρος του κόσμου», θα είναι ο πρώτος που θα ξεκλειδώσει το μυστικό της αιώνιας ζωής. Και, αν νομίζετε ότι απλώς υπερέβαλε, αρκεί να σας πούμε τα εξής: Ότι έπεισε τον Rahm Emanuel να κατέβει για την προεδρία των ΗΠΑ, χρησιμοποίησε τον CEO της JP Morgan Chase, Jamie Dimon, ως προσωπικό του τραπεζίτη (!!!) και έπεισε τον διάδοχο πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας, Mohammed bin Salman, να βελτιώσει τη θέση και τα δικαιώματα των γυναικών στο βασίλειο. Ο Neumann λοιπόν, ο οποίος είχε ήδη αποκτήσει τεράστια δύναμη, κάπου… χάθηκε. Τι πήγε στραβά;
Η κατάρρευση έγινε μάλλον σαφής τον περασμένο Σεπτέμβριο. Και, μάλλον άρχισε με την παραίτηση στην οποία εξωθήθηκε ο Neumann (από τον συνιδρυτή της εταιρίας), μετά από μια σειρά καταγγελιών για τον τρόπο διοίκησής του. Ο ιδρυτής της εταιρίας, καταγγέλθηκε για σεξουαλική παρενόχληση από εργαζόμενη, η οποία είπε ότι την… κέρναγε σφηνάκια στο γραφείο του για να τη μεθύσει κατά τη διάρκεια συνέντευξης για την πρόσληψή της, γεγονός που έφερε μάλλον μεγάλη κριτική για το ότι ο Neumann είχε την έμπνευση να δίνει απεριόριστη δωρεάν μπύρα στους συνεργάτες της εταιρίας, πρακτική που περιορίστηκε στα 4 ποτήρια κατ’ άτομο. Και ακολούθησαν και άλλα σκάνδαλα. Όπως αυτό με το νοικιασμένο lear jet στο οποίο ο Neumann έκανε… ασταμάτητη χρήση μαριχουάνας, αλλά και η αγορά ενός Gulfstream για τις μετακινήσεις του, την ώρα που η εταιρία έχανε λεφτά με το… τσουβάλι (700 εκατ. δολάρια το εξάμηνο) και η οργή προς το πρόσωπό του από τους εργαζομένους μεγάλωνε. Η δε ΙΡΟ της εταιρίας, από την οποία σχεδίαζε να βγάλει 4 δισ. δολάρια αναβλήθηκε, λόγω της υποτίμησης ακριβώς της αξίας της WeWork από τους αναλυτές. Στο τέλος, ήρθε και ένα σκάνδαλο με μολυσμένους από φορμαλδεϋδη τηλεφωνικούς θαλάμους και… «έδεσε».
Και τώρα; Με τον Neumann να έχει αποχωρήσει και τη WeWork να «καίει» ανεξέλεγκτα χρήμα και να έχει ανάγκη ρευστού, ο βασικός χρηματοδότης της, η Softbank, παρεμβαίνει. Την ώρα που η Goldman Sachs ενημερώνει ότι έχασε «μόλις» 80 εκατ. δολάρια από το μερίδιό της στη WeWork και πως θα το μειώσει, καθώς και η Morgan Stanley υπολογίζεται ότι έχασε 264 εκατ. δολάρια, η Softbank παρεμβαίνει: Παρέχει 5 δισ. δολάρια για να καλύψει τα προβλήματα ρευστότητας με αντάλλαγμα μετοχές της εταιρίας, όμως αποφεύγει να πάρει τον έλεγχό της. Προτιμά να προτείνει ένα σχέδιο για τη σωτηρία της. Σχέδιο, το οποίο, φυσικά, δεν περιλαμβάνει πουθενά τον Neumann…
Από την Έντυπη Έκδοση