Αμέσως μετά από την πανηγυρική συνεδρίαση στην οποία η Christine Lagarde παρέλαβε το χαρτοφυλάκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αποχαιρετώντας τον Mario Draghi, έπιασε «δουλειά». Η πρώτη της, πριν ακόμα… πετεινός λαλήσαι, ήταν να βγάλει μια «κίτρινη κάρτα» στη Γερμανία, δείχνοντάς μας ότι το κλίμα στην ΕΕ είναι μάλλον εκρηκτικό. Μιλώντας στο δίκτυο RTL και πριν ακόμα αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά της (η μέρα ανάληψης είναι η σημερινή) η κ. Lagarde είπε ότι οι χώρες με δημοσιονομικό πλεόνασμα, ανάμεσά τους η Γερμανία, «δεν κατέβαλαν πραγματικά τις αναγκαίες προσπάθειες» για δημοσιονομική ανάκαμψη ώστε να σταθεροποιήσουν έναν ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης, η οποία είναι εύθραυστη.
Η νέα επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τόνισε πως οι πολιτικές ανάκαμψης ήταν «καλά συντονισμένες κατά το διάστημα αμέσως μετά την κρίση», αλλά «οι χώρες, και κυρίως αυτές που έχουν δημοσιονομικό χώρο, δεν κατέβαλαν πραγματικά τις αναγκαίες προσπάθειες, αναφερόμαστε προφανώς στις χώρες που έχουν χρονίως δημοσιονομικό πλεόνασμα, όπως η Ολλανδία, η Γερμανία και ορισμένες άλλες στον κόσμο». Δεν ήταν και μεγάλη έκπληξη αυτό, εάν αναλογιστεί κανείς τη γενικευμένη εχθρότητα των Γερμανών στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία εκφράστηκε και με επιθέσεις/δηλώσεις από Γερμανούς αξιωματούχους, αλλά και με τις παραιτήσεις τριών Γερμανών αξιωματούχων από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, πιο πρόσφατα της Σαμπίν Λαουτενσλάγκερ.
Και, το κίνημα του ευρωσκεπτικισμού που γεννιέται στο Βερολίνο, ίσως να υποδαυλίζεται από το γεγονός ότι η χώρα αντιμετωπίζει αύξηση της ανεργίας η οποία τον Οκτώβριο είναι μεγαλύτερη από ό,τι αναμενόταν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη, υποδηλώνοντας ότι η κρίση στον τομέα της μεταποίησης διαχέεται στην αγορά εργασίας. Βάσει των στοιχείων που δημοσίευσε το Reuters, ο αριθμός των ανέργων ενισχύθηκε κατά 6.000, στα 2,287 εκατ. σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους, έναντι 2.000 ατόμων που ήταν η πρόβλεψη. Το ποσοστό ανεργίας διατηρήθηκε στο 5%, ελαφρώς υψηλότερο από το χαμηλό ιστορικό του 4,9% που έφτασε νωρίτερα φέτος. Όχι ότι γενικότερα στην Ευρωζώνη το κλίμα είναι καλύτερο. Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, ο βασικός δείκτης για το οικονομικό κλίμα στις 19 χώρες του ευρώ υποχώρησε στις 100,8 μονάδες τον Οκτώβριο από 101,9 έναν μήνα νωρίτερα και τις 103,1 τον Αύγουστο. Η πτώση δεν ήταν μόνο υψηλότερη από το αναμενόμενο (101,1 μονάδες), αλλά και ήρθε για δεύτερο συνεχή μήνα, καθώς η απαισιοδοξία εξαπλώθηκε στον τομέα των υπηρεσιών και τους καταναλωτές. Η σημερινή επίδοση είναι η χαμηλότερη, από τον Ιανουάριο του 2015. Το κλίμα στον κλάδο των υπηρεσιών, το οποίο αντιπροσωπεύει τα δύο-τρίτα της οικονομίας της ευρωζώνης, ήταν θετικό τον Σεπτέμβριο παρά τη συνολική απαισιοδοξία. Τον Οκτώβριο ωστόσο υποχώρησε στις 9,0 μονάδες από 9,5 έναν μήνα πριν. Ηταν το πιο χαμηλό σημείο από τον Ιούνιο του 2015.
Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος ενισχύθηκε στις -0,19 μονάδες τον Οκτώβριο από -0,23 τον Σεπτέμβριο, έναντι προσδοκίας για περαιτέρω πτώση στο -0,24.
Από την Έντυπη Έκδοση