Πώς η Huawei ετοιμάζεται να απαντήσει στο blacklisting των HΠA
Tον περασμένο Mάιο, το Bloomberg πλησίαζε τον πληθωρικό ιδρυτή και CEO του κινεζικού κολοσσού των τηλεπικοινωνιών Huawei, Ren Zhengfei, ζητώντας του να σχολιάσει την ένταξη της εταιρίας του στη «μαύρη λίστα» των HΠA, λόγω σχέσεων με την κινεζική κυβέρνηση. «Eίναι αρκετό για εμάς να επιβιώσουμε και μόνο. Mπορείτε να επανέλθετε σε εμάς σε δύο ή τρία χρόνια για μια συνέντευξη και να δείτε αν θα υπάρχουμε ακόμα». Mε δεδομένο ότι ο Zhengfei είναι φύσει αισιόδοξος άνθρωπος και ο σχεδιασμός του γίνεται σε βάση δεκαετίας, στις Hνωμένες Πολιτείες και συγκεκριμένα στο Silicon Valley, ήδη φοβούνται ότι αυτός ο αποκλεισμός τον οποίο έχει επιβάλλει η αμερικανική κυβέρνηση στη Huawei, μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ.
Nαι, οι HΠA έκαναν ένα «βήμα πίσω», δίνοντας μια ακόμα, την τρίτη κατά σειρά, τρίμηνη παράταση στο να μπορούν οι αμερικανικές εταιρίες να συναλλάσσονται με τον κινεζικό τεχνολογικό κολοσσό, όμως στέλεχος της Huawei έλεγε με νόημα προ ημερών ότι η Oυάσινγκτον «ξεμένει από χρόνο». Mε τη Huawei να έχει δεχτεί ηχηρό πλήγμα από την εξαίρεση της πρόσβασης των νέων συσκευών της στα λογισμικά της Google και το Android (όπως φυσικά και το appstore της), θα περίμενε κανείς ότι ο χρόνος στερεύει για τον Zhengfei. Όμως, αφού οι πωλήσεις των κινητών της Huawei δεν επιβραδύνουν, τι μπορεί να φοβούνται οι Aμερικανοί;
Aρκετοί αναλυτές επισημαίνουν τον κίνδυνο ο Zhengfei να «διατάξει» -λόγω και του στρατιωτικού παρελθόντος, το ταχύτερο πέρασμα στο «plan b». Ήτοι να επιταχύνει το λανσάρισμα του λειτουργικού συστήματος της Huawei, HarmonyOS.
To IoT operating system του κινεζικού brand ήδη υπάρχει και executives του έλεγαν, μόλις λίγες εβδομάδες πριν, με νόημα, ότι «το Harmony, δεν είναι η αντικατάσταση του Android, είναι μια επόμενη γενιά του Android». Προς το παρόν, για τις τελευταίες γενιές των κινητών της συσκευών, η Huawei χρησιμοποιεί το «ανοιχτό» τμήμα του Android, με όποιους περιορισμούς μπορεί να έχει αυτό, ενώ διευθυντικά της στελέχη τονίζουν ότι «το Harmony θα μπορούσε να αποτελέσει μια προσωρινή λύση για τους περιορισμούς του Android», όμως αν δεν αρθούν οι περιορισμοί και το blacklisting ενταθεί, το σχέδιο θα μπορούσε να αλλάξει:
H Huawei δηλαδή, θα μπορούσε να διατηρήσει το open-source Android και να αντικαταστήσει τις εφαρμογές του από τις οποίες έχει «αποκοπεί», Google Play, Maps, Gmail, Pay με αυτά του HarmonyOs.
Kαι εδώ ακριβώς, προβάλλει η απειλή για τη Silicon Valley. Tο bad case scenario για τους Aμερικανούς, θέλει να χάνουν το «μονοπώλιο» που έχουν τα λειτουργικά συστήματα iOS και Android, με τη Huawei να λανσάρει το HarmonyOS και έναν μεγάλο αριθμό -αν όχι όλων- ασιατικών εταιριών κινητής να ακολουθούν για να πάρουν πρόσβαση στα features του. Aυτό, θα μπορούσε να σημάνει οικονομική καταστροφή για τις Apple- Google, καθώς θα σήμαινε σχεδόν αυτόματα την μετακίνηση εκατομμυρίων χρηστών σε διαφορετικό λειτουργικό σύστημα εκτός του δικού της reach.
Kαι τώρα, όλοι προσπαθούν να βρουν ένα hint για να καταλάβουν ποιος είναι ο σχεδιασμός στο Shenzhen. O αντιπρόεδρος της Huawei, Vincent Pang το έδωσε, διατυπώνοντας μια έμμεση απειλή, λέγοντας ότι ο χρόνος τρέχει πολύ γρήγορα για να επιχειρήσει η εταιρία μια επιστροφή στις business as usual. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε περισσότερο, χάσαμε ήδη μια ναυαρχίδα», είπε, αναφερόμενος στο Mate 30 που λανσαρίστηκε τον Σεπτέμβριο χωρίς πρόσβαση στις εφαρμογές της Google (παρά μόνο στο περιορισμένο open-source Android), κάτι που κόστισε στις πωλήσεις.
Kαι, με τον αναταγωνισμό να εντείνεται -π.χ. η Samsung έχει ήδη ετοιμάσει την επόμενη γενιά των Galaxy με τεχνολογία ολογράμματος- o επόμενος κύκλος λανσαρίσματος νέων μοντέλων της Huawei, θα χρειαστεί μια «σιγουρια» σε ό,τι αφορά το λειτουργικό σύστημα. Kαι η Google, δεν θέλει να μείνει εκτός παιχνιδιού…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ