Στα 8,1 δισ. τα «κόκκινα» δάνεια
Ποιος είπε ότι η Τουρκία ανέκαμψε από τη νομισματική κρίση του 2018; Μπορεί γεωπολιτικά, τα πράγματα να πάνε (;) καλά για την κυβέρνηση Erdogan, με τη συριακή επιχείρηση και τον κουρδικό, το μεταναστευτικό, τις φιλοφρονήσεις από τον πρόεδρο Trump και τις θερμές σχέσεις με τη Ρωσία, όμως η οικονομία της γειτονικής μας χώρας, μοιάζει με μια ωρολογιακή βόμβα. Για την ακρίβεια, μοιάζει σαν να έχει μια τέτοια στα θεμέλιά της. Και το όνομα αυτής, NPLs…
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις τουρκικές τράπεζες, τα οποία «εξερράγησαν» κατά τη διάρκεια της νομισματικής κρίσης του καλοκαιριού του 2018 (αφού η αποπληρωμή των δανείων σε ξένα νομίσματα έγινε ασύμφορη μετά την «κατρακύλα» της τουρκικής λίρας), σύμφωνα με την εποπτική αρχή των τραπεζών της χώρας, BDDK, φτάνουν τα 8,1 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η αρχή, αναφέρει ότι ο σχετικός δείκτης έφτασε το 5% τον περασμένο Σεπτέμβριο, καταγράφοντας ρεκόρ δεκαετίας και αναμένει ότι ο δείκτης των NPLs θα συνεχίσει να ανεβαίνει, φτάνοντας ως και το 6,3% ως το τέλος του τρέχοντος έτους. Η BDDK ζητά από τις τράπεζες να λάβουν μέτρα μείωσης των «κόκκινων» δανείων τους, ενώ τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ζητούν παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών της Τουρκίας με συστημικές λύσεις, όπως ένα πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων για τα NPEs για τους τίτλους πρώτης διαβάθμισης τιτλοποιήσεων.
Την ίδια ώρα και ενώ η τουρκική οικονομία συνεχίζει να επιβραδύνει, o κεντρικός τραπεζίτης της χώρας, Murat Uysal δεν βλέπει άλλη λύση για ανακοπή της καθόδου από την αύξηση της χορήγησης των δανείων.
Η κυβέρνηση φαίνεται να ενστερνίζεται αυτή την άποψη, όπως δείχνει άλλωστε και η τακτική των κρατικών Ziraat Bankasi, Vakifbank και Halkbank να επιχειρούν να προσελκύσουν δανειολήπτες, μειώνοντας τα στεγαστικά και επιχειρηματικά κάτω από το επιτόκιο αναφοράς της Τουρκίας (14%), αυξάνοντας τις σχετικές χορηγήσεις στα 33 δισεκατ. δολάρια τον περασμένο μήνα (έναντι 30 δισ. στα τέλη Ιουλίου).
Το πρόβλημα βέβαια είναι, ότι όσο οι τράπεζες ακολουθούν αυτό το σχέδιο, μοιάζουν να χτυπούν τα «πόδια» τους. Γιατί συρρικνώνουν, με αυτό τον τρόπο, την κερδοφορία τους, φαινόμενο που θα ενταθεί με το σχέδιο αναδιάρθρωσης των «κόκκινων» δανείων και της αναγνώρισης των 8,1 δισ. δολαρίων σε NPLs. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ziraat, η οποία στο εννεάμηνο του έτους καταγράφει μειωμένα καθαρά κέρδη κατά 32% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Και η Τουρκία, μοιάζει έτοιμη να ξαναμπεί σε αυτό τον καταστροφικό, φαύλο κύκλο…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ