Σύμφωνα με τρεις πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters ο Λευκός Οίκος είχε καταρτίσει σχέδιο προκειμένου να μπλοκάρει την πρόσβαση της Huawei στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ σε μία προσπάθεια να περιορίσει την παρουσία του κινεζικού τηλεπικοινωνιακού κολοσσού στην αμερικανική αγορά.
Τι προέβλεπε το σχέδιο
Το σχέδιο, το οποίο τελικά εγκαταλείφθηκε, προέβλεπε την ένταξη της Huawei Technologies Co Ltd, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής smartphone παγκοσμίως, στη “μαύρη λίστα” του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, με τις “Ειδικά Σεσημασμένες Οντότητες” (SDNs).
Μία από τις πηγές που επικαλείται μάλιστα το Reuters, που τάσσεται υπέρ της συγκεκριμένης κίνησης, ανέφερε ότι το σχέδιο αυτό θα μπορούσε να αναβιώσει τους ερχόμενους μήνες, κάτι που θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στο θέμα της Huawei.
Η τελευταία επιλογή
Το σχέδιο είχε καταρτίσει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, και σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους θεωρείτο ως έσχατη επιλογή της πολιτικής κυρώσεων κατά της κινεζικής εταιρείας, σύμφωνα με τις πηγές του πρακτορείου. Σημειώνεται ότι η ένταξη της Huawei στη “μαύρη λίστα” θα καθιστούσε πρακτικά αδύνατο για την κινεζική εταιρεία να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε συναλλαγή σε δολάρια.
Τελικά, όμως, η επιβολή του συγκεκριμένου περιορισμού αναβλήθηκε, καθώς προκρίθηκε η υιοθέτηση άλλων μέτρων, όπως η ένταξη της Huawei στη “μαύρη λίστα” των εμπορικών επιχειρήσεων, κάτι που πρακτικά υποχρεώνει ορισμένους προμηθευτές να λάβουν ειδική άδεια προκειμένου να μπορούν να πραγματοποιούν εμπορικές συναλλαγές.
Σημειώνεται ότι στη “μαύρη λίστα” του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων η ρωσική Rusal, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία αλουμινίου παγκοσμίως, Ρώσοι ολιγάρχες, Ιρανοί πολιτικοί και έμποροι ναρκωτικών της Βενεζουέλας.
Ποιες θα ήταν οι συνέπειες για τη Huawei
Η Annie Fixler, μέλος του think tank του Ιδρύματος για την Προάσπιση των Δημοκρατιών, δήλωσε ότι η ένταξη της κινεζικής εταιρείας στη συγκεκριμένη λίστα “θα είχε εκτεταμένες συνέπειες για την Huawei σε ολόκληρο τον κόσμο”, σημειώνοντας ότι θα επηρέαζε σημαντικά τις δραστηριότητές της στην Ευρώπη αλλά και στην υπόλοιπη Ασία, εκτός της Κίνας.
Την ίδια στιγμή βέβαια η ένταξη της κινεζικής εταιρείας στη “λίστα SDN” θα προκαλούσε πλήθος υλικοτεχνικών, διπλωματικών και οικονομικών δυσκολιών και στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, ενώ θα δημιουργούσε προβλήματα και σε συμμάχους των ΗΠΑ που εξαρτώνται από τη Huawei για τη λειτουργία των 4G δικτύων τους.