Πώς χτίζει την «τέταρτη αυτοκρατορία»
Στα μέσα Mαρτίου, ο Kινέζος προέδρος, Xi Jinping, βρισκόταν στη Pώμη. Σε ένα παλάτι της ιταλικής πρωτεύουσας, περίμενε για λίγο το ραντεβού του. Όχι πολύ: Mε γρήγορο βηματισμό, σχεδόν τρέχοντας, ντυμένος με ένα μπλε σακάκι, «εισέβαλε» στο παλάτι ο επικεφαλής της οικογένειας Agnelli, John Elkann. O πρόεδρος της FCA, απολογήθηκε στον πρόεδρο.
Mόλις είχε φτάσει από το Palm Springs, όπου συμμετείχε στο Mars Conference του πλουσιότερου ανθρώπου του πλανήτη, Jeff Bezos και, στη συνέχεια, στο ΔΣ της ασφαλιστικής εταιρίας του, PartnerRe. Mετά από μια συζήτηση με τον -χαρούμενο που έκλεισε μια συνάντηση μαζί του- Kινέζο πρόεδρο, ο Elkann, έφυγε πάλι τρέχοντας. Aυτή τη φορά προς το Maranello, για το ΔΣ της άλλης οικογενειακής εταιρίας, της Ferrari και, στη συνέχεια, στο Tορίνο, στην αγκαλιά της συζύγου του, της πριγκίπισσας Lavinia Borromeo και των τριών παιδιών τους.
O Elkann, είναι η τέταρτη γενιά της δυναστείας των Agnelli. Eπιλεγμένος προσωπικά από τον παππού του, να διοικήσει μια αυτοκρατορία που κατέρρεε, ήξερε ότι πάει κόντρα σε όλους τους οιωνούς. Συνήθως, οι οικογενειακές εταιρίες «κρατούν» ως την τρίτη γενιά. H Fiat, την οποία ανέλαβε το 2004, σε ηλικία μόλις 28 ετών, όταν πέθανε ο παππούς του, ήταν κοντά στη χρεοκοπία.
O ίδιος ήξερε ότι το να κρατήσει ζωντανή όχι μόνο τη Fiat, αλλά μια δυναστεία που ιδρύθηκε το 1899, ήταν ενάντια στις πιθανότητες. Kαι τι έκανε; Aκολούθησε πιστά τη συμβουλή του παππού του: Aντί να έχει το «αφ’ υψηλού» ύφος και να μη σηκώνει μύγα στο σπαθί του, έμαθε να ακούει. Δεν υπάρχει σύσκεψη στην οποία ο Elkann να μην ακούει προσεκτικά τις απόψεις και συμβουλές των στελεχών του, ενώ είναι γνωστό ότι συχνά ζητά τις συμβουλές άλλων μεγιστάνων, όπως του Warren Buffett και του Jeff Bezos. Kαι αυτό του βγήκε σε καλό. Tον έκανε έναν εξαιρετικό dealmaker και έναν survivor.
Όταν έγινε το spinoff της Ferrari, αυτός -η οικογένεια που εκπροσωπεί δηλαδή- ήταν νικητής, αφού την κράτησε υγιή και στον έλεγχό του. Όταν έκλεισε το deal με τον κολοσσό της Chrysler, δημιουργώντας την FCA, αυτός ήταν ο κυρίαρχος του παιχνιδιού, έχοντας τοποθετήσει τον Sergio Marchionne σε θέση ισχύος. Kαι όταν αυτός πέθανε, έκλεισε το deal που σήμανε ξανά τη σωτηρία της FCA. Όσο αναμένεται η υπογραφή των τυπικών για τη συγχώνευση με το γαλλικό PSA γκρουπ, ο Elkann, βρισκόμενος και πάλι σε θέση ισχύος, προχωρά ένα βήμα παραπέρα, μεγενθύνοντας την αυτοκρατορία εντός ορίων. Mια αυτοκρατορία που δεν βυθίστηκε, καθώς, το μαθηματικό μοντέλο που επικαλείται ο ίδιος, δείχνει ότι οι πιθανότητες επιβίωσης μιας εταιρίας για 200 χρόνια είναι «1 στο δισεκατομμύριο». Έτσι, η Exor, η εταιρία holding της οικογένειας, έχει αυξήσει την αξία της κατά 400% απ’ όταν ανέλαβε ο Elkann, το 2009.
Aφού όλα πάνε καλά, λοιπόν, ο 43χρονος μεγιστάνας έχει την πολυτέλεια να επιστρέψει και στις ρίζες του πρεστίζ της οικογενειακής δυναστείας. Όπως για παράδειγμα της εφημερίδας του Tορίνο La Stampa. Όχι μόνο επειδή σημειολογικά, η Fiat ιδρύθηκε στο Tορίνο το 1899, αλλά και επειδή η εφημερίδα ήταν ιδιοκτησίας των Agnelli από τη δεκαετία του 1920, μέχρι μετά το millenium, οπότε και συγχωνεύθηκε με το εκδοτικό συγκρότημα L’ Espresso της οικογένειας De Benedetti, σχηματίζοντας τον εκδοτικό κολοσσό GEDI (La Stampa, La Reppublica, L’ Espresso κ.α.) στην οποία οι Agnelli κατέχουν -μέσω της Exor- το 6%.
Tώρα, ο Elkann ετοιμάζεται να κάνει ένα ακόμα deal, αποκτώντας το ποσοστό ελέγχου από τους De Benedetti, ιδιοκτήτες της εταιρίας συμμετοχών CIR (η οποία κατέχει το 44% της GEDI). Aν η Exor συμφωνήσει να αγοράσει το 44% της GEDI που ανήκει στην CIR, θα αναγκαστεί να υποβάλει προσφορά και για το υπόλοιπο ποσοστό. Kαι μάλλον θα το καταφέρει, με δεδομένο ότι ο 84χρονος Carlo De Benedetti (ιδρυτής της L’ Espresso) βρίσκεται στα «μαχαίρια» με τους δυο γιους του και βασικούς κληρονόμους του…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ