Τι σηματοδοτεί η παραίτηση Page-Brin
Ήταν απρόσμενο. Μετά από 21 ολόκληρα χρόνια, οι ιδρυτές της Google, Larry Page και Sergey Brin αποχώρησαν από την μητρική εταιρία του διαδικτυακού κολοσσού, Alphabet Inc. Και αν όλοι αναρωτιούνται τι αλλαγές θα φέρει στην εταιρία αυτή καθεαυτή το stepdown των δύο ανδρών, η πραγματική αλλαγή σελίδας που σηματοδοτεί η αποχώρησή τους, αφορά ολόκληρο τον κλάδο της τεχνολογίας, παγκοσμίως.
Οι Page και Brin και ο τρόπος που διοίκησαν τη Google, δεν σχημάτισαν απλά την τεχνολογική βιομηχανία όπως την ξέρουμε σήμερα, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρίες τεχνολογίας διοικούνταν ως σήμερα.
Δεκάδες εταιρίες άντλησαν την έμπνευσή τους από την εταιρική κουλτούρα που έφεραν οι δύο Αμερικανοί, εφαρμόζοντάς της στη Google και επιτρέποντάς της να παίρνει γιγαντιαία στοιχήματα και να καινοτομεί. Από τις επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες που ήρθαν για να μείνουν ή απέτυχαν, μέχρι και στον τρόπο λειτουργίας, με τις πρωτοφανείς παροχές στους εργαζομένους (ελεύθερα ωράριο, δωρεάν φαγητό, χώροι ύπνου στην εργασία, δραστηριότητες άθλησης, υψηλότατοι μισθοί ανεξαρτήτως προϋπηρεσίας, ραγδαία ανέλιξη νεαρών ταλέντων κ.α.) εν πολλοίς η Silicon Valley και, κατά συνέπεια ο υπόλοιπος τεχνολογικός πλανήτης (και όχι μόνο) σχηματίστηκε βάσει του pattern που έφτιαξε η Google.
Πολλοί ιδρυτές startups «ξεπατίκωσαν» τη dual-class δομή της Google ως «μάθημα» για τον τρόπο με τον οποίο θα διατηρούσαν τον έλεγχο και τη διοίκηση στις εταιρίες τις οποίες αυτοί δημιούργησαν. Για παράδειγμα, ως μοντέλο λειτούργησε η επιμονή και αποφασιστικότητα των Page και Brin να διατηρήσουν στα χέρια τους τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων στις εταιρίες τους, ακόμα και όταν αυτές εισήχθησαν στη χρηματαγορά, εξυπηρετώντας περισσότερο το όραμα των ιδρυτών παρά τις επιθυμίες των επενδυτών ή και των μετόχων.
Όμως, οι καιροί αλλάζουν. Τα τελευταία χρόνια, με μερικές εξαιρέσεις, όπως αυτή του Mark Zuckerberg που διατηρεί υπό τον απόλυτο έλεγχό του το Facebook, ένα μεγάλο μέρος επιτυχημένων startups και τεχνολογικών εταιριών φεύγουν από τα χέρια των ιδρυτών τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, οι ιδρυτές εκδιώκονται από τις εταιρίες τους… δακτυλοδεικτούμενοι, ως υπεύθυνοι αποτυχιών και κακών εταιρικών πρακτικών, ή απλά αναγκάζονται να ακολουθήσουν πιστά τις εντολές των μετόχων.
Με τους Page-Brin, βέβαια, ακολουθήθηκε ένα άλλο μοντέλο. Οι ίδιοι επέλεξαν να αποχωρήσουν, καταδεικνύοντας ότι «η εποχή των ιδρυτών» στη Silicon Valley έχει τελειώσει. Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια είχαν περιορίσει δραματικά την παρουσία τους και τις παρεμβάσεις τους στις εταιρίες της Alphabet, διατηρώντας έναν περισσότερο τιμητικό και λιγότερο λειτουργικό ρόλο.
Έτσι, η απουσία τους από σημαντικά γεγονότα είχε γίνει αισθητή, με πιο χαρακτηριστική την επιλογή τους να μην παρευρεθούν στο Καπιτώλιο κατά τη συζήτηση για την επιρροή των Big Tech εταιριών, κατά τις αμερικανικές εκλογές του 2016. Παράλληλα, ήταν απόντες και από εταιρικές «υποχρεώσεις» όπως οι συναντήσεις μετόχων.
Κάπως έτσι απλά, με μια επιστολή, το δίδυμο των 46χρονων που ίδρυσαν τη Google σε ένα γκαράζ στην Καλιφόρνια και τη μετέτρεψαν σε παγκόσμιο κολοσσό, υπέβαλαν παραίτηση από τις διευθυντικές τους θέσεις στην Alphabet (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος), τη μητρική που έχει κάτω από την «ομπρέλα» της μια σειρά από τεχνολογικά brands, λέγοντας πως είναι «η κατάλληλη εποχή για να αποχωρήσουν» και ότι «θα αναλάβουν το ρόλο των υπερήφανων γονέων, προσφέροντας συμβουλές και αγάπη, αλλά όχι καθημερινή παρότρυνση», αφήνοντας τα ηνία στον (κάτοχο του 1% της Alphabet) Sundar Pichai.
Παρόλα αυτά, θα παραμείνουν στο ΔΣ της εταιρίας, όπου και θα ελέγχουν από κοινού πάνω από το 51% των ψήφων, άρα διατηρούν τον έλεγχό της, παρότι δεν θα την διοικούν ενεργά.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ