Ανησυχίες εξέφρασε αξιωματούχος της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed) για το κρυπτονόμισμα Libra που επιθυμεί να βγάλει η Facebook το 2020 δείχνοντας ότι ακόμη δεν υπάρχει η απαιτούμενη στήριξη από τους βασικούς ρυθμιστικούς φορείς οι οποίοι φοβούνται ότι οι καταναλωτές μπορεί να τεθούν σε κίνδυνο.
«Μια σημαντική ανησυχία που αφορά το σχέδιο Libra της Facebook είναι η πιθανότητα ένα σύστημα πληρωμών να υιοθετηθεί σε παγκόσμια κλίμακα σε σύντομο χρονικό διάστημα και να επιβληθεί ως παγκόσμιο νόμισμα», δήλωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, η Λέιλ Μπρέιναρντ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Fed, σε ομιλία της στη Φρανκφούρτη.
Η ιδέα της Facebook να καταστήσει το Libra ένα «stablecoin» -ένα ψηφιακό νόμισμα που συνδέεται με κεφάλαια που τυγχάνουν κρατικής στήριξης ή άλλα υγιή περιουσιακά στοιχεία με στόχο να αποφευχθούν οι δραματικές διακυμάνσεις των παραδοσιακών κρυπτονομισμάτων όπως το bitcoin- δεν έχει ακόμα αποδειχθεί, σύμφωνα με την Μπρέιναρντ, ενώ παραμένουν ασαφή τα δικαιώματα για τους καταναλωτές.
Μπορεί να τεθούν σε κίνδυνο οι καταναλωτές
«Χωρίς τα αναγκαία προστατευτικά μέτρα, τα δίκτυα των stablecoin σε παγκόσμιο επίπεδο μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τους καταναλωτές», σύμφωνα με την αξιωματούχο της Fed.
Τα σχόλια της Μπρέιναρντ υποδηλώνουν ότι το σχέδιο της Facebook για το Libra δεν έχει ακόμα εξασφαλίσει επαρκή στήριξη μεταξύ των βασικών ρυθμιστικών φορέων.
Οι κίνδυνοι και οι προϋποθέσεις
Τα κρυπτονομίσματα, σύμφωνα με την Μπρέιναρντ, έχουν να ξεπεράσουν ακόμα κάποια εμπόδια, μεταξύ των οποίων η πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν σε απάτες και σε δραστηριότητες όπως το ξέπλυμα χρήματος.
Οι κλοπές και οι ζημίες λόγω απάτης που συνδέονται με τα κρυπτονομίσματα εκτιμάται ότι έχουν υπερδιπλασιαστεί σχεδόν στα 4,4 δισεκ. δολάρια το 2019 από το 1,7 δισεκ. δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με την ίδια.
«Δεδομένου του διακυβεύματος, το όποιο παγκόσμιο δίκτυο πληρωμών θα απαιτείται να πληροί ένα υψηλό επίπεδο νομικών και ρυθμιστικών προστατευτικών μέτρων πριν ξεκινήσει τις δραστηριότητές του», σύμφωνα με την Μπρέιναρντ.