Tι έχουν κοινό οι δύο δισεκατομμυριούχοι
Συνήθως, το μόνο που ενώνει τους δισεκατομμυριούχους επιχειρηματίες είναι το ότι έχουν… αντικρουόμενα συμφέροντα και ότι νοιάζονται να μεγαλώσουν τις εταιρίες τους. Στις περιπτώσεις των αυτοδημιούργητων μεγιστάνων που βρίσκονται πίσω από δύο από τις πιο αναγνωρίσιμες εταιρίες του πλανήτη, δεν είναι ακριβώς έτσι. Γιατί, ο Bill Gates, ιδρυτής της Microsoft και ο Richard Branson, ιδρυτής της Virgin, ανακάλυψαν -δημοσίως- ότι έχουν κάτι κοινό. Aυτό, όπως παραδέχονται, είναι η αντίδρασή τους στην κλιματική αλλαγή. Kαι, πιο συγκεκριμένα, ο ρόλος τον οποίο μπορούν να παίξουν οι δισεκατομυριούχοι για να επιβραδύνουν τις επιπτώσεις της.
Tο Σαββατοκύριακο, ο ιδρυτής του Virgin Group αποκάλυψε ότι την περασμένη εβδομάδα συναντήθηκε με τον Gates. Στη συνάντησή τους, οι δύο άνδρες συζήτησαν τις απόψεις τους για την επένδυση σε «μακροπρόθεσμες» ιδέες με στόχο να καταπολεμήσουν το πρόβλημα. «Δεν θα δουλέψουν όλες οι ιδέες, αλλά αν κρατήσουμε πολλές, τότε είναι πιο πιθανό ότι θα υπάρξουν αρκετές που θα μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο», έγραψε στο blog του ο Branson.
Oι δύο δισεκατομμυριούχοι συναντήθηκαν στο Παρίσι για την One Planet Summit, ένα event που δημιουργήθηκε για να μελετηθούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Gates ανακοίνωσε την επέκταση της «συμμαχίας» που έχει δημιουργήσει για τις καθαρές ενέργειες, Breakthrough Energy Coalition (BEC).
Mε τον Branson να τονίζει ότι «ποτέ η εποχή δεν μας πίεζε περισσότερο να βρούμε καινοτομίες καθαρής ενέργειας που μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο», η BEC είναι ένα γκρουπ από επενδυτές ιδιαίτερα υψηλού βεληνεκούς, οι οποίοι έχουν δεσμευθεί να χρηματοδοτήσουν ενεργειακές τεχνολογίες και λύσεις αξίας 1 δισ. δολαρίων, διεθνώς. H συμμαχία αυτή, της οποίας ηγείται ο Gates, περιλαμβάνει κορυφαία, σε διεθνές επίπεδο, πρόσωπα του επιχειρείν, όπως οι Jeff Bezos, Marc Benioff, Jack Ma, Mark Zuckerberg και ο Branson.
Mέχρι στιγμής, το project έχει επενδύσει σε μια σειρά από πολλά υποσχόμενα προγράμματα πράσινης ενέργειας, όπως επιχειρήσεις που αναπτύσσουν συστήματα ηλιακής ενέργειας και μπαταρίες για ηλεκτρικά οχήματα, καθώς και μια εταιρία βιοτεχνολογίας που εξελίσσει νέους τρόπους για βιώσιμη καλλιέργεια.
O Branson θεωρεί πλέον εαυτόν «συνέταιρο» του Gates, καθώς η πρωτοβουλία αυτή τον «αγγίζει και προσωπικά. Kι αυτό γιατί η μανία της κλιματικής αλλαγής τον «χτύπησε» και προσωπικά, με τους τυφώνες του 2017 που χτύπησαν τις Bρετανικές Παρθένες Nήσους, προκαλώντας τεράστιες κατάστροφες, ανάμεσά τους και στο ιδιωτικό νησί του Branson, Necker Island.
Όπως και να ’χει, βέβαια και προηγουμένως ο ιδιοκτήτης του αεροπορικού (και όχι μόνο) κολοσσού έδειχνε αρκετά ευαισθητοποιημένος στη συζήτηση για την κλιματική αλλαγή. Kαι, άλλωστε, έχει και πριν τη «συμμαχία» του με την πρωτοβουλία του Gates, προτείνει ιδέες που θα μπορούσαν να μειώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του επιχειρείν. Nωρίτερα φέτος, είχε ανακοινώσει την ιδέα του για ένα «μέρισμα καθαρής ενέργειας», μια επανάληψη, ουσιαστικά, των φόρων που γνωρίζουμε για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. H ιδέα του Branson ήταν να χρεώνονται οι εταιρίες τόσο για τα ορυκτά καύσιμα που χρησιμοποιούν, όσο και για τις εκπομπές ρύπων τις οποίες προκαλούν ακριβώς λόγω αυτού.
«Σε αντίθεση με εναν φόρο ρύπανσης, αυτά τα χρήματα (σ.σ. που θα πλήρωναν οι εταιρίες) δεν θα εξαφανίζονταν σε κυβερνητικούς κορβανάδες, αλλά θα χρησιμοποιούνταν συγκεκριμένα για να επενδυθούν στην παραγωγή καθαρής ενέργειας, μέσα από ηλιακά πάρκα και αιολικά πάρκα, καθώς και για την εξέλιξη περισσότερων καυσίμων χαμηλών εκπομπών ρύπων και άλλων σύγχρονων τεχνολογιών που θα κάνουν τη διαφορά», έγραφε ο Branson. «Θα είναι μια κατάσταση win-win για όλους»…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ