Ο Donald Trump ποντάρει στην οικονομία για την επανεκλογή του – οι κίνδυνοι
«Είμαστε οι καλύτεροι». Αυτό, με τρεις λέξεις, είναι το προεκλογικό αφήγημα του Donald Trump. Ανεξάρτητα από τα άλλα «όπλα» που χρησιμοποιεί ο Αμερικανός πρόεδρος, όπως τα πατριωτικά αισθήματα των συμπολιτών του, για να εξασφαλίσει την επανεκλογή του, είναι κοινό μυστικό ότι ο «άσος» στο μανίκι του, είναι η οικονομία. Σημαντικό για κάθε Αμερικανό υποψήφιο, όπως άλλωστε απέδειξε η κατάρρευση της Lehman Brothers, που κόστισε στον John MacCain την προεδρική κούρσα το 2008, ο Trump μπορεί να περηφανεύεται ότι έβαλε τις ΗΠΑ σε δρόμο ευημερίας, ανάπτυξης και παντοδυναμίας. Είναι όμως, ακριβώς έτσι;
Η Morgan Stanley διαφωνεί. Αναφέρει πως ιστορικά, δεν υπάρχουν δεδομένα που να δείχνουν πως η οικονομία είναι δυνατό χαρτί για έναν υποψήφιο πρόεδρο. «Δεν έχουμε προηγούμενο υποψηφίου με καλή οικονομία, αλλά αδύναμα δημοκοπικά στοιχεία», αναφέρουν οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας, επισημαίνοντας ότι το μόνο εφαρμόσιμο είναι η γενική παρατήρηση πως οι πρόεδροι κερδίζουν την επανεκλογή τους όταν η οικονομία πηγαίνει καλά, έρχεται σε σύγκρουση με την αποδεκτή σοφία ότι οι υποψήφιοι με καθαρά αρνητικά επίπεδα αποδοχής χάνουν.
Η στατιστική δείχνει ότι «η καλή οικονομία μπορεί να είναι ένας απαραίτητος όρος για να κερδίσει ένας υποψήφιος, αλλά πιστεύουμε ότι οι αποδείξεις δεν πείθουν ότι αυτό είναι αρκετό». «Η πιο κοινή παρανόηση μεταξύ των επενδυτών με τους οποίους συζητούμε είναι ότι μια ισχυρή οικονομική ανάπτυξη εξασφαλίζει την επανεκλογή», αναφέρουν οι αναλυτές της Morgan Stanley.
Όμως αυτό, δεν είναι το μόνο. Καθώς ο πρόεδρος Trump ψάχνει την επανεκλογή, δεν μπορεί να αγνοήσει σημάδια που αφορούν την παγκόσμια οικονομία. Και αυτά είναι τα σημάδια μιας οικονομικής κρίσης που προβάλλει για το 2020 και θα μπορούσε να έχει αντίθετα αποτελέσματα στην προσπάθεια του Αμερικανού προέδρου. Κι αυτό γιατί μια επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και το πέρασμά της σε κρίση, θα μπορουσε να έρθει ως αποτέλεσμα των ενεργειών του. Η αδύναμη εκκίνησή της παγκόσμιας οικονομίας για το 2020 είναι αποτέλεσμα του εμπορικού πολέμου. Όπως σημειώνει το ΔΝΤ, το 90% των οικονομιών του κόσμου επιβραδύνουν, ενώ το 75% έπιανε ρυθμό ανάπτυξης το 2018. Ακόμα πιο επώδυνο για τον Trump, είναι το γεγονός ότι η δεκαετία του υπερεύκολου χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες, δημιούργησε ένα παγκόσμιο χρέος και μια φούσκα asset price επικών διαστάσεων που τώρα κρέμεται πάνω από την παγκόσμια οικονομία ως σκοτεινό σύννεφο.
Πέρα από τα γεωπολιτικά ρίσκα με το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα, υπάρχουν και τα οικονομικά, που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια κρίση. Όπως το συσσωρευόμενο βουνό χρέους της Κίνας και της Τουρκίας, η κατάρρευση της Αργεντινής, το φιάσκο της WeWork. Την ίδια ώρα που τα παγκόσμια επίπεδα χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ είναι ψηλότερα από ότι ήταν το 2008, φούσκες του real estate παρουσιάζονται σε Αυστραλία, Καναδά, Ηνωμένο Βασίλειο και μέρη των ΗΠΑ. Και το ερώτημα είναι: Με την εύθραυστη εκεχειρία με την Κίνα και την απειλή εμπορικού πολέμου με την αδύναμη ΕΕ, μπορούν οι ΗΠΑ να αντέξουν μια παγκόσμια κρίση;
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ