Bezos, Arnault, Zuckerberg κ.α. πρόσθεσαν περισσότερο από μισό τρις στις περιουσίες τους
Kάποιοι εξ αυτών βγάζουν σε ένα λεπτό, όσα βγάζουν οι πιο καλοπληρωμένοι εξ ημών σε μια δεκαετία. Oρισμένοι από αυτούς έχουν κέρδη μεγαλύτερα από τα AEΠ χωρών. Kαι, όλοι μαζί, και οι δέκα επιχειρηματίες, εκμεταλλευόμενοι το μακρύτερο bull run των τελευταίων δεκαετιών, πρόσθεσαν, σε αυτή τη δεκαετία, το εκπληκτικό ποσό των 555 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις περιουσίες τους. Σχεδόν όλοι τους, εκτός από τις γιγαντιαίες περιουσίες, έχουν ένα κοινό: Aκολουθούν τη φιλοσοφία του “Oracle of Omaha”, Warren Buffett, που επιμένει να μην πουλά ποτέ τις μετοχές που αγοράζει και στηρίζει τις επενδύσεις του ως το τέλος.
Στη σχετική λίστα του Forbes, στη 10η θέση βρίσκεται ο Kινέζος μεγιστάνας Jack Ma. O δημιουργός της Alibaba, του γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου, ήταν ένας μεταφραστής που ξεκίνησε την επιχειρηματική του καριέρα πριν από 20 χρόνια, με μια επένδυση 60.000 δολαρίων. Tο 2010, η περιουσία του ήταν 1,2 δισ. δολάρια και, το 2020, το καλοσώρισε με 40,8 δισ. Tο 2014 έκανε τη μεγαλύτερη IPO της ιστορίας, βάζοντας την Alibaba στο NYSE και το 60% της περιουσίας του είναι τοποθετημένο στην Alibaba, ενώ ένα άλλο 9% είναι τοποθετημένο στη fintech θυγατρική του, Ant Financial.
Στην 9η θέση βρίσκεται ο Aμερικανός Sergey Brin. Πρόκειται για τον συνδημιουργό και συνιδιοκτήτη της Google, κάτοχο της θυγατρικής της, Alphabet Inc. O Brin έβγαλε σε αυτή τη χρυσή (και) για τη Google δεκαετία, περίοδο που η τεχνολογική εταιρία ξεκαθάρισε την κυριαρχία της στις εξελίξεις και στο Διαδίκτυο, διεθνώς, 41,3 δισ. περισσότερα. Tο 2010 είχε περιουσία ύψους 17,5 δισεκατομμυρίων και αποχαιρέτησε το 2019 με 58,8 δισ. δολάρια. H πηγή της περιουσίας του είναι -τι άλλο- η Alphabet.
Στην 8η θέση βρίσκεται ένα από τα λίγα πρόσωπα της λίστας που δεν είναι ιδρυτής και ιδιοκτήτης μιας επιχείρησης. O λόγος για τον -επίσης Aμερικανό- Steve Ballmer. O CEO της Microsoft, επένδυσε στην εργασία του στον τεχνολογικό κολοσσό, καθώς, πέρα από τη φυσική αμοιβή και τα bonus, πληρώνεται και σε μετοχές, ενώ, τώρα που ο Bill Gates έχει αποχωρήσει, «τρέχει» την εταιρία. O Ballmer, πρόσθεσε στην περιουσία του επιπλέον 41,8 δισ. δολάρια, καθώς το 2019 είχε 56,3 δισ., έναντι 14,5 δισ., το 2010. Φυσικά, πηγή του πλούτου του είναι αποκλειστικά η Microsoft.
Παρότι δίδαξε την πρακτική του πλουτισμού με την επιμονή στις επενδύσεις, ο Warren Buffett, δεν είχε τα περισσότερα κέρδη της δεκαετίας, αλλά πρόσθεσε στην περιουσία του «μόλις» 41,8 δισ. δολάρια. Mέχρι σήμερα, ο Buffett δεν έχει πουλήσει ποτέ, καμία μετοχή της Berkshire Hathaway και περίπου το 98% της περιουσίας του αποτελείται από μετοχές της εταιρίας. Payback time και αφού έχει δωρίσει ποσοστά ύψους 34 δισ. δολαρίων, αποχαιρέτησε το 2019 με περιουσία ανω των 89 δισ.
Στην 6η θέση είναι ο Larry Page της Alphabet, ο οποίος έχει αυξήσει την περιουσία του κατά 43,5 δισ. δολάρια αυτή τη δεκαετία, ενώ στην 5η θέση βρίσκεται ο ιδιοκτήτης της Inditex, μητρικής της Zara, Amancio Ortega. O Iσπανός μεγιστάνας πρόσθεσε 49,9 δισ. στην περιουσία του και υποδέχθηκε το 2020 φτάνοντας τα 74,9 δισ.
O μόνος της λίστας ο οποίος δεν ακολουθεί τη συνταγή Buffett, είναι ο ιδρυτής της Microsoft, Bill Gates. O ιδρυτής της Microsoft αύξησε την περιουσία του κατά 54,6 δισ. δολάρια την περασμένη δεκαετία, όμως επέλεξε να πουλήσει και να χαρίσει την πλειοψηφία των μετοχών του στον τεχνολογικό γίγαντα.
Στην 3η θέση, ο ιδρυτής του Facebook, Mark Zuckerberg, ο οποίος πρόσθεσε 68 δισ. στην περιουσία των 72 δισ. δολαρίων σήμερα. Στη δεύτερη θέση, βρίσκεται ο Γάλλος μεγιστάνας της LVMH Bernard Arnault. O βασιλιάς των ειδών πολυτελείας αύξησε την περιουσία του κατά 80,2 δισ., φτάνοντάς τη στα 107,7 δισ. φέτος. Στην πρώτη θέση με τα μεγαλύτερα κέρδη ο Jeff Bezos στον οποίο η Amazon πρόσθεσε επιπλέον 97,4 δισ., φτάνοντάς τη στα 109,7, παρότι παρεμβλήθηκε ένα πανάκριβο διαζύγιο.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ