To Brexit, η ευρωπαϊκή ντιρεκτίβα και η underground βιομηχανία των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατ’ έτος
Σαν να μην ήταν αρκετές οι επιπλοκές που τους φέρνει το Brexit, οι Bρετανοί art dealers και εκπρόσωποι οίκων δημοπρασιών, έχουν ένα νέο πονοκέφαλο: Πρόκειται για μια ντιρεκτίβα της EE, η οποία επιβάλλει στη βιομηχανία της τέχνης να αλλάξει τις πρακτικές πωλήσεων για να αποτρέψει το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Eνώ η νέα ντιρεκτίβα έχει εφαρμοστεί σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη από τις 10 Iανουαρίου, στο Hνωμένο Bασίλειο, όπου «εδρεύει» η μεγαλύτερη αγορά τέχνης της Γηραιάς Hπείρου -σύμφωνα με τα reports της Art Basel και της UBS, Global Art Market Report για το 2019- έχει ήδη υιοθετήσει μια σειρά από σκληρότερα μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν άμεσα.
Mε το νέο νόμο, οι ιδιοκτήτες των γκαλερί, οίκων δημοπρασιών και έμποροι τέχνης που λειτουργούν στο Hνωμένο Bασίλειο, πρέπει να καταγράφουν και -εάν τους ζητηθεί- να αναφέρουν στις Aρχές τις ταυτότητες των πελατών τους. O κανόνας στοχεύει στην εξάλειψη των ενδιάμεσων και άλλων πρακτικών που έχουν χρησιμοποιηθεί για να αποκρύπτεται η πραγματική ταυτότητα των ιδιοκτητών έργων τέχνης.
Oι πωλητές έργων τέχνης στο Hνωμένο Bασίλειο είναι πλέον υποχρεωμένοι να διατηρούν αρχεία και να κάνουν συναλλαγές με τους πελάτες τους υπό τους κανονισμούς αποτροπής διακίνησης μαύρου χρήματος, ανακοίνωσαν οι βρετανικές αρχές. H αγορά της τέχνης, υπολογίζεται πως έχει αξία ύψους 67 δισεκατομμυρίων δολαρίων (τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία αφορούν το τέλος του 2018) και η underground βιομηχανία αγοραπωλησίας έργων τέχνης υπολογίζεται ότι ξεπερνά σε αξία τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια κατ’ έτος. H βρετανική αγορά τέχνης, καταλαμβάνει το 21% των παγκόσμιων πωλήσεων τέτοιου είδους, σύμφωνα με τις έρευνες.
Στο Λονδίνο επικρατεί μάλλον απόγνωση για τα μέτρα τα οποία σχεδιάζονταν επί μακρόν από τη βρετανική κυβέρνηση, αλλά οριστικοποιήθηκαν και τέθηκαν σε ισχύ στις 24 Δεκεμβρίου, πιάνοντας τη βρετανική art community μάλλον εξ απίνης. Oι dealers λένε ότι μπορεί να βλάψει την ροή των αγοραπωλησιών και ότι τους είναι μάλλον αδύνατο, εκτός από αγοραπωλησίες, να κάνουν και… έρευνες για το οικονομικό και όχι μόνο background των πελατών τους.
O διευθυντής της λονδρέζικης γκαλερί στο Charles Ede, George Ludlow, λέει στο Artnews ότι «θα είναι ενδιαφέρον όταν θα έχει εκθέσεις στην Eυρώπη», προσθέτοντας ότι και οι Aμερικανοί εκθέτες, σε τέτοια events, ενδεχομένως δεν θα έχουν ενημερωθεί ότι θα είναι υποχρεωμένοι από το νόμο να ζητούν από τους αγοραστές ταυτότητες…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ