Η πορεία της εν μέσω δικαστικού πολέμου για το ζιζανιοκτόνο και οι αποζημιώσεις των 10 δισ.
Όταν η Bayer εξαγόραζε την αμερικανική πολυεθνική εταιρία αγροχημικής και γεωργικής βιοτεχνολογίας, Monsanto, δημιουργό του δημοφιλέστερου και πιο… μισητού ταυτόχρονα ζιζανιοκτόνου, του Roundup, ήξερε το ρίσκο που έπαιρνε. Με χιλιάδες αγωγές εις βάρος της, από πολίτες που υποστηρίζουν ότι το ζιζανιοκτόνο είναι υπεύθυνο για καρκινογενέσεις και κάποιες καταδίκες ήδη εις βάρος της, η μετοχή της πολυεθνικής τίθεται εν κινδύνω. Ή μήπως όχι;
Το περασμένο καλοκαίρι, όταν η γερμανική πολυεθνική φαρμακευτικών, χημικών και γεωργικών προϊόντων έχασε την πρώτη φάση σε δίκη για το Roundup, υποχρεούμενη να καταβάλλει αποζημιώσεις, επικράτησε ένας μικρός… χρηματιστηριακός πανικός. Οι τράπεζες άρχισαν να «ψαλιδίζουν» τα ratings τους για την εταιρία και να περικόπτουν τις τιμές – στόχους που είχαν θέσει για τη μετοχή της, εν μέσω προβλέψεων ότι η φίρμα κινδυνεύει με καταδίκες και συμβιβασμούς για την υπόθεση του Roundup, που θα της κοστίσουν περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Τότε, μάλιστα (τον Ιούνιο), οι μετοχές της Bayer AG σημείωναν τη μεγαλύτερη πτώση από το 2003, φτάνοντας ως και τα 52,87 ευρώ. Μεγάλη διαφορά από τα 143,88, που ήταν το υψηλό της, το 2015.
Σήμερα, ωστόσο, που η Bayer συγκρούεται με χιλιάδες μηνυτές στα δικαστήρια και αναλυτές εκτιμούν ότι οι αποζημιώσεις που θα αναγκαστεί να δώσει ίσως να ξεπεράσουν και τα 10 δισεκατομμύρια, δε συμβαίνει το ίδιο. Η μετοχή της, από το καλοκαίρι και έπειτα, έχει διαρκή ανοδική πορεία, φτάνοντας (την περασμένη Τρίτη) ως και τα 75,72 ευρώ και δείχνοντας ανοδικές τάσεις. Γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό;
Κατά πολλούς, αυτό συνδέεται με την πληροφορία ότι η Bayer σκοπεύει σε μια μεταστροφή και από τους δικαστικούς αγώνες, να προχωρήσει σε εξωδικαστικούς συμβιβασμούς. Ανεξάρτητα με το αν αυτοί οι συμβιβασμοί μπορεί να φτάσουν και τα δισεκατομμύρια δολάρια, θα γλιτώσουν από την εταιρία τεράστια ποσά σε δικαστικά έξοδα και, ενδεχομένως και αποζημιώσεις. Eνώ θα συντηρούσαν μια εικόνα φθοράς για την εταιρία και, κατ’ επέκταση, τη μετοχή της.
Όπως γράφει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, η Bayer προτίθεται να διευθετήσει δεκάδες χιλιάδες αγωγές για το ζιζανιοκτόνο Roundup. Σε αυτό, οι δικηγόροι της γερμανικής πολυεθνικής ανέφεραν πως η Bayer προετοιμάζεται να καταβάλει, αθροιστικά, 8 δισ. δολάρια για την αποζημίωση καταναλωτών που διαγνώστηκαν με καρκίνο και έχουν ήδη καταθέσει αγωγές. Στο «ταμείο» των αποζημιώσεων θα κρατηθούν επιπλέον 2 δισ. δολάρια, τα οποία προορίζονται για τυχόν μελλοντικές αγωγές.
Πολλοί αναλυτές, όπως ο Markus Myerr της Baader Bank, σχολιάζουν ότι ο γερμανικός κολοσσός θα έχει ακόμη καλύτερη πορεία στο χρηματιστήριο εάν προχωρήσει στους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς. Εάν ο υπολογισμός των δικηγόρων της εταιρίας αποδειχθεί σωστός και οι συμβιβασμοί κοστίσουν 10 δισ. δολάρια, οι μετοχές της Bayer ενδέχεται να ενισχυθούν γρήγορα στα 90 ευρώ, από το τρέχον επίπεδο, εκτιμά στο Bloomberg ο αναλυτής της Baader Bank.
Ήδη, άλλωστε, υποθέσεις οι οποίες επρόκειτο να εκδικαστούν αυτό το μήνα, έχουν πάρει αναβολή, καθώς ερευνάται το ενδεχόμενο εξωδικαστικού συμβιβασμού. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει πως η εταιρία αποδέχεται ότι είναι καρκινογόνο το Roundup. Με τους ενάγοντες να επικαλούνται μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες η δραστική ουσία γλυφοσάτη που περιέχει το ζιζανιοκτόνο είναι υπεύθυνη για την εμφάνιση λεμφώματος non-Hodgkin, η Bayer επιμένει σε αυτό που έλεγε και το περασμένο καλοκαίρι, όταν έχανε τη δίκη ενάντια σε έναν Αμερικανό κηπουρό (στον οποίο επιδικάστηκε συνολική αποζημίωση 289,2 εκατ. δολαρίων): «Εκφράζουμε τη συμπάθειά μας προς τον κ. Johnson και την οικογένειά του.
Η σημερινή απόφαση δεν αλλάζει το γεγονός ότι 800 επιστημονικές μελέτες και τα συμπεράσματα της αμερικανικής υπηρεσίας προστασίας του περιβάλλοντος (EPA), εθνικά ινστιτούτα υγείας και άλλες κανονιστικές αρχές σ’ όλον τον κόσμο υποστηρίζουν το γεγονός πως η γλυφοσάτη δεν προκαλεί καρκίνο και δεν προκάλεσε τον καρκίνο του κ. Johnson. Θα συνεχίσουμε να υπερσπιζόμαστε σθεναρά αυτό το προϊόν που έχει ιστορία 40 ετών ακίνδυνης χρήσης και συνεχίζει να είναι ένα ουσιαστικό, αποτελεσματικό και ακίνδυνο εργαλείο για τους αγρότες και άλλους χρήστες».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ