Κατάρρευση στις αγορές, φόβοι για το πετρέλαιο, ο ρόλος της Κίνας και του SARS
Στα σοκαριστικά βίντεο από την εξάπλωση του κοροναϊού στην Κίνα, οι θεατές παρακολουθούν πολίτες και νοσηλευτικό προσωπικό να λιποθυμά ξαφνικά, λόγω της ασθένειας. Έτσι, με αυτό τον τρόπο, δείχνουν να καταρρέουν και οι αγορές σε όλο τον κόσμο. Για τον ίδιο λόγο.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι, όσο ο νεοεμφανιζόμενος ιός εξαπλώνεται, υπάρχει ο κίνδυνος να δούμε φαινόμενα sell-off, παρόμοια με αυτά που είχαμε ζήσει το 2003, όταν είχε ξεσπάσει ο SARS. Το πετρέλαιο, αντιδρά με σκαμπανεβάσματα των τιμών του, με πολλούς να φοβούνται κατάρρευση. Η αναλύτρρια του Vanda Insights, Vandana Hari, λέει ότι «αυτά τα φαινόμενα βασίζονται πολύ στον φόβο και τον πανικό. Και ο φόβος κι ο πανικός, δεν πρόκειται να… πεθάνουν σύντομα.
Είναι φυσιολογικό, πολύ ανθρώπινο να το συσχετίζουμε με το SARS, όμως, σε ό,τι αφορά την αγορά πετρελαίου, δεν πιστεύω ότι είναι εντελώς συγκρίσιμο». Η ίδια εξηγεί πως η πτώση του 2003 είχε «πολύ μεγαλύτερες επιρροές» από την αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ, καθώς οι επενδυτές είχαν φόβους ότι ο OPEC δεν θα κατάφερνε να καλύψει το κενό της παραγωγής του Ιράκ.
Όμως ο φόβος, δεν αφορά μόνο το πετρέλαιο. Αφορά τις αγορές, που σημειώνουν χαμηλά εβδομάδων και την παγκόσμια οικονομία. Οι αναλυτές της Nomura σημειώνουν ότι το 2003, οι εξωτερικές συνθήκες ήταν ευνοϊκές, ενώ σήμερα ο κοροναϊός «έρχεται να προστεθεί στις υφισταμένες αντιξοότητες για την ανάπτυξη». Ο ρυθμός αύξησης του κινεζικού ΑΕΠ υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 30 ετών το 2019, λόγω της υποτονικής εγχώριας ζήτησης και του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ.
Με την κατανάλωση να συμβάλλει 3,5 ποσοστιαίες μονάδες στον συνολικό ρυθμό αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ του 6,1% το 2019, η S&P Global Ratings υπολογίζει ότι εάν η κατανάλωση της Κίνας «μειωθεί κατά 10%, η συνολική αύξηση του ΑΕΠ θα μειωθεί κατά περίπου 1,2 ποσοστιαία μονάδα». Και ήδη, η συνηθισμένη φρενίτιδα της κινεζικής πρωτοχρονιάς για δαπάνες σε ταξίδια και διασκέδαση επλήγη. Η επιβατική κίνηση μειώθηκε κατά σχεδόν 29% και οι κινηματογράφοι καταγράφουν μειωμένα κέρδη κατά 99% σε σχέση με πέρυσι!
Φυσικά, σήμερα η Κίνα συνεισφέρει περισσότερο στην παγκόσμια οικονομία σε σχέση με το 2003, γεγονός που καταδεικνύει ότι ο εγχώριος αντίκτυπος από τον ιό θα εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο. Αυτή τη «μόλυνση», την περιμένουν και άλλοι. Και πρώτα-πρώτα η Σιγκαπούρη, χρηματοπιστωτικό και τουριστικό κέντρο της νοτιοανατολικής Ασίας, η οποία, μέσω του υπουργού Εμπορίου της, Chan Chun Sing, λέει πως «σίγουρα αναμένουμε να υπάρξει αντίκτυπος στην οικονομία μας, τις επιχειρήσεις μας και την καταναλωτική εμπιστοσύνη φέτος, ιδιαίτερα καθώς η κατάσταση αναμένεται να διατηρηθεί ως έχει για κάποιο διάστημα». Ο υπόλοιπος πλανήτης, περιμένει πόσο θα «μολυνθούν» οι αγορές και η παγκόσμια οικονομία…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ