Στη…μονομαχία με την Exxon βγήκε νικήτρια με κεφαλαιοποίηση 337 δισ. δολ.
«Ο πετρελαϊκός κολοσσός έχει δεχτεί πλήγμα από τις ανησυχίες για μια νέα ύφεση και τη μείωση των τιμών του μαύρου χρυσού».
Η αναταραχή των τελευταίων ημερών στη Wall Street βοήθησε την Apple να ξεπεράσει, έστω και για λίγο, την Exxon και να γίνει η μεγαλύτερη σε κεφαλαιοποίηση εταιρεία του κόσμου.
Έστω και πρόσκαιρα, η κεφαλαιοποίηση της Apple άγγιξε τα 337 δισ. δολάρια, έναντι των 334 δισ. δολαρίων της ExxonMobil. Η μεταξύ τους διαφορά είναι τόσο μικρή, που οι αναλυτές πιστεύουν ότι η μάχη για την κορυφή του κόσμου θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες ή και εβδομάδες.
Βέβαια, εν μέρει, η επιτυχία της Apple θα πρέπει να αποδοθεί στην αποτυχία της Exxon.. Η μετοχή της Exxon είχε ανέλθει στα 87,98 δολάρια τον Απρίλιο, όμως τις τελευταίες ημέρες υποχώρησε ακόμα και κάτω από τα 70 δολάρια.
Αντίθετα, η Apple εμφανίζει ανάπτυξη που αψηφά τους νόμους της βαρύτητας. Τα τριμηνιαία κέρδη της σημειώνουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Τον Ιούλιο εμφάνισε ένα ακόμα εντυπωσιακό σετ αποτελεσμάτων, καθώς ευνοήθηκε από τις ισχυρές πωλήσεις των iPhones και iPads, καθώς και από τις πωλήσεις ρεκόρ των υπολογιστών Mac.
Συγκεκριμένα, πούλησε 20,34 εκατ. iPhones (υπερδιπλάσια σε σχέση με τις πωλήσεις του αντίστοιχου περσινού διαστήματος) και 9,25 εκατ. iPads (σχεδόν τριπλάσια σε σχέση με το τρίμηνο που πρωτοκυκλοφόρησε το νέο τάμπλετ).
«Είμαστε ενθουσιασμένοι που πετύχαμε τα καλύτερα τριμηνιαία μεγέθη στην ιστορία μας», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Steve Jobs, όταν ανακοίνωσε ότι τα έσοδα του διαστήματος είχαν αυξηθεί κατά 90% σε σχέση με πέρυσι, στα 28,57 δισ. δολάρια και τα κέρδη είχαν σημειώσει άλμα 124%, στα 7,31 δισ. δολάρια.
Αντίθετα, τα κέρδη της Exxon για το δεύτερο τρίμηνο εμφάνισαν μια λιγότερο εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 41% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010.
Εάν η Apple πράγματι κατοχυρώσει τη θέση της μεγαλύτερης εταιρείας του πλανήτη, αυτό θα αποτελέσει ένα ακόμα σημαντικό ορόσημο στην ταραχώδη ιστορία της επιχείρησης και του ιδρυτή της.
Ο Jobs απολύθηκε από την Apple το 1985, όταν η εταιρεία φαινόταν να έχει χάσει το δρόμο της και τα PCs της Microsoft έδειχναν να κυριαρχούν στην αγορά. Όταν επέστρεψε στην Apple, to 1997, η εταιρεία άξιζε μόλις 2 δισ. δολάρια. Εκείνος ενορχήστρωσε την αναγέννησή της, εστιάζοντας κυρίως στο ντιζάιν και την καινοτομία, και θέτοντας πάντα στόχους που φάνταζαν υπερβολικά φιλόδοξοι.
Ο Jobs ξεκίνησε με τους χρωματιστούς iMac και η Apple κατάφερε να επανακαθορίσει την αγορά ηλεκτρονικών την ώρα που το ίντερνετ είχε μόλις αρχίσει να μπαίνει στα σπίτια των καταναλωτών. Η επιτυχία του iMac ακολουθήθηκε από το iPod, μια πραγματική επανάσταση για την παγκόσμια βιομηχανία της μουσικής. Μετά το iPhone ήρθε το iPad. Κάθε νέο προϊόν έστελνε την Apple σε νέα ύψη. Υπήρξαν βέβαια και κάποιες αστοχίες, όπως η Apple TV που δεν αναμένεται να έχει ποτέ κάποια ιδιαίτερη επιτυχία. Όμως, το brand της Apple έχει γίνει πλέον συνώνυμο του στυλ και της καινοτομίας.
Ένας από τους αρχικούς στόχους του Jobs ήταν να ξεπεράσει την Dell. Όταν ο Jobs επέστρεψε στην Apple, κάποιος ρώτησε τον Michael Dell τι θα έκανε εάν ήταν στη θέση του. Και εκείνος απάντησε: «Τι θα έκανα; Θα έκλεινα την εταιρεία και θα επέστρεφα τα χρήματα στους μετόχους».
Τον Ιανουάριο του 2006, με κεφαλαιοποίηση 72,1 δισ. δολαρίων, η Apple ξεπέρασε την Dell. Πέρυσι το Μάιο είχε ξεπεράσει σε κεφαλαιοποίηση και τον απόλυτο ανταγωνιστή της, τη Microsoft.