Για καίριο πλήγμα του κλάδου παγκοσμίως κάνουν λόγω εμπειρογνώμονες
Η επιδημία του κορωνοϊού στην Κίνα μπορεί να πλήξει καίρια την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία. Τουλάχιστον αυτή είναι η εκτίμηση εμπειρογνωμόνων του κλάδου.
Μόνο στην επαρχία Χουμπάι, που έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή της χώρας, υπάρχουν δεκάδες εργοστάσια που κατασκευάζουν 2 εκατομμύρια αυτοκίνητα τον χρόνο, όπως αναφέρεται σε μελέτη της εταιρείας παροχής συμβουλών Boston Consulting Group BCG.
Αντιστοιχεί σε ποσοστό του 8% του συνολικού αριθμού οχημάτων που καταστεκυάζονται στην Κίνα. Μάλιστα στην κατηγορία των ελαφρώς μεταχειρισμένων αυτοκινήτων το Χουμπάι μετά την επαρχία Γκουανγκντόνγκ είναι το βασικότερο κέντρο παραγωγής αυτοκινήτων. Βέβαια όχι μόνο στο Χουμπάι, αλλά και σε μια σειρά από άλλες επαρχίες, εργοστάσια κατασκευής αυτοκινήτων κατέβασαν ρολά.
Σημαντική αγορά αυτοκινήτων η Κίνα
Βέβαια, λόγω του κορωνοϊού έχουν υποστεί πλήγμα κι άλλοι κλάδοι της οικονομίας, αλλά η αυτοκινητοβιομηχανία έρχεται σε πρώτη θέση λόγω του αποφασιστικού ρόλου που διαδραματίζει η Κίνα, σύμφωνα με την BCG. Είναι η χώρα με τις περισσότερες πωλήσεις οχημάτων και παράλληλα σημαντική έδρα για παραγωγούς και προμηθευτές.
Συνολικά υπάρχουν 700 ξένοι και κινέζοι προμηθευτές στην αυστηρά απομονωμένη Βουχάν, την πρωτεύουσα του Χουμπάι. Αλλά και ξένοι κατασκευαστές αυτοκινήτων δραστηριοποιούνται στο Χουμπάι, σε ένα μεγάλο ποσοστό σε σύμπραξη με κινεζικές εταιρείες.
Έτσι, μία τυχόν μείωση της παραγωγής θα μπορούσε να έχει παγκόσμιες επιπτώσεις στην αλυσίδα προμήθειας υλικών, πχ. φρένων, ελαστικών, ή σασί. Κάθε μια από αυτές τις κατηγορίες καταγράφει εξαγωγές ύψους 5 έως 6 δις δολάρια. Το ήμισυ εξ αυτών προορίζεται για αγορές στις ΗΠΑ και την ΕΕ.
Οι επιπτώσεις από την έλλειψη υλικών αυτοκινήτου θα μπορούν να γίνουν πολύ αισθητές στις έδρες αυτοκινητοβιομηχανιών με πολλές σχέσεις με την Κίνα, προφητέψουν οι σύμβουλοι της BCG.
Ίσως μάλιστα, όπως συστήνουν, θα πρέπει να μεταφέρουν τα συμφέροντα και τις δραστηριότητές τους σε άλλες χώρες. Ιδιαίτερα για τη γερμανική βιομηχανία η Κίνα έχει τεράστια σημασία. Για τις Mercedes-Benz, Audi, BMW, Volkswagen και Porsche η Κίνα είναι η σημαντικότερη αγορά.
Το 40% των εξαγωγών της VW γίνεται στη χώρα. Αλλά το ίδιο συμβαίνει και για άλλες παγκοσμίου εμβέλειας αυτοκινητοβιομηχανίες.
Μείωση πωλήσεων παγκοσμίως
Τον περασμένο Ιανουάριο κατασκευάστηκαν 1,6 εκ αυτοκίνητα, 1/5 λιγότερα σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα πέρυσι.
Ηταν η μεγαλύτερη μείωση από το 2012, επισημαίνει ο σύνδεσμος κατασκευών China Association of Automobile Manufactures. Λόγω της επιδημίας οι καταναλωτές αποφεύγουν την αγορά αυτοκινήτων.
Ο σύνδεσμος υπολογίζει ότι λόγω του κορωνοϊού θα μειωθεί φέτος η κατασκευή αυτοκίνητων κατά ένα εκατομμύριο. Η επιδημία έχει δείξει το «άσχημο πρόσωπό της» και στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία. Η BMW παρέτεινε τις πρωτοχρονιάτικες διακοπές στις μεγαλύτερες παγκοσμίως εγκαταστάσεις της στο Σενγιάνγκ μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου.
Η διακοπή των εργασιών δεν φαίνεται προς το παρόν να επηρέασε το παγκόσμιο δίκτυο προώθησης αυτοκινήτων στην αγορά, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα υποστηρίζει ο επικεφαλής της εταιρείας Όλιβερ Τσίπσε.
Για την VW η κατάσταση είναι διαφορετική. Ο νέος ιός επηρέασε την παραγωγή του Ιανουαρίου. Αλλά και συνολικά καταγράφηκε μείωση 343.000 οχημάτων όλων των μοντέλων, ή 11,3% σε σχέση με πέρυσι. Η μείωση σε παγκόσμιο επίπεδο είναι γύρω στο 5,2%.