Ο πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας και το νέο mobile services
Μια παροιμία λέει πως, «όταν στον βάλτο μαλώνουν τα βουβάλια, αυτοί που την πληρώνουν είναι τα βατράχια». Κατά πολλούς, εάν στη θέση των βουβαλιών που μαλώνουν, βάλουμε τις δύο ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη, τις ΗΠΑ και την Κίνα, τότε το… πρώτο βατράχι που την «πληρώνει» είναι η Huawei. Ενώ ο ιδρυτής της εταιρίας, που είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τηλεπικοινωνιακού υλικού του κόσμου, Ren Zhengfei, περίμενε ότι στο επόμενο διάστημα οι περιορισμοί που έχει επιβάλλει η Ουάσινγκτον στην εταιρία θα «χαλαρώσουν», αντιθέτως βλέπει ότι η Huawei τίθεται στο επίκεντρο με μεγαλύτερη ένταση. Και, έτσι, κάνει πράξη την «προειδοποίησή» του, προχωρώντας στο “plan b”, το οποίο μπορεί να αλλάξει ριζικά τη βιομηχανία της τεχνολογίας παγκοσμίως και να διαταράξει τις ισορροπίες: Λανσάρει τα πρώτα κινητά με προεγκατεστημένα HMS, αντί του Google Mobile Services.
Την Κυριακή, ο Αμερικανός πρέσβης στο Βερολίνο, Richard Grennel, με tweet του, μετέφερε μήνυμα του Donald Trump, «ξεκαθαρίζοντας ότι όποιο κράτος επιλέξει να χρησιμοποιήσει έναν πάροχο 5G μη εμπιστοσύνης, θα θέσει σε κίνδυνο την ικανότητά μας να ανταλλάσσουμε πληροφορίες στο υψηλότερο επιπεδο». Νωρίτερα, οι ΗΠΑ, είχαν διατηρήσει την κατάσταση της «εθνικής απειλής» στην οποία έχουν θέσει τη Huawei, αναφέροντας ότι ο τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός της θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από το Πεκίνο για να κατασκοπεύσει Αμερικανούς πολίτες, κάτι που έχει διαψεύσει επανειλημμένως και μετ’ επιτάσεως η Huawei, αλλά και ο ίδιος ο Zhengfei, ο οποίος είπε ότι θα προτιμούσε να κλείσει την εταιρία, παρά να τη διαθέσει για κατασκοπεία.
Οργισμένα απάντησε η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Hua Chunying στο tweet του Grennel. «Ποιον απειλεί; Ποιος είναι η αληθινή απειλή; Θυμηθείτε, ο Snowden είπε ότι οι ΗΠΑ υπέκλεπταν το τηλέφωνο της Καγκελαρίου Merkel!», έγραψε. Ο μύλος συνεχίστηκε, με τον Mike Pompeo να χαρακτηρίζει τη «Δούρειο Ίππο για την κινεζική κατασκοπεία», τον Mark Esper να μιλά για «δόλια στρατηγική του Πεκίνου που χρησιμοποιεί τη Huawei για να διεισδύσει σε νευραλγικής σημασίας δυτικές υποδομές», ακόμα και το ΝΑΤΟ να ασπάζεται αυτές τις θέσεις και, το Πεκίνο από την άλλη, να απαντά οργισμένα για «αισχρά ψεύδη».
Η Huawei, ωστόσο, δεν μοιάζει να είναι στη θέση του «βατραχιού», προς το παρόν. Όχι μόνο επειδή ο επικεφαλής κυβερνοασφάλειας της Huawei John Suffolk ζητά αποδείξεις από τις ΗΠΑ, άμεσα για τις κατηγορίες. Αλλά επειδή προσπερνούν επιδεικτικά τις κυρώσεις των Αμερικανών, θέτοντας εαυτούς ως έναν από τους κύριους players του κόσμου, απέναντι στη Silicon Valley. Λόγω των περιορισμών των ΗΠΑ, η Huawei δεν έχει πρόσβαση στο λογισμικό της Google και, χρησιμοποιούσε το υποτυπώδες open source του αμερικανικού κολοσσού. «Πριν από το ban», λέει ο Suffolk, «το τμήμα φορητών συσκευών βρισκόταν στο μονοπάτι να ξεπεράσει και την Samsung και να γίνει ο μεγαλύτερος κατασκευαστής συσκευών παγκοσμίως». Έτσι, τώρα, το επανεξοπλίζει και «ρίχνει» στον… πόλεμο, μια ακόμα κινεζική εταιρία, τη Honor.
Aυτή έκανε την αρχή, παρουσιάζοντας το V30 Pro, το πρώτο smartphone που θα κυκλοφορήσει στην Ευρώπη με προεγκατεστημένα τα Huawei Mobile Services (HMS) αντί των Google Mobile Services (GMS). Θα ακολουθήσουν τα Huawei Mate 30 και Huawei P40, τα οποία θα προσπαθήσουν να πείσουν τον κόσμο να «ξεχάσει» τις εφαρμογές και υπηρεσίες της Google και να χρησιμοποιεί τις εφαρμογές Huawei ID, Mobile Cloud, AppGallery, Video, Themes, ScreenMagazine και Huawei Browser. Και αυτό, είναι ο μεγάλος κίνδυνος για τους -ως τώρα- μοναδικούς «παίκτες», Apple, Google, Microsoft και το μεγάλο στοίχημα για τη Huawei, που θέλει να αποδείξει ότι δεν είναι «ένα βατράχι στο βάλτο, αλλά ένα ακόμα βουβάλι»…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ