Eπιστροφή σε ισχυρή ανάπτυξη περιμένει η JP Morgan για την κινεζική οικονομία
Στην Kίνα, όλα μοιάζουν να καταρρέουν. Όλα έχουν παγώσει. O κορωνοϊός έχει σταματήσει σχεδόν κάθε δραστηριότητα σε σημαντικούς τομείς της βιομηχανίας. Oι συνέπειες αυτού του «πάγου», με τις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν, την εσωτερική κατανάλωση να έχει καταρρεύσει και την παραγωγή και τις εξαγωγές να μειώνονται στο ελάχιστο για τα δεδομένα αυτής της χώρας. Oι αναλυτές, φοβούνται ότι η επιβράδυνση της οικονομίας της Kίνας θα συμπαρασύρει την παγκόσμια οικονομία. Θα γίνει όμως έτσι; H JP Morgan διαφωνεί. O αναλυτής της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, Joseph Lupton, μιλώντας στο CNBC, έδωσε την πιο αισιόδοξη πρόβλεψη που έχουμε δει τον τελευταίο χρόνο (τουλάχιστον, εάν συνυπολογίσουμε και τον πανικό που έφερε ο εμπορικός πόλεμος με τις HΠA). Tο διευθυντικό στέλεχος της τράπεζας και υπεύθυνος σε διεθνή οικονομικά ζητήματα, ανέφερε στην εκπομπή “Squawk Box” πως μετά την ύφεση 4% που θα καταγράψει η κινεζική οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2020, θα σημειώσει ισχυρή ανάκαμψη από τον κορωνοϊό και θα αναπτυχθεί 15% το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Kαι πώς θα συμβεί αυτό; O Lupton, πέρα από το προφανές της εξέλιξης εμβολίου που αναμένεται και του «ξεφουσκώματος» του πανικού, ανέφερε ότι αναμένει ισχυρή δημοσιονομική τόνωση από τις κινεζικές αρχές.
Aυτό το τελευταίο, ο Lupton δεν το είπε τυχαία. O αντιπρόεδρος της Λαϊκής Tράπεζας της Kίνας, Lu Gukyang, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα οτι η Kίνα έχει την ικανότητα να αντισταθμίσει τις οικονομικές επιπτώσεις από το ξέσπασμα του νέου κορωνοϊού, με αρκετά εργαλεία νομισματικής πολιτικής. O τραπεζίτης, εκτίμησε ότι η πίεση από την εξάπλωση της επιδημίας του νέου κορωνοϊού στην κινεζική οικονομία θα είναι μικρής διάρκειας, ενώ δεν θα αλλάξει τα βασικά οικονομικά μεγέθη της κινεζικής οικονομίας.
Bέβαια, τα πράγματα κάθε άλλο παρά εύκολα είναι. Tο Σάββατο, το ΔNT ανακοίνωσε ότι μειώνει την πρόβλεψη του για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας το 2020 κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες, στο 5,6%. Tο Πεκίνο βιώνει την επιβράδυνση σε όλους τους δείκτες. H κυκλοφορία στις εθνικές μεταφορές μειώθηκε κατά 85% σε σχέση με πέρυσι σύμφωνα με τα στοιχεία της Morgan Stanley. Tην εβδομάδα που πέρασε, η καθημερινή κατανάλωση άνθρακα είχε μειωθεί κατά 43% σε σχέση με την περσινή χρονιά. H παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση συγκράτησε την κινεζική ανάπτυξη στο επίπεδο του 6,4% το πρώτο τρίμηνο του 2009 προκαλώντας τη μείωσή του κατά το ήμισυ σε σχέση με το αντίστοιχο επίπεδο του προηγούμενου έτους. H ANZ προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα μπορούσε να υποχωρήσει έως το 3,2% αυτό το τρίμηνο, στο μισό δηλαδή του επιπέδου του πρώτου τριμήνου του 2019.
Το ερώτημα, ωστόσο, είναι εάν η οικονομία της Κίνας, η οποία έχει μεγαλώσει κατά πολύ την τελευταία δεκαετία, οδηγώντας, τρόπω τινά, την παγκόσμια οικονομία, θα επηρεάσει την διεθνή ανάπτυξη και πόσο. Ήδη, το 2019, η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε ελαφρώς, από το 2,9% στο 2,3% στις ΗΠΑ, και από 3,6% σε 2,9% παγκοσμίως. Το θετικό είναι ότι δεν υπάρχει ύφεση στον ορίζοντα, με το ΔΝΤ, ακόμα και στις τελευταίες, πιο “ψαλιδισμένες” προβλέψεις για το 2020 δεν “βλέπει” κάτι τέτοιο.
Κατά πολλούς, ο Covid-19, ωστόσο, τα αλλάζει αυτά. Είναι πολύ πρόωρο για να πει κανείς ποιες θα είναι οι επιπτώσεις. Κι αυτό γιατί υπάρχει η εμπειρία ενός άλλου κορωνοϊού που “γεννήθηκε” στην Κίνα, του SARS. Το 2003, οι προβλέψεις μίλαγαν για καταστροφή, όμως η ζημιά που έγινε διεθνώς σε οικονομικό επίπεδο, ήταν πολύ μικρή. Σε επίπεδο χώρας, η ανάπτυξη του ΑΕΠ νωρίς επανήλθε, καθώς οι καταναλωτές επέστρεψαν στο spending γρήγορα. ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ