Η εκτόξευση του valuation για τη start-up και τα 500 εκατ. δολάρια της χρηματοδότησης
To 2012, o Nikolay Nikolayevich Storonsky, γιος του διευθυντή του τμήματος επιστημών της Gazprom, Nikolay Mironovich Storonsky, σκέφτηκε να εκδόσει μια κάρτα multi-currency για να γλιτώσει τους δασμούς των ανταλλακτηρίων, κάθε φορά που ταξίδευε. Όταν διαπίστωσε πως κάτι τέτοιο δεν υπήρχε, απευθύνθηκε στον φίλο του Vlad Yatsenko, πρώην developer της Credit Suisse και της Deutsche Bank. Ο Ρωσοβρετανός, ως πρωταθλητής κολύμβησης στη Ρωσία, ήξερε ότι βουτάει «σε βαθιά νερά», όμως δε φοβήθηκε. Κι έτσι, έστησαν μαζί στη Βρετανία τη Revolut, μαζεύοντας 3,5 εκατ. δολάρια στον πρώτο γύρο της χρηματοδότησης.
Σήμερα, που ο Storonsky είναι 35 ετών και η εταιρία ετοιμάζεται να σβήσει τα πέμπτα της κεράκια, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Η Revolut, η οποία προσφέρει τραπεζικές υπηρεσίες, ανάμεσά τους λογαριασμούς σε GBP και EUR, prepaid χρεωστική κάρτα, ανταλλαγή συναλλάγματος χωρίς χρέωση, stock trading, cryptocurrency exchange και πληρωμές peer-to-peer, έχει ιλιγγιώδες valuation. Για την ακρίβεια, μετά από τον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης, η αξία της Revolut φτάνει τα 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια!
Σε αυτό, βοηθά και η συμμετοχή στο investment round του venture capital TCV που εδρεύει στο Silicon Valley και ήταν από τους πρώτους επενδυτές σε εταιρίες όπως οι Facebook και Netflix. Το TCV επένδυσε μισό δισεκατομμύριο δολάρια σε αυτό το γύρο και προσέλκυσε τη στήριξη από άλλους επενδυτές όπως οι Ribbit Capital, DST Global, Lakestar και GP Bullhound. Με αυτό τον τρόπο, η Revolut έχει αυξήσει την αποτίμησή της κατά τρεις φορές, από τον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης, όταν οι επενδυτές την αποτίμησαν στα 1,7 δισ. δολάρια, τον Απρίλιο του 2018. Με επιπλέον 500 εκατ. δολάρια στην τράπεζα, ο τελευταίος γύρος αυξάνει το συνολικό ποσό που «σήκωσε» η Revolut στα 836 εκατ. δολάρια. Και, σύμφωνα με τη CB Insights, η Revolut, μαζί με την εταιρία e-commerce payments Klarna, είναι η fintech start-up με τη μεγαλύτερη αξία στην Ευρώπη.
Έχοντας ιδρυθεί το 2015, η Revolut αρχικά έγινε δημοφιλής αφήνοντας τους πελάτες της να ξοδεύουν χρήματα στο εξωτερικό χωρίς να πληρώνουν κάποιο αντίτιμο. Δημιούργησε «τάση» ακόμα και στις τράπεζες, που ακολούθησαν και ανταγωνιστές, όπως τις επίσης βρετανικές Monzo και Starling, όπως και τη γερμανική N26. Στο πέρασμα των ετών, η Revolut πρόσθεσε νέα features στο application της, συμπεριλαμβάνοντας τα κρυπτονομίσματα και τη διαπραγμάτευση μετοχών και, πιο πρόσφατα, προϊόντα. Κάπως έτσι έφτασε να διαθέτει μια πελατειακή βάση που ξεπερνά τους 10 εκατομμύρια χρήστες, με τον αριθμό τους να έχει αυξηθεί κατά 150% το 2019.
Παράλληλα, εξασφάλισε και τραπεζική άδεια για την Ευρώπη, από τη λιθουανική κεντρική τράπεζα, το 2018, με σκοπό να προσφέρει και άλλες υπηρεσίες, όπως δάνεια, ενώ ετοιμάζεται να πάρει και τραπεζική άδεια στο Ηνωμένο Βασίλειο. O Storonsky, ως ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Revolut, δεν μπορεί παρά να βλέπει με περηφάνεια όλη αυτή την εξέλιξη και να σχεδιάζει ένα ακόμα καλύτερο μέλλον: «Είμαστε σε μια αποστολή να δημιουργήσουμε μια παγκόσμια χρηματοπιστωτική πλατφόρμα, μια ενιαία εφαρμογή όπου οι πελάτες μας μπορούν να διαχειριστούν όλα τα καθημερινά οικονομικά τους και αυτή η επένδυση αποδεικνύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο επιχειρηματικό μας μοντέλο. Προχωρώντας μπροστά, εστιάζουμε στην ανάπτυξη των τραπεζικών εργασιών μας στην Ευρώπη, αυξάνοντας τον αριθμό των ατόμων που χρησιμοποιούν τη Revolut ως καθημερινό λογαριασμό τους, προσπαθώντας να κάνουμε την εταιρία μας κερδοφόρα.
Η TCV έχει μια μακρά ιστορία σε επενδύσεις σε παγκόσμια κλίμακα, οπότε είμαστε ενθουσιασμένοι που θα συνεργαστούμε μαζί τους καθώς προετοιμαζόμαστε για το επόμενο στάδιο του ταξιδιού μας».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ