Στην προσπάθεια της να στηρίξει το ρούβλι, μετά την κάθετη πτώση των τιμών του πετρελαίου, η Τράπεζα της Ρωσίας, ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει τις πωλήσεις συναλλάγματος την Τρίτη.
Ο “πόλεμος τιμών” που κήρυξε η Σαουδική Αραβία και οδήγησε εχθές σε κατακρήμνιση των τιμών του καυσίμου, έχει καταστήσει το ρούβλι το νόμισμα με τη χειρότερη απόδοση στον κόσμο.
Η κίνηση έχει στόχο “να αυξήσει την προβλεψιμότητα για την ανάληψη δράσης από τις νομισματικές αρχές και να περιορίσει τη μεταβλητότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές εν μέσω των σημαντικών αναταράξεων στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου”, σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσίευσε στον ιστότοπό της η Τράπεζα της Ρωσίας. Το ρούβλι βυθίστηκε κατά 5,8% έναντι του δολαρίων μετά το άνοιγμα της αγοράς.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ρωσίας φαίνεται να προετοιμάζονται για μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλών τιμών του πετρελαίου, μετά την εμπλοκή του Κρεμλίνου σε έναν “πόλεμο τιμών” με τη Σαουδική Αραβία στον απόηχο του “ναυαγίου” των διαπραγματεύσεων της προηγούμενης εβδομάδας στον OPEC+ για νέες μειώσεις στην παραγωγή προκειμένου να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της επιδημίας του κοροναϊού στη ζήτηση του καυσίμου.
Το υπουργείο Οικονομικών της χώρας δήλωσε εν τω μεταξύ τη Δευτέρα ότι το Εθνικό Ταμείο Ευημερίας της χώρας, με αποθέματα ύψους 150 δισ. δολαρίων, μπορεί να βοηθήσει τη χώρα να αντέξει μια δεκαετία χαμηλών τιμών του πετρελαίου, ακόμη και στο επίπεδο των 25 δολαρίων το βαρέλι, καταδεικνύοντας την πρόθεση του Κρεμλίνου να μην υποκύψει στις πιέσεις της Σαουδικής Αραβίας.
Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει την πώληση ξένων νομισμάτων εάν οι τιμές του πετρελαίου παραμείνουν κάτω από το επίπεδο των 42,40 δολαρίων το βαρέλι, το όριο του δημοσιονομικού κανόνα που βοήθησε στη σταθεροποίηση του ρουβλίου.
Οι πωλήσεις ξένων νομισμάτων είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα. Ωστόσο, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην αγορά πετρελαίου, η κεντρική τράπεζα της χώρας δήλωσε ότι θα ξεκινήσει άμεσα τις πωλήσεις από τα συναλλαγματικά της αποθέματα, ενώ πρόσθεσε ότι είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει και πρόσθετα εργαλεία για εξασφαλίσει τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Σημειώνεται ότι το ρούβλι από την αρχή του έτους και μέχρι την περασμένη Παρασκευή είχε καταγράψει απώλειες της τάξης του 10%, καθώς η εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού έχει στρέψει τους επενδυτές μακριά από τα ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία.
Τα κρατικά ρωσικά ομόλογα σε εγχώριο νόμισμα ωστόσο αποτέλεσαν την αγαπημένη επιλογή των επενδυτών των αναδυόμενων αγορών το 2019, καθώς οι τελευταίοι αγνόησαν το ενδεχόμενο κυρώσεων των ΗΠΑ σε βάρος της Ρωσίας και εστίασαν στα υψηλά δημοσιονομικά αποθέματα της χώρας, ύψους μισού τρισ. δολαρίων, καθώς και στο γεγονός ότι έχει ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα χρέους μεταξύ των μεγάλων οικονομιών του πλανήτη.