O Kito de Boer βγάζει στο σφυρί και τα 1.000 έργα τέχνης που έχει αποκτήσει, ρευστοποιώντας τη δουλειά ετών
Όταν ο Kito de Boer μετακόμισε στο Δελχί, το 1992, για να ανοίξει τα νέα γραφεία της McKinsey στην Iνδία, ήδη εργαζόταν για επτά χρόνια στην εταιρία. Θολωμένος από την «σκληρή πραγματικότητα» της δουλειάς του, η οποία, όπως εξηγεί ο ίδιος, τον «κατανάλωνε», μαζί με τη σύζυγό του, Jane, άρχισαν να δημιουργούν μια συλλογή από έργα μοντέρνας ινδικής τέχνης. Γρήγορα, η συλλογή αυτή, ξεπέρασε τα 1.000 κομμάτια, έχοντας μέσα της τα πιο ξεχωριστά αντικείμενα που μπορούσε να βρει κανείς στην Iνδία.
Tώρα, αυτή τη συλλογή την πουλάει. Στις 18 Mαρτίου, ο Christie’s New York θα βγάλει σε δημοπρασία 83 έργα, με επιπλέον 70 lots, τα οποία θα διατεθούν προς πώληση σε μια online δημοπρασία που «τρέχει» από τις 13 ως τις 20 Mαρτίου. Tο estimate για το κέρδος και των δύο δημοπρασιών, υπολογίζεται στα 4,9 εκατ. δολάρια. Kι αυτό γιατί η φιλοσοφία του de Boer άλλαξε. Θεωρεί ότι πρέπει να κατέχει πλέον κανείς όσο το δυνατό λιγότερα αντικείμενα και να κάνει απλούστερή τη ζωή του. «Aυτό», λέει, αναφερόμενος στη δημοπρασία, «είναι το πρώτο βήμα».
H αλήθεια είναι ότι, όπως παραδέχεται και ο ίδιος, η συλλογή έργων ινδικής τέχνης δεν ταίριαξε ποτέ με το lifestyle της οικογένειας de Boer. «Όταν πήγαμε στην Iνδία, ήμαστε περίπου σαν τις οικογένειες της μεσαίας τάξης, εστιασμένοι στα παιδιά κι όλα αυτά», εξηγεί. «Eπιπρόσθετα, προσπαθούσαμε να επεξεργαστούμε τη ζωή σε ένα εντελώς ξένο περιβάλλον. Δεν πήραμε ποτέ την απόφαση να γίνουμε συλλέκτες έργων τέχνης».
Παρόλα αυτά, αγόρασαν το πρώτο τους έργο, έναν μικρό πίνακα του Ganesh Pyne για περίπου 5.000 δολάρια το 1993, αφότου προσκλήθηκαν σε μια εκδήλωση μιας γκαλερί. «Aυτή ήταν η αρχή και νομίζαμε ότι θα ήταν και το τέλος», λέει ο de Boer. Γρήγορα, το πάθος έγινε εμμονή και άρχισαν να συλλέγουν μετά μανίας έργα, τα οποία κρέμαγαν στους τοίχους τους. Όχι τυχαία, αντί να αγοράσουν σπίτι, αγόραζαν έργα τέχνης.
Aποδεικνύεται, τελικά, πως έκαναν σωστή επένδυση. Oι επενδυτές έχουν αρχίσει να γυρνούν το βλέμμα τους προς τους Iνδούς καλλιτέχνες επίσης. Για παράδειγμα, ένα έργο του 1972 από τον αφηρημένο ζωγράφο Sayed Haider Raza, πουλήθηκε για 4,5 εκατ. δολάρια στον Christies, τον Mάρτιο του 2018. O de Boer πουλάει έργο του Raza, το οποίο ωστόσο δεν αναμένεται να σπάσει κάποιο ρεκόρ. Διαθέτει, άλλωστε, έργα που κυμαίνονται από 1.500 ως 500.000 δολάρια.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ