Η αναβολή των δημοπρασιών, οι μεγάλοι οίκοι, η αυξημένη ζήτηση και τι έρχεται στις αγοραπωλησίες
Είναι γνωστό πως σε καιρούς δύσκολους, τα έργα τέχνης αποτελούν ένα από τα ισχυρότερα «ασφαλή καταφύγια» για τους επενδυτές. Όχι τυχαία, στις αποθήκες που διατηρούν οι super rich του κόσμου, υπάρχουν αποθηκευμένα έργα τέχνης. Με την κατάρρευση των χρηματιστηρίων σε όλο τον πλανήτη, με τα περισσότερα safe haven assets να υποχωρούν, θεωρούσε κανείς πως η αγορά της τέχνης θα ανθούσε. Στην πράξη όμως, λόγω του κορωνοϊού, το μόνο που θα συνεχίσει, είναι οι ιδιωτικές αγοραπωλησίες, βάζοντας, ουσιαστικά, την αγορά αυτή στον «πάγο».
Ήδη, η Art Basel εξετάζεται να αναβληθεί. Οι μεγαλύτεροι οίκοι δημοπρασιών ακυρώνουν όλα τα μεγάλα events τους. Την αρχή έκανε ο Christie’s, ο οποίος διατηρεί salesrooms σε 10 πόλεις του κόσμου και ανακοίνωσε ότι θα κλείσει τα περισσότερα γραφεία του, καθώς και ότι θα ακυρώσει 14 δημοπρασίες που είχε προγραμματίσει ως το τέλος Απριλίου στη Νέα Υόρκη και το Παρίσι.
Ο CEO του οίκου δημοπρασιών, Guillaume Cerutti, λέει ότι «στις μέρες που έρχονται θα επικοινωνούμε διαρκώς έναν αριθμό αναγκαίων αλλαγών στη συνήθη πορεία των εργασιών μας, συμπεριλαμβανομένων επιπλέον αλλαγών στο ημερολόγιο πωλήσεών μας. Αυτές οι αποφάσεις έχουν ληφθεί με μεγάλο βαθμό ευθύνης και σε στενή συνεργασία με τους πελάτες μας».
Κάπως έτσι, ο Christie’s βάζει λουκέτο στα salesrooms του σε Βρυξέλλες, Μπουένος Άιρες, Σικάγο, Ντάλας, Ντουμπάι, Ντύσελντορφ, Αμβούργο, Χιούστον, Λος Άντζελες, Μαδρίτη, Πόλη του Μεξικού, Μαϊάμι, Μιλάνο, Μονακό, Μόσχα, Μόναχο, Νέα Υόρκη, Ρώμη, Σαν Φρανσίσκο, Σαντιάγο, Σάο Πάολο, Στουτγάρδη, Τελ Αβίβ, Τορόντο, Βιέννη και Ζυρίχη. Μέχρι νεοτέρας, θα λειτουργούν με μειωμένο προσωπικό τα salesrooms του σε Άμστερνταμ, Γενεύη και Παρίσι, ενώ ο οίκος δημοπρασιών στο Λονδίνο θα λειτουργεί κανονικά.
Λίγο αργότερα, ένας άλλος οίκος, ο Phillips ανακοίνωσε ότι αναβάλλει όλες τις πωλήσεις και τις δημοπρασίες που είχε προγραμματίσει μέχρι τα μέσα Μαϊου, καθώς και ότι κλείνει τα γραφεία του σε Ευρώπη και Αμερική, άμεσα. Ο CEO του οίκου, Edward Dolman και η πρόεδρος, Cheyenne Westphal σε κοινή τους δήλωση είπαν ότι «η υγεία και η ασφάλεια όλων παραμένει η κορυφαία προτεραιότητά μας και οι σκέψεις μας είναι με αυτούς που έχουν μολυνθεί από τον ιό».
Και ο Sotheby’s; Ο οίκος, μέχρι τα μέσα της εβδομάδας αρνείτο να κάνει κάποια δήλωση ως προς την αναβολή των δημοπρασιών -κάτι που, ωστόσο, φαίνεται ως το πιο πιθανό σενάριο- καθώς και για το αν θα κλείσει ή όχι τα γραφεία του. Πάντως, τον Φεβρουάριο, όταν ο κορωνοϊός εξαπλωνόταν στο Χονγκ Κονγκ, ο Sotheby’s μετέφερε όλες τις δημοπρασίες του από εκεί στη Νέα Υόρκη, προγραμματίζοντάς τις για τις 16 Απριλίου.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ