Εκτός από τις σημαντικές αναταραχές στις χρηματαγορές, το σοκ του κορωνοϊού και ο πόλεμος των τιμών του πετρελαίου, πλήττει ανεπανόρθωτα (;) την επενδυτική εμπιστοσύνη. Σε αυτό το θολά εξελισσόμενο κλίμα, οι αναλυτές επιχειρούν να αντιληφθούν ποια θα είναι η επίπτωση που θα έχουν αυτές οι συνθήκες στις ευρωπαϊκές τράπεζες. O οίκος αξιολόγησης DBRS, λέει μεν ότι δεν μπορεί να προβλέψει την επίπτωση σε αυτές, όμως υποβαθμίζει το outlook για τον κλάδο των τραπεζών στη Γηραιά Ήπειρο.
Στο πλαίσιο αυτό, εξηγεί η DBRS, αναμένει μείωση της κερδοφορίας των ευρωτραπεζών σε σχέση με το 2019 με τις πιέσεις στα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια να εντείνονται, μειωση των νέων δανείων, αλλά και επιβάρυνση των εσόδων από προμήθειες. Η ακριβής επίπτωση στην κουλτούρα πληρωμών παραμένει αβέβαιη, αλλά οι προβλέψεις για επισφάλειες αναμένεται να αυξηθούν, αντανακλώντας την επιδείνωση της ποιότητας ενεργητικού, τονίζει.
Πάντως, ο οίκος αξιολόγησης τονίζει ότι τα μέτρα που υιοθετούν κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες θα βοηθήσουν αν και θα φέρουν στην επιφάνεια νέες προκλήσεις, όπως χαμηλότερα επιτόκια και βοήθεια σε συγκεκριμένους δανειολήπτες. Με τον ESM να έχει σε ετοιμότητα κεφάλαια ύψους 400 δισεκατομμυρίων ευρώ και κάθε χώρα της Ευρωζώνης να ετοιμάζεται να ενισχύσει τη ρευστότητα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (το οποίο έχει ήδη λάβει αιτήματα χρηματοδότησης από περισσότερες από 20 χώρες) δηλώνει έτοιμο να κινητοποίησει 1 τρισεκατομμύριο δολάρια για να στηρίξει τα μέλη του.
Σε έγγραφό του για τα μέτρα πολιτικής προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση του κορωνοϊού, το ΔΝΤ αναφέρει ότι είναι κρίσιμος ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών, που πρέπει να στηρίξουν τη ζήτηση και την εμπιστοσύνη, αποτρέποντας μια σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών, χαμηλώνοντας τα κόστη δανεισμού για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και διασφαλίζοντας τη ρευστότητα της αγοράς.
Η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να ενισχυθεί και να παράσχει ευμεγέθη στήριξη στους ανθρώπους και στις επιχειρήσεις που πλήττονται περισσότερο, περιλαμβανομένων αυτών στις γκρίζες οικονομίες. Οι ρυθμιστικές και εποπτικές αρχές πρέπει να στοχεύουν στη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της υγείας του τραπεζικού συστήματος, συντηρώντας ταυτόχρονα την οικονομική δραστηριότητα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ