Τις δυνάμεις τους ενώνουν Pfizer Inc. και BioNTech SE αφού όπως ανακοίνωσαν πρόσφατα προχώρησαν σε υπογραφή δήλωσης πρόθεσης συνεργασίας σχετικά με την από κοινού ανάπτυξη και διάθεση (εκτός Κίνας) δυνητικού mRNA εμβολίου κατά του κορωνοϊού.
Οι εταιρείες σύναψαν Συμφωνητικό Διακίνησης Υλικού και Συνεργασίας, προκειμένου να μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα να συνεργάζονται.
Στόχος της συνεργασίας είναι να επιταχυνθεί η ανάπτυξη του προγράμματος BNT162 της BioNTech για δυνητικό mRNA εμβόλιο με νέο μηχανισμό δράσης (first-in-class) κατά του κορωνοϊού, οι κλινικές μελέτες του οποίου αναμένεται να ξεκινήσουν στα τέλη Απριλίου 2020. Η συγκεκριμένη συνεργασία προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς χάρη στο προϋπάρχον πλαίσιο συνεργασίας στον τομέα έρευνας και ανάπτυξης, που εγκαινίασαν το 2018 οι δύο εταιρείες για την ανάπτυξη mRNA εμβολίων για την πρόληψη της γρίπης.
“Είμαστε ευτυχείς που χάρη στη σταθερή και επιτυχημένη συνεργασία μας με την BioNTech, οι δύο εταιρείες μας είναι σε θέση να κινητοποιήσουν ταχύτατα και από κοινού τα μέσα που διαθέτουν για την αντιμετώπιση αυτής της παγκόσμιας πρόκλησης”, δήλωσε ο Mikael Dolsten, Επικεφαλής Επιστημονικός Υπεύθυνος και Πρόεδρος, του Τμήματος Παγκόσμιας Έρευνας, Ανάπτυξης και Ιατρικής της Pfizer. “Πιστεύουμε ότι ο συνδυασμός των δυνατοτήτων της Pfizer σε θέματα κλινικής ανάπτυξης, ρυθμιστικών αρχών και εμπορικής διάθεσης με την τεχνολογία και την τεχνογνωσία στον τομέα των mRNA εμβολίων, που διαθέτει η BioNTech ως πρωτοπόρος εταιρεία του κλάδου, ενισχύει τη δέσμευσή μας να προβούμε σε κάθε δυνατή ενέργεια για την καταπολέμηση αυτής της κλιμακούμενης πανδημίας, το ταχύτερο δυνατό”.
«Πρόκειται για μια πανδημία σε παγκόσμια κλίμακα, για την αντιμετώπιση της οποίας απαιτείται παγκόσμια προσπάθεια. Ενώνοντας τις δυνάμεις μας με τον εταίρο μας Pfizer, πιστεύουμε ότι θα επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας για τη δημιουργία ενός εμβολίου κατά του κορωνοϊού, που θα τεθεί στη διάθεση των συνανθρώπων μας, που το έχουν ανάγκη, σε όλον τον κόσμο», δήλωσε από την πλευρά του ο Ugur Sahin,
Συνιδρυτής και Γενικός Διευθυντής της BioNTech.
Και οι δύο εταιρείες αναμένουν να διαθέσουν πλειάδα κέντρων έρευνας και ανάπτυξης, μεταξύ αυτών και κέντρα στις Η.Π.Α. και τη Γερμανία, για τη διεξαγωγή των δραστηριοτήτων που αναφέρονται στο συμφωνητικό συνεργασίας.
Η συνεργασία των δύο εταιρειών θα ξεκινήσει άμεσα. Οι οικονομικοί όροι της συμφωνίας, καθώς και οι λεπτομέρειες όλων των δραστηριοτήτων, που σχετίζονται με την ανάπτυξη, την παραγωγή και τη δυνητική εμπορική διάθεση, θα οριστικοποιηθούν εντός των προσεχών εβδομάδων.
Να σημειωθεί ότι η Pfizer ανακοίνωσε πρόσφατα, επίσης, ένα σχέδιο 5 σημείων, καλώντας όλες τις βιοφαρμακευτικές εταιρείες, να συμμετάσχουν στην προσπάθεια της εταιρείας για μια πρωτοποριακή συνεργασία με στόχο την καταπολέμηση της νόσου COVID-19.