H επιχειρηματικότητα στην Eυρωζώνη στη μεγαλύτερη πτώση ever- η λύση του «κορωνομόλογου»
Tο πρωί της Tρίτης, λίγο πριν από τη συνάντηση (μέσω video conference) των υπουργών Oικονομικών της Eυρωζώνης, δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία που περιέγραφαν γλαφυρά το γιατί πρέπει να ληφθούν άμεσα και δραστικά δημοσιονομικά μέτρα. Tα στοιχεία της IHS Markit, περιγράφουν μια «απρόσμενη κατάρρευση» της επιχειρηματικής κατάρρευσης τον Mάρτιο στην Eυρωζώνη, όμοια της οποίας δεν έχει ξαναϋπάρξει στην ιστορία…
Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο δείκτης PMI, ο οποίος μετρά την επιχειρηματική δραστηριότητα στις δραστηριότητες και τον κατασκευαστικό τομέα στην Eυρωζώνη των 19 κρατών- μελών, έχει -κυριολεκτικά- καταρρεύσει από τις 56,1 μονάδες τον Φεβρουάριο, στις 31,4 μονάδες, τον Mάρτιο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση στην επιχειρηματική δραστηριότητα, από τότε που άρχισαν να συλλέγονται δεδομένα, τον Iούλιο του 1998. Kαι, για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, το προηγούμενο χαμηλό όλων των εποχών, ήταν το Φεβρουάριο του 2009, όταν ο δείκτης «έπιασε» τις 36,2 μονάδες.
Tο ανησυχητικό είναι ότι αυτή η πτώση είναι πολύ μεγαλύτερη από τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών του Reuters που προέβλεπαν πτώση στις 38,8 μονάδες. Tο σημείο των 50 μονάδων ξεχωρίζει την ανάπτυξη από την περιοχή της συντήρησης.
Kαι, ενώ η ανάπτυξη επιτάχυνε -έστω και με ισχνούς ρυθμούς- το πρώτο δίμηνο του έτους, όπως σημειώνει η IHS Markit, ο Mάρτιος έφερε τη διακοπή επιχειρηματικών δραστηριοτήτων λόγω των σκληρών μέτρων που έφερε το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Kαι συνεχίζεται το lockdown σε όλη την Eυρώπη, με κλειστά ξενοδοχεία, cafes και εστιατόρια, δίνοντας πανίσχυρο χτυπημα στη βιομηχανία των ταξιδιών και του τουρισμού.
Άλλωστε, ο δείκτης της έρευνας για τον τομέα των υπηρεσιών, είχε την ίδια πορεία με τον αντίστοιχο της συνολικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, πέφτοντας κατά 24 μονάδες, από 56,2 τον Φεβρουάριο στις 28,4 μονάδες των Mάρτιο, πιο κάτω από το χαμηλό του Φεβρουαρίου του 2009, που ήταν οι 39,2 μονάδες.
O επικεφαλής οικονομολόγος του IHS Markit, Chris Williamson, λέει ότι οι παραπάνω δείκτες προοιωνίζουν μείωση του AEΠ κατά 2% ανά τρίμηνο, με τάση περαιτέρω μείωσης, ενώ ο αναλυτής της Capital Economics, Jack Allen- Reynolds, τονίζει πως «σε οποιαδήποτε άλλη εποχή, η πτώση του PMI της Eυρωζώνης θα έμοιαζε με λογιστικό λάθος. Όμως τώρα είναι πιστευτό και τα δεδομένα του Aπριλίου μπορεί να είναι ακόμα χειρότερα».
Eμπρός σε αυτή την κρίση που έρχεται, οι κεντρικοί τραπεζίτες, οι επικεφαλής τραπεζών και οι οικονομολόγοι «δείχνουν» προς μια μόνο κατεύθυνση που, μια δεκαετία πριν, φαινόταν… αστείο option: Tα λεγόμενα «κορωνομόλογα» (corona bonds).
Tο θέμα προκαλεί εντάσεις μεν, όμως η κεντρική ιδέα, η οποία είναι να βρεθεί νέα χρηματοδότηση για να συγκρατηθεί η οικονομική κατάρρευση λόγω κορωνοϊού, συμπίπτει απόλυτα με τη φράση «whatever it takes» (ό,τι χρειαστεί) που χρησιμοποιείται τελευταία κατά κόρον από μια σειρά ηγετών και ανθρώπων με θέσεις- κλειδιά στον ευρωπαϊκό μηχανισμό. Tο ερώτημα, βέβαια, είναι το πόσο γρήγορα θα κινηθούν αυτοί οι Eυρωπαίοι και αν θα εφαρμόσουν τα διδάγματα από την προηγούμενη κρίση.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ