Η αλυσίδα ιταλικών εστιατορίων Carluccio’s κήρυξε πτώχευση σήμερα, γεγονός που απειλεί τις θέσεις εργασίας 2.000 ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο, εν μέσω της κρίσης του νέου κορονοϊού.
Η εταιρεία τέθηκε υπό καθεστώς πτώχευσης και το μέλλον της θα εξαρτηθεί τώρα από την εταιρεία συμβούλων FRP που ανέλαβε την εκκαθάριση. Οι δραστηριότητές της στην Ιρλανδία και τη Μέση Ανατολή δεν θα επηρεαστούν από αυτήν την απόφαση.
Η αλυσίδα ιδρύθηκε το 1991 από τον Αντόνιο Καρλούτσιο και είχε 71 εστιατόρια στο Ηνωμένο Βασίλειο, επωφελούμενη από τη λατρεία των Βρετανών για την ιταλική κουζίνα. Το άστρο της όμως άρχισε να σβήνει το τελευταίο διάστημα, λόγω της αύξησης των τιμών και της μείωσης των δαπανών των καταναλωτών. Το 2018 προχώρησε σε ευρεία αναδιάρθρωση, κλείνοντας το ένα τρίτο των εστιατορίων της.
Η πανδημία του νέου κορονοϊού, που είχε ως συνέπεια να κλείσουν τα εστιατόρια στη χώρα, έδωσε το τελειωτικό χτύπημα στην αλυσίδα, η οποία πλέον δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις της. Οι διαχειριστές θα επιχειρήσουν να την σώσουν, είτε κάνοντας χρήση των μέτρων στήριξης που έχει ανακοινώσει η βρετανική κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τους μισθούς των υπαλλήλων, είτε αναζητώντας αγοραστή για ένα μέρος ή ολόκληρη την εταιρεία.
Πριν από τα Carluccio’s, ο όμιλος Restaurant Group είχε αποφασίσει την περασμένη εβδομάδα να θέσει σε καθεστώς πτώχευσης δύο αλυσίδες του, τα μεξικανικά εστιατόρια Chiquito και τις παμπ Food and Fuel. Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, η αλυσίδα μπεργκεράδικων Byron έχει ζητήσει από την εταιρεία KPMG να διερευνήσει αν θα μπορέσει να επιβιώσει από την κρίση του κορονοϊού.
Εκτός από τα εστιατόρια, η εταιρεία οικιακών ειδών BrightHouse κήρυξε επίσης πτώχευση σήμερα, αφού αναγκάστηκε να κλείσει τα υποκαταστήματά της, λόγω των μέτρων που επέβαλε η βρετανική κυβέρνηση. Η εταιρεία, που είχε μπει στο στόχαστρο των καταναλωτικών οργανώσεων με αφορμή τις πρακτικές που ακολουθούσε, διαθέτει 240 καταστήματα και απασχολεί περισσότερους από 2.400 υπαλλήλους.