Το νόμισμα, ο εξωτερικών δανεισμός και τα σχέδια
Μερικές εβδομάδες πριν, η Τουρκία φαινόταν ένα «ασφαλές καταφύγιο» στη λαίλαπα που ξέσπαγε με τον κορωνοϊό. Μετά από μια βαθιά κρίση, η χώρα φαινόταν να αναρρώνει και να επιστρέφει στην ευημερία. Ο κορωνοϊός όμως, φαίνεται πως τη χτυπά στα πλέον ευαίσθητα σημεία της. Και το lockdown, δεν την κάνει απλά τον πιο «αδύναμο κρίκο» των G20 για να χτυπηθεί από αυτή την κρίση, αλλά την ωθεί σε μια ίσως πρωτόγνωρη ύφεση που απειλεί την οικονομία της με ολοκληρωτική κατάρρευση.
«Η Τουρκία είναι τώρα εγκλωβισμένη στο μέσο μιας παγκόσμιας κρίσης με χαμηλά τραπεζικά αποθεματικά, υψηλό πληθωρισμό και ένα ευρύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα. Δεν είναι και ο καλύτερος συνδυασμός για να καταπολεμήσει κανείς μια ύφεση», λέει η διευθύντρια του Πανεπιστημίου Koc, Selva Demiralp. Η κυβέρνηση Erdogan «απαντά» με “helicopter money”, με ένα πακέτο 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη στήριξη επιχειρήσεων και πολιτών, το οποίο ωστόσο φαίνεται πως δεν είναι αρκετό. Η δε κεντρική τράπεζα της χώρας, δημιουργεί κλίμα, προβλέποντας ισχυρή ανάπτυξη μετά από το τέλος της περιπέτειας του κορωνοϊού.
Με τους αναλυτές να βλέπουν ισχυρό ρίσκο ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι αυτό που οδήγησε και στη μεγάλη κρίση του καλοκαιριού του 2018: Το νόμισμα. Η τουρκική λίρα έκανε ένα αρνητικό ράλλυ την περασμένη εβδομάδα, πέφτοντας στις 6,575 έναντι του δολαρίου και φτάνοντας σε μια πτώση που ξεπερνά το 10% από τις αρχές του χρόνου. Με το δολάριο να ανεβαίνει, το selloff στο τουρκικό νόμισμα συνεχίστηκε και την Τρίτη, φτάνοντας ως και τις 6,6005 έναντι του αμερικανικού νομίσματος.
Και τώρα, η τουρκική κυβέρνηση φαίνεται να βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες φουρτούνες. Τα μέτρα που πήρε για να στηρίξει τη λίρα, το προηγούμενο διάστημα -και απέδωσαν- μπορεί να της δώσουν ένα μεγαλοπρεπές backfire. Κι αυτό γιατί, λόγω των παρεμβάσεων στην αγορά συναλλάγματος για να συγκρατήσει τη λίρα, τα καθαρά αποθέματα συναλλαγματικών ισοτιμιών της κεντρικής της τράπεζας μειώθηκαν στα 31,5 δισ. δολάρια, από περισσότερα από 40 δισ. δολάρια στην αρχή του μήνα. Το Bloomberg ωστόσο σχολιάζει ότι τα πραγματικά συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας είναι αρνητικά, εάν από τα ονομαστικά συναλλαγματικά διαθέσιμα αφαιρεθούν τα δολάρια που δανείστηκε η κεντρική τράπεζα από τις εμπορικές. Και, το επόμενο διάστημα, η Τουρκία θα πρέπει να χρηματοδοτήσει το εξωτερικό της χρέος, ύψους 172 δισεκατομμυρίων δολαρίων…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ