Ο Ιάπωνας μεγαλοεπενδυτής φαίνεται να ρίχνει τίτλους τέλους στον «μονόκερω» της WeWork
Μόλις το Νοέμβριο, ο Ιάπωνας μεγιστάνας Masayoshi Son, ιδρυτής και CEO του κολοσσού Softbank, ενώπιον των ΜΜΕ, έκανε μια βαθιά υπόκλιση μπροστά στους επενδυτές, ζητώντας να τον συγχωρήσουν: «H κρίση μου για τις επενδύσεις ήταν πραγματικά κακή. Το μετανιώνω με τόσους πολλούς τρόπους». Ήταν η πρώτη χρονιά μετά από 14 χρόνια που η SoftBank εμφάνιζε ζημιές ύψους 704 δισ. γεν (6,46 δισ. δολαρίων για το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου).
Οι απώλειες ξεπερνούσαν κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έβλεπαν ότι η ζημιά δεν θα ξεπερνούσε τα 48 δισ. γεν και, ο κύριος λόγος, ήταν ότι η Softbank έκαιγε χωρίς τέλος ρευστό για να στηρίξει έναν μονόκερω στον οποίο είχε ποντάρει: Τη WeWork.
Ήταν μάλλον ένα προσωπικό ποντάρισμα στην εταιρία διαμοιρασμού γραφείων και στη συνέχεια επιπλωμένων διαμερισμάτων, χώρων γυμναστικής και ιδιωτικών σχολείων μέσω θυγατρικών της «We»), που του έριξε στα… σκουπίδια ο τοξικός τρόπος διοίκησης της εταιρίας από τον Αμερικανοϊσραηλινό ιδρυτή της, Adam Neumann.
O Neumann εξωθήθηκε σε παρέμβαση, η Softbank παρενέβη ήπια με αγορές μετοχών για να σώσει τη WeWork, όμως τα 45 δισεκατομμύρια δολάρια που έχασε η εταιρία και η οργή των επενδυτών γι’ αυτή, είναι πολλά. Και αυτός είναι ο λόγος που στη Silicon Valley -μέρος στο οποίο κατ’ εξοχήν δραστηριοποιείται επενδυτικά η Softbank- πολλοί είναι αυτοί που βλέπουν τον Masayoshi Son έτοιμο να τραβήξει την πρίζα από τη WeWork, αφήνοντάς τη να «πεθάνει».
Προς αυτή την κατεύθυνση «δείχνει» άλλωστε και η μέχρι τώρα απροθυμία του, όχι μόνο να αγοράσει, αλλά και να κάνει οποιοδήποτε… σχόλιο σχετικά με μελλοντική αγορά μετοχών ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που ήταν μέρος του προγράμματος διάσωσης της WeWork από τη Softbank. Λόγος για τον οποίο η WeWork προσφεύγει στη Δικαιοσύνη εναντίον του.
Η κρίση του κορωνοϊού, άλλωστε, φαίνεται πως προκάλεσε την «τέλεια καταιγίδα» για την ήδη καταχρεωμένη WeWork, αφήνοντας τα κτίρια στα οποία ενεργοποιείτο εγκαταλελειμένα και γιγαντώνοντας τις ζημιές της. Σε αυτά, προσθέστε και τις έρευνες που διενεργούνται για τον «ιδιαίτερο» τρόπο λειτουργίας της We.
Το επενδυτικό σχέδιο διάσωσης που είχε καταρτίσει στα τέλη του έτους η Softbank ανέφερε πως θα πρέπει να μειωθεί δραστικά ο δανεισμός και στη συνέχεια να προχωρήσει η επαναγορά μετοχών, με σκοπό την ενίσχυση της θέσης της εταιρίας στην αγορά. Όμως κάτι τέτοιο φαίνεται να είναι μάλλον αδύνατο, λόγω του γεγονότος ότι… αγορά ουσιαστικά δεν υφίσταται αυτό το διάστημα και όλες οι προβλέψεις των αναλυτών δείχνουν πως το real estate γενικότερα θα είναι ένας κλάδος που θα πληγεί στη μετά lockout εποχή. Η δε Softbank και ιδιαίτερα προσωπικά ο Masayoshi Son θέλουν να αποδείξουν στους επενδυτές -και δη αυτούς που «κάηκαν» από τη We, όπως οι Morgan Stanley και Goldman Sachs- ότι σταματούν να ρίχνουν αφειδώς χρήμα σε startups, οι οποίες αποδεικνύεται πως είναι «μαύρες τρύπες».
Αλλωστε, σε ό,τι αφορά τη χάραξη της στρατηγικής της SoftBank και τις επενδύσεις αυτές καθεαυτές, οι αποφάσεις ήταν καθαρά του Masayoshi Son. Και, ίσως γι’ αυτό όλη η δυσαρέσκεια για την -μάλλον μνημειώδη- αστοχία επικεντρώνονται στο πρόσωπό του. Και ο ίδιος αναγνωρίζει ότι ήταν λάθος του που, για παράδειγμα, έδωσε τόση δύναμη στον πρώην -πλέον- CEO της WeWork, Adam Neumann, καθώς οι πρακτικές διοίκησής του οδήγησαν στο τρομακτικό αποτέλεσμα των απωλειών που έφτασαν τα 4,7 δισ. δολάρια από την επένδυση στη We.
Μεγάλο το χτύπημα για τον Masayoshi Son, όχι τόσο για τα χαμένα δισεκατομμύρια, όσο κυρίως για το γεγονός ότι το σχέδιό του για τη δημιουργία του μεγαλύτερου επενδυτικού ταμείου στην ανθρώπινη ιστορία του, Vision Fund των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, φαίνεται να καταρρέει θεαματικά. Αυτά, όσο και κυρίως η επιλογή και η διαχείριση των επενδύσεων από τον ίδιο, τον θέτουν στο στόχαστρο των επενδυτών και όχι μόνο. Και ο Masayoshi Son φαίνεται αποφασίσμενος να σώσει τον εαυτό του πριν από την We.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ