Υστερία, ακόμα και εν μέσω πανδημίας, για ένα έργο του μυστηριώδους
Στα ’80s, όταν κάποιοι σύστηναν τον Jean-Michel Basquiat ως το next big thing της παγκόσμιας τέχνης, κάποιοι άλλοι γελούσαν. Δεν φαντάζονταν ότι τα έργα -σε καμβά- ενός φτωχού Αφροαμερικανού που έγινε γνωστός για τα γκράφιτι που υπέγραφε ως SAMO στη Νέα Υόρκη, θα ήταν κάποτε τα «ιερά δισκοπότηρα» των συλλεκτών της τέχνης. Η ιστορία επαναλαμβάνεται και σήμερα, την ίδια φρενίτιδα προκαλεί ένας άλλος street artist. Με τη διαφορά ότι για τον Banksy, δεν ξέρουμε ουσιαστικά τίποτα, παρά μόνο ότι οι συλλέκτες -και όχι μόνο- κάνουν σαν… τρελοί για να αγοράσουν ένα έργο του, ακόμα και αν αυτό είναι ζωγραφισμένο επάνω σε έναν τοίχο.
Έτσι, σε καιρούς πανδημίας, όπου όλοι φαίνονται απρόθυμοι να επενδύσουν (και) στην τέχνη, ο Sotheby’s αποφάσισε να εστιάσει σε αυτόν, ώστε να «ζωντανέψει» λίγο τα πράγματα. Και αποδεικνύεται από το αποτέλεσμα της online δημοπρασίας χαρακτικών του ανώνυμου καλλιτέχνη δρόμου από το Μπρίστολ, την οποία διοργάνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο οίκος, πως είχε δίκιο. Η επιτυχία ήταν μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις, καθώς δείχνει ότι ακόμα και -οι συνήθως αδιάφοροι για την τέχνη- νέοι, λατρεύουν τον Banksy και είναι έτοιμοι να ξοδέψουν και να «κονταροχτυπηθούν» για ένα έργο του.
Η δημοπρασία, στο σύνολό της, ξεπέρασε τις εκτιμήσεις που περίμεναν πως τα κέρδη της θα κινούνταν μεταξύ 672.000 και 1 εκατομμυρίου λιρών, αποφέροντας 1,1 εκατ. στερλίνες. Από τα 25 έργα που προσφέρονταν, όλα πλην ενός βρήκαν αγοραστή. Σχεδόν οι μισοί αγοραστές -για την ακρίβεια, το 47%- ήταν καινούργιοι στου Sotheby’s. Επιπλέον, το 30% από όσους έκαναν προσφορές ήταν κάτω των 40 ετών!
Ανάμεσα στα έργα τα οποία προσφέρονταν ήταν δύο εκδοχές του “Girl With Baloon”, του διάσημου σκίτσου του Banksy, το οποίο έγινε ακόμα διασημότερο από τη δημοπρασία του Sotheby’s, το 2018 όταν, αμέσως μετά την κατακύρωσή του σε αγοραστή, έγινε αυτομάτως λωρίδες και έπεσε σε έναν κάδο σκουπιδιών. Η εκδοχή με ένα ροζ μπαλόνι πωλήθηκε αντί 375.000 λιρών, ενώ η δεύτερη εκδοχή με ένα κόκκινο μπαλόνι πωλήθηκε αντί 106.250 λιρών. Φυσικά, οι τιμές δεν έχουν… επαφή με το έργο του Banksy, αξίας 35 εκατ. δολαρίων που εκλάπη από έκθεση του Eλληνοκαναδού Steve Lazarides, στο Tορόντο, όμως δείχνουν το ενδιαφέρον που υπάρχει γι’ αυτόν.
Και, εάν αναρωτιέται κανείς τον λόγο για τον οποίο οι άνθρωποι επιμένουν να επενδύουν στον Banksy, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η αξία των έργων του συνήθως ενισχύεται κατά 10% το χρόνο. «Kάθε φορά που έρχεται στη δημοσιότητα, κάθε φορά που προκαλεί ντόρο, τότε οι πωλήσεις του εκτινάσσονται», σημειώνει ο Brian Swarts, πρόεδρος της Taglialatella Galleries.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ