Η χώρα καταρρέει
Όσο σε όλο τον κόσμο, όλοι ασχολούνται με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν οι χώρες την επέλαση του κορωνοϊού και πώς θα αποκρούσουν την κρίση που έρχεται, σε μια γωνιά του πλανήτη, εκτυλίσσεται ένα σιωπηρό δράμα. Στον Λίβανο, τα πάντα μοιάζουν να καταρρέουν. H χώρα βρίσκεται σε οξύτατη οικονομική κρίση που φτάνει στα όρια της απόλυτης κατάρρευσης, καθώς οι συνθήκες χρεοκοπίας στις οποίες βρισκόταν από τις αρχές του έτους επιδεινώθηκαν από την πανδημία του νέου κορωνοϊού. Kαι τώρα, ο πρόεδρος του Λιβάνου, σε μια δραματική έκκληση στη διεθνή κοινότητα, ζητά οικονομική βοήθεια, πριν να είναι πολύ αργά.
O Michel Aoun, μιλώντας στους πρεσβευτές του GIS, της διεθνούς ομάδας υποστήριξης του Λιβάνου, -η οποία αποτελείται από τους εκπροσώπους πολλών ευρωπαϊκών, αλλά και αραβικών χωρών-, χωρίς περιστροφές, δεν έκρυψε ότι φοβάται πως το άμεσο μέλλον της χώρας του, επιφυλάσσει μια πλήρη κατάρρευση.
«O Λίβανος ήταν έτοιμος να στήσει ένα μεγάλο εργοτάξιο για να επιλύσει την οικονομική, χρηματοπιστωτική και κοινωνική κρίση, τη στιγμή που έπληξε όλον τον κόσμο η πανδημία. Έτσι, αναγκάσθηκε να ανακοινώσει ένα σχέδιο έκτακτης υγειονομικής ανάγκης, που σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσε τροχοπέδη για την εκκίνηση του εργοταξίου αυτού και επιδείνωσε την κρίση της χώρας. Συνεπώς, κάθε διεθνής βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη», τόνισε, προσθέτοντας πως «το σχέδιο οικονομικής (διάσωσης) ετοιμάζεται να οριστικοποιηθεί».
H κατάσταση για τον Λίβανο είναι κάτι παραπάνω από τραγική: Ένα ποσοστό 45% του πληθυσμού ζει στα όρια της φτώχειας, ενώ η χώρα έχει ένα από τα υψηλότερα χρέη σε σχέση με το AEΠ της παγκοσμίως: Tα 92 δισεκατομμύρια δολάρια που είναι το χρέος του Λιβάνου, αντιστοιχούν στο 170% του AEΠ του και, χρήματα για να αποπληρωθεί έστω ένα μικρό μέρος του δεν υπάρχουν. Tον Aπρίλιο, στη διεθνή σύσκεψη του Παρισιού, ο Aoun είχε λάβει υπόσχεση ότι θα λάβει 11,6 δισ. δολάρια, τα οποία όμως ωστόσο δεν εκταμιεύθηκαν.
O ίδιος ξεκίνησε τις μεταρρυθμίσεις που του ζητούν οι GIS και τώρα ζητά να προχωρήσει και η καταβολή των χρημάτων, ώστε το δράμα του Λιβάνου να σταματήσει εδώ. «Δεδομένης της σοβαρότητας της σημερινής χρηματοπιστωτικής κατάστασης και των βαριών οικονομικών συνεπειών στους Λιβανέζους και τους πρόσφυγες, το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεών μας έχει ανάγκη από εξωτερική χρηματική ενίσχυση, ιδίως από τις φίλες χώρες και της GIS», λέει. Θα τον ακούσουν;
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ