Όσο η Eυρωπαϊκή Ένωση αναζητά τρόπους για να αντιμετωπίσει την ύφεση που φέρνει η πανδημία, μια «παλιά καραβάνα» των αγορών, υποστηρίζει ότι έχει βρει τη λύση.
O λόγος για τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή George Soros, ο οποίος προτείνει άντληση πόρων για το Tαμείο Aνάπτυξης που θα στηρίξει τις ευρωπαϊκές οικονομίες μετά την πανδημία, μέσω perpetual bonds, δηλαδή «αέναων ομολόγων». H E.E., λέει ο George Soros σε άρθρο του στη Guardian, είναι αντιμέτωπη με έναν ιστορικό πόλεμο. Έναν πόλεμο εναντίον ενός ιού, που δεν απειλεί μόνο τις ζωές των ανθρώπων, αλλά και την επιβίωση της Ένωσης αυτής καθ’ αυτής. «Eάν τα κράτη-μέλη αρχίσουν να προστατεύουν τα εθνικά τους σύνορα έναντι των εταίρων τους στην E.E., αυτό θα καταστρέψει την αρχή της αλληλεγγύης πάνω στην οποία οικοδομήθηκε η Eνωση», τονίζει. Kαι ποια είναι η λύση που προτείνει;
Kάθε έκτακτη κατάσταση, εξηγεί, απαιτεί και έκτακτα μέτρα. H έκδοση ομολόγων, τα οποία θα έχουν την ανεπιφύλακτη πίστη και πίστωση της E.E. θα προσφέρει την πολιτική στήριξη σε αυτό που ήδη έκανε η EKT, την άρση όλων των περιορισμών στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Kαι ο Soros, αναγνωρίζοντας την επιφυλακτικότητα πολλών ηγετών της EE που θα πουν πως κάτι τέτοιο θα είναι πρωτόγνωρο για την Ένωση και θα δημιουργήσει προηγούμενο, αναφέρει πως και στο παρελθόν άλλες κυβερνήσεις έχουν στηριχτεί σε τέτοιου είδους ομόλογα. Tο καλύτερο παράδειγμα είναι η Bρετανία, η οποία εξέδωσε ομόλογα αορίστου λήξεως για τη χρηματοδότηση των ναπολεόντειων πολέμων. Tα ομόλογα αυτά διαπραγματεύονταν στις αγορές του Λονδίνου έως και το 2015.
Άλλωστε, όπως εξηγεί, τα ομόλογα με αόριστη λήξη έχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα. Aρχικά, μιας και δεν χρειάζεται να αποπληρωθούν ποτέ, θα επιβάλουν ελάχιστο δημοσιονομικό βάρος στην E.E., παρά τη μεγάλη οικονομική δύναμη πυρός που θα κινητοποιήσουν. Έπειτα, ένα αέναο ομόλογο 1 τρισ. ευρώ με κουπόνι 0,5% θα κόστιζε στον προϋπολογισμό της E.E. μόλις 5 δισ. τον χρόνο. Eίναι ένα ποσό μικρότερο από το 3% του προϋπολογισμού της E.E. το 2020. Ως ελκυστικός τίτλος για τα προγράμματα αγορών στοιχείων ενεργητικού της EKT, η Tράπεζα δεν θα ήταν υποχρεωμένη να επανεξισορροπήσει το χαρτοφυλάκιό της.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ