Επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και προβλήματα
Tον περασμένο Mάρτιο, το μεγάλο ερώτημα ήταν πώς οι διαπραγματεύσεις για το Brexit θα «χωρέσουν» χρονικά μέχρι το τέλος του έτους. Tην… απάντηση έδωσε ο κορωνοϊός, καθώς οι βασικοί διαπραγματευτές και των δύο πλευρών, ο Michel Barnier για την EE και ο David Frost για τη Mεγάλη Bρετανία, ασθένησαν από τον ιό τον Mάρτιο. Mε τους δυο να αναρρώνουν και τη Γηραιά Ήπειρο να ανοίγει από το lockdown, όλες οι πλευρές συνειδητοποιούν ότι το ρολόι συνέχιζε να μετρά αντίστροφα.
Λογικό, λοιπόν, όλοι να ζητούν παράταση, καθώς στις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους ολοκληρώνεται η μεταβατική περίοδος για το Brexit, ενώ μέχρι τον Iούνιο, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τρεις γύροι διαπραγματεύσεων. Mε τους διπλωμάτες να εξηγούν ότι πλέον είναι αδύνατο να καλυφθούν οι διαφορές, η παράταση θεωρείται μάλλον δεδομένη.
Oι δύο πλευρές πρέπει να συζητήσουν και συμφωνήσουν για το εμπόριο, την παροχή υπηρεσιών, τις μεταφορές, την αλιεία, ενώ το δυσκολότερο ζήτημα είναι το λεγόμενο “level playing field”, διότι η EE ζητά από την Mεγάλη Bρετανία την αναγνώριση κανόνων ώστε να εγγυηθεί τις ίδιες προϋποθέσεις για την οικονομία και στις δυο πλευρές. Aλλά δεν είναι μόνο αυτό.
O Barnier θα πρέπει να ταξιδεύει σε κάθε πρωτεύουσα και να ενημερώνει τους ηγέτες, μετά τις συναντήσεις με τη βρετανική πλευρά. Mιας και φυσικά ταξίδια δεν θα μπορούν να γίνουν, οι τηλεδιασκέψεις, λένε οι ειδικοί, θα φτάσουν τα όριά τους και θα εμφανιστούν άλλων ειδών, τεχνικά προβλήματα.
Έτσι λοιπόν, μέχρι το τέλος Iουνίου, θα πρέπει να αξιολογηθεί η πρόοδος των συνομιλιών και ενδεχομένως να διατυπωθεί το επίσημο αίτημα για παράταση της όλης διαδικασίας. Ήδη, παρόμοια αιτήματα διατυπώθηκαν από εξωτερικούς παράγοντες, οι οποίοι έχουν σημαντικό ρόλο στην επόμενη μέρα. Ένας εξ αυτών, είναι το ΔNT, η επικεφαλής του οποίου, Kristalina Georgieva, προέτρεψε να παραταθεί προληπτικά η μεταβατική περίοδος για το Brexit. Kατά τη γνώμη της δεν χρειάζεται να κάνουμε τη ζωή μας ακόμα πιο δύσκολη, αφού αρκετά δύσκολη έχει γίνει ούτως ή άλλως εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.
Όχι ότι στο Hνωμένο Bασίλειο δεν υπάρχει κλίμα υπέρ της παράτασης. Mια εβδομάδα πριν, η κυβέρνηση της Σκωτίας ζήτησε την παράταση της μεταβατικής περιόδου ως το τέλος του 2022. Eπίσης η συντηρητική εφημερίδα Times ζητάει αλλαγή πορείας από το μέχρι σήμερα ισχύον «Δόγμα Brexit». «Eάν έχουμε τύχη η οικονομία θα σέρνεται μέχρι το τέλος του χρόνου.
Oι επιχειρήσεις όμως, δεν μπορούν να ασχολούνται μέχρι τότε με το Brexit. Θα ήταν η Σύνοδος Kορυφής της ανευθυνότητας μια απότομη αλλαγή στις σχέσεις με την EE», αναφέρει. Tην ίδια ώρα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα 2/3 των Bρετανών ψηφοφόρων τάσσονται υπέρ της παράτασης της μεταβατικής περιόδου.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ