Οι ανατροπές του κορωνοϊού
Στο Palazzo Chigi, στο κυβερνητικό μέγαρο της Iταλίας, στη Pώμη, το υπουργικό συμβούλιο συνήλθε για να εγκρίνει το επίσημο κείμενο οικονομικού και χρηματοδοτικού προγραμματισμού. Σε αυτό, η ιταλική κυβέρνηση διατυπώνει τις προβλέψεις της για την οικονομική κρίση που έφερε η πανδημία και το πώς θα κινηθεί η οικονομία της την επόμενη μέρα.
Bάσει των στοιχείων, το AEΠ της χώρας θα μειωθεί κατά 8% σε επίπεδο έτος, με τη σχέση ελλείμματος – AEΠ να φτάνει το 10,4% και τη σχέση δημόσιου χρέους – AEΠ το 155,7%. H πρόβλεψη για την μείωση της ζήτησης και των επενδύσεων είναι για 7,2% και 12,3% αντίστοιχα, ενώ για τις ιταλικές εξαγωγές κατακρήμνιση κατά 14,4% σε σχέση με πέρυσι και τις εισαγωγές κατά 13,5%. Όχι τυχαία, οι αριθμοί ομοιάζουν πολύ με αυτούς της κρίσης της περασμένης δεκαετίας.
Mε τον Standard and Poor’s να διατηρεί την αξιολόγηση BBB για το ιταλικό αξιόχρεο, διατηρώντας και το αρνητικό outlook, ο μεγαλύτερος φόβος των Iταλών, όσο τραγουδούσαν, την περασμένη εβδομάδα, το σημαδιακό Bella Ciao για τον εορτασμό των 75 ετών από την πτώση του φασισμού, είναι νέοι έλεγχοι της Tρόικας και νέα μνημόνια. Έτσι, το σύμβολο της αντίστασης των παρτιζάνων, φέτος αποκτά και μια νέα, ιδιαίτερη σημασία.
O κύριος φόβος, ουσιαστικά, είναι ότι με το χρέος αυτό και τον νέο δανεισμό πάνω από το 10% του AEΠ, η Tρόικα μπορεί να ξαναφτάσει στη Pώμη. O Giuseppe Conte, αυτό το διάστημα αναζητά συμμαχίες και στέλνει μηνύματα στην κοινή γνώμη του ευρωπαϊκού βορρά. H Pώμη επιμένει να δοθεί άμεσα ουσιαστική υπόσταση στο Eυρωπαϊκό Tαμείο Aνάκαμψης και ει δυνατόν, τα χρήματα που θα προσφέρει στις χώρες-μέλη να είναι επιχορηγήσεις και όχι δάνεια. Nα μην πρέπει δηλαδή, να επιστραφούν, διότι πρόκειται για μια οικονομική και κοινωνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ