O Buffett για πρώτη φορά άφησε το “buy and hold” – τι θα κάνει με τα 137 δισ. που έχει στα χέρια του
«Ο κόσμος, όπως τον δημιουργήσαμε, είναι η εξέλιξη της σκέψης μας. Δεν μπορεί να αλλάξει, χωρίς να αλλάζουμε τον τρόπο σκέψης μας», είπε κάποτε o Albert Einstein. Στα 89 του χρόνια, ο κορυφαίος επενδυτής των καιρών μας, ο Warren Buffett, θα περίμενε κανείς πως είναι πολύ μεγάλος για να ακολουθήσει αυτό το σκεπτικό. Παρόλα αυτά, αποδεικνύεται πολύ πιο ευέλικτος από πολλούς, καθώς δεν του είναι δύσκολο να παραδεχτεί ότι υπάρχουν πράγματα που δεν ξέρει, ότι κάνει λάθη και ότι πρέπει να προσαρμόζεται στους καιρούς. Στο φετινό «Woodstock των καπιταλιστών», την ετήσια συνάντηση των μετόχων της Berkshire Hathaway, όλα ήταν διαφορετικά. Ο Buffett, καθόταν στο άδειο γήπεδο της Όμαχα, στη Νεμπράσκα, στο οποίο μέχρι πέρυσι συνέρρεαν δεκάδες χιλιάδες κόσμου για να τον ακούσουν. Λόγω του κορωνοϊού, η φετινή «συνάντηση» έγινε διαδικτυακά. Από το πλευρό του, έλειπε για πρώτη φορά ο 96χρονος Charlie Munger και στη θέση του βρισκόταν ο Greg Abel, αντιπρόεδρος των μη ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της Berkshire και ο επικρατέστερος -όπως φαίνεται – διάδοχος του Buffett.
Ίσως, το μόνο πράγμα που έμεινε ίδιο σε αυτή τη «συνάντηση», ήταν το αναψυκτικό: Ένα ποτήρι γεμάτο με την αγαπημένη Coca-Cola του Buffett και το κουτάκι δίπλα. Κατά τα λοιπά, όσο αυτός γλύκαινε το στόμα με το αναψυκτικό από το οποίο έχει… εξάρτηση, μάλλον πίκραινε τους επενδυτές. Ναι, μπορεί να είπε ότι πιστεύει στο αμερικανικό θαύμα, ότι το έχει δει να ξανασυμβαίνει, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ότι τα ίδια έλεγε και τότε, και στην κρίση του Κόλπου των Χοίρων, στην 11η Σεπτεμβρίου, την οικονομική κρίση του 2008 και τα ίδια λέει και τώρα. Όμως, παράλληλα, ανακοίνωνε ζημιές- μαμούθ, ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Ζημιές, που αποτελούν ρεκόρ όλων των εποχών για τη Berkshire, λόγω των απωλειών των μετοχών.
Και κάπου εδώ, είδαμε ότι ο θρυλικός επενδυτής άλλαξε, λόγω του κορωνοϊού και την μέχρι σήμερα σταθερή «συνταγή» του “buy and hold”, της επιμονής του να μην πουλάει τις μετοχές και τις εταιρίες που κατέχει. Στο σοκ του κορωνοϊού, ο Buffett πούλησε όλες τις μετοχές που κατείχε η Berkshire στον τομέα των αερομεταφορών. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι το κονγκλομεράτο που ελέγχει άφησε τοποθετήσεις στις United, American, SouthWest και Delta Airlines, οι οποίες, τον περασμένο Δεκέμβριο, είχαν αξία 4 δισ. δολαρίων. Kαι εξήγησε ότι αυτός ο τομέας της οικονομίας, ίσως να έχει αλλάξει δομικά λόγω της οικονομικής καταστροφής από την πανδημία. «O κόσμος», είπε ο Buffett, «έχει αλλάξει για τις αεροπορικές. Και δεν ξέρω με ποιο τρόπο έχει αλλάξει και ελπίζω να αυτοδιορθωθεί -ο κλάδος- με έναν λογικό τρόπο. Δεν ξέρω αν οι Αμερικανοί άλλαξαν τώρα τις συνήθειές τους ή θα τις αλλάξουν λόγω της περιόδου του lockdown που επεκτάθηκε». Και, όπως αποδεικνύεται -μάλλον- ο επενδυτής δεν έχει άδικο γι’ αυτά που λέει και, κυρίως, για το ότι άφησε τις μετοχές σε μια σπάνια, αν όχι μοναδική στιγμή στην καριέρα του buy-and-hold επενδυτή. Οι μετοχές αεροπορικών που πούλησε η Berkshire, έχουν χάσει περισσότερο από 70% της αξίας τους από τις αρχές του έτους.
Πού θα επενδύσει λοιπόν ο Buffett; Ο «μάντης της Όμαχα», φαίνεται ότι δεν… μπορεί να μαντέψει. Με τον «σωρό» του ρευστού που έχει η Berkshire να φτάνει τα 137 δισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος Μαρτίου, ο Buffett είχε υποσχεθεί επένδυση, ή επενδύσεις τεραστίου μεγέθους («εξαγορά μεγέθους ελέφαντα», τη χαρακτήριζε), η οποία δεν… ήρθε ποτέ. «Δεν κάναμε τίποτα, επειδή δεν βρήκαμε τίποτα τόσο ελκυστικό», εξήγησε. «Έχουμε την πρόθεση να κάνουμε κάτι μεγάλο. Που σημαίνει ότι μπορείτε να έρθετε σε εμένα το πρωί της Δευτέρα με κάτι που χρειάζεται 30, ή 40, ή 50 δισεκατομμύρια δολάρια. Και, αν μας αρέσει αυτό που βλέπουμε, θα το κάνουμε».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ