Τα πιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ περιχαρακώνονται στην εγχώρια αγορά
“America first”, ήταν το προεκλογικό σύνθημα του Donald Trump και, στις φετινές εκλογές, βάδιζε με την αυτοπεποίθηση των καλών οικονομικών αποτελεσμάτων, του πολυετούς bull run της Wall Street και του νικητή στον εμπορικό πόλεμο με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη του πλανήτη, την Κίνα. Λίγο πριν την έναρξη της εκλογικής μάχης, όμως, ήρθε ο κορωνοϊός. Και όλα, αλλάζουν. Η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 50.000 Αμερικανούς και έχει οδηγήσει στην ανεργία 26,4 εκατομμύρια, ενώ περίπου 2 εκατομμύρια επιχειρήσεις βρίσκονται «στην κόψη του ξυραφιού». Με τον Joe Biden να ανεβάζει τους τόνους, ο Donald Trump ξέρει πως, όσο πιστή και αν είναι η εκλογική του βάση, ο δρόμος προς τη νίκη θα είναι πολύ πιο δύσβατος απ’ ό,τι προέβλεπε. Η Wall Street μοιάζει να κρέμεται σε μια κλωστή, καθώς έχει περάσει σε εποχή «αρκούδων» και οι αναλυτές τονίζουν πως ίσως οι μετοχές να μην έχουν δει ακόμα το bottom τους. Λύση στον ορίζοντα, δεν φαίνεται να υπάρχει άλλη, από “helicopter money”, φθηνό χρήμα ύψους κάποιων (!) τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο θα δοθεί στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους μέσω δανεισμού.
Οι τράπεζες έχουν πρωτεύοντα ρόλο σε αυτή την «επιχείρηση σωτηρίας». Και, φαίνεται πως για να το πετύχουν, θα πρέπει να αλλάξουν το δόγμα τους, μετατρέποντάς το σε αυτό το ιδιότυπο “America first”, με μια «συνταγή» εσωστρέφειας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να οπισθοχωρήσουν στον ζωτικό τους χώρο. Δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα συμβαίνει κάτι τέτοιο. Οι Αμερικανοί επενδυτές, η Wall Street, στο ξέσπασμα της κρίσης με την κατάρρευση της Lehman Brothers, το 2008, περιχαρακώθηκαν στην εγχώρια αγορά. Μπορεί, τώρα, να συμβεί ό,τι και 12 χρόνια πριν; Ο περιορισμός του δανεισμού των αμερικανικών τραπεζών προς τις ευρωπαϊκές εταιρίες, που ξεκίνησε στο ξέσπασμα και εντείνεται στη διάρκεια της πανδημίας, όσο μεγαλώνουν οι συνέπειες του lockdown, γεννά ανησυχίες πως η ιστορία -του 2008- επαναλαμβάνεται.
Αυτό, ότι το σενάριο που εξυφαίνεται ξανά τώρα, το επιβεβαιώνουν τραπεζίτες, σύμβουλοι και στελέχη. Οι Financial Times φιλοξενούν δηλώσεις πολλών τέτοιων, ότι οι αμερικανικές τράπεζες έχουν γίνει πιο επιφυλακτικές στην αναδοχή διμερών και κοινοπρακτικών δανείων σε μεγάλους εταιρικούς πελάτες στην Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες. «Παρατηρούμε ολοένα και περισσότερο μια συμπεριφορά “η Αμερική πρώτα” μεταξύ των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών» λέει τραπεζική πηγή στους Financial Times, τονίζοντας πως δεν πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις αλλά για ξεκάθαρη τάση.
Για του λόγου το αληθές, η Bank of America δάνεισε τα μισά από τις έξι άλλες διεθνείς τράπεζες που ήταν ανάδοχες σε δάνειο 3 δισεκατ. ευρώ στην Adidas. H Goldman Sachs, η οποία ήταν ανάδοχος σε κοινοπρακτικό δάνειο 3,5 δισ. ευρώ προς τον ιταλοαμερικανικό όμιλο FCA (Fiat Chrysler), δεν έλαβε μέρος σε αντίστοιχο δάνειο 12 δισ. προς γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία. Επίσης στη Γερμανία, η JP Morgan έκανε πρόσφατα πίσω από συνομιλίες για μια επιπρόσθετη πιστωτική γραμμή για την BASF, τον μεγαλύτερο όμιλο πετροχημικών στον κόσμο.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ