Το ενδεχόμενο μίας περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, εξαιτίας ενός δεύτερου κύματος εξάπλωσης της πανδημίας, επισήμανε η Goldman Sachs.Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Τζερόμ Πάουελ επανέλαβε χθες, Τετάρτη, ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν εξετάζει τη μείωση των επιτοκίων σε αρνητική επικράτεια αυτή τη στιγμή, παρά το γεγονός ότι άλλες κεντρικές τράπεζες, όπως π.χ. η Τράπεζα της Αγγλίας, δηλώνουν ανοιχτές στην ιδέα.
Όταν ρωτήθηκε για το τι θα μπορούσε να αλλάξει την απόφαση της Fed, ο αναλυτής της Goldman Sachs, ΖακΠαντλ, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να υπάρξει ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων κορωνοϊού, το οποίο θα οδηγούσε σε εκτροχιασμό την επερχόμενη ανάκαμψη της οικονομίας που αναμένουν αναλυτές και επενδυτές.
«Αν η οικονομία υποστεί ένα μεγάλο πισωγύρισμα, όπως ένα δεύτερο κύμα εξάπλωσης που θα έβγαζε την οικονομία εκτός της τροχιάς ανάκαμψης, τότε πιστεύω ότι θα αυξάνονταν οι πιθανότητες εφαρμογής μιας σειράς επιπρόσθετων μέτρων», σημείωσε, στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.
Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και σε αυτό το σενάριο, ο Παντλ εκτιμά ότι η δημοσιονομική πολιτική θα είναι το πρώτο βήμα αντιμετώπισης της κρίσης. «Δεν πιστεύω ότι η μείωση των επιτοκίων σε αρνητικό έδαφος θα είναι χρήσιμη ακόμη και σε αυτό το περιβάλλον», πρόσθεσε, χωρίς ωστόσο να εξηγήσει γιατί τα αρνητικά επιτόκια δεν θα ήταν χρήσιμα.
Όμως, ποιος ξέρει, ίσως οι ιθύνοντες θελήσουν να δοκιμάσουν νέα πράγματα στην περίπτωση που η οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα για καιρό. Επομένως, δεν αποκλείεται να εξεταστεί η μείωσή τους σε αυτό το σενάριο. Σε αντίθετη περίπτωση οι πιθανότητες είναι περιορισμένες.
Πολλοί αναλυτές έχουν αμφισβητήσει από καιρό την αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας πολιτικής αρνητικών επιτοκίων, αναφερόμενοι στην εμπειρία ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών και της Ιαπωνίας που αγωνίζονται να αναπτύξουν τις οικονομίες τους ακόμη και μετά την υιοθέτηση αρνητικών επιτοκίων για χρόνια.
Ο διοικητής της BoE για τα αρνητικά επιτόκιαΗ κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας δεν σκέφτεται να κάνει το «μεγάλο βήμα» και να ωθήσει τα επιτόκια κάτω από το μηδέν, δήλωσε ο διοικητής της, Άντριου Μπέιλι την Πέμπτη, αν και αρνήθηκε να το αποκλείσει εντελώς αυτό το ενδεχόμενο.«Είναι πάντα σοφό, και ιδιαίτερα σε αυτές τις περιστάσεις, να μην αποκλείουμε τίποτα», δήλωσε ο Μπέιλι. Ωστόσο, είπε ότι «δεν είναι κάτι που σχεδιάζουμε ή μελετάμε αυτή τη στιγμή».
Οι κεντρικές τράπεζες αλλού στην Ευρώπη και στην Ιαπωνία έχουν ήδη εισέλθει σε αρνητικά επιτόκια με μικτά αποτελέσματα. Η ιδέα είναι να ενισχυθούν οι επιχειρηματικές επενδύσεις και οι καταναλωτικές δαπάνες μέσω της ρευστότητας από τις τράπεζες.Ο Μπέιλι είπε ότι για να πάνε τα επιτόκια κάτω από το μηδέν, θα χρειαστεί μια συγκεκριμένη επικοινωνιακή πολιτική καθώς δεν πρόκειται απλά για ένα χαμήλωμα των επιτοκίων, υπονοώντας ότι το επιτόκιο κάτω από το μηδέν δίνει ένα διαφορετικό μήνυμα στις αγορές.«Νομίζω ότι από την άποψη της επικοινωνίας, και επομένως από την άποψη της αντίδρασης και των προσδοκιών, είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα», δήλωσε, επαναλαμβάνοντας τη μακροχρόνια άποψη της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) ότι τα αρνητικά επιτόκια θα προκαλούσαν προβλήματα στις τράπεζες.
Η BoE μείωσε το τραπεζικό επιτόκιο δύο φορές τον Μάρτιο στο χαμηλό όλων των εποχών (0,1%).Ο Μπέιλι είπε ότι δεν είναι σαφές πόσο μεγάλη θα είναι η πτώση της οικονομικής παραγωγής της Βρετανίας ή πόσο άσχημα θα πλήξει την οικονομία και θα βλάψει τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη η πανδημία του κορωνοϊού.Είπε ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές είχαν ηρεμήσει από τότε που η BoE και άλλες κεντρικές τράπεζες ανέλαβαν συντονισμένη δράση για να αποτρέψουν την οικονομική κατάρρευση κατά το πρώτο μέρος της κρίσης του κορωνοϊού, αλλά ότι παρέμεινε μια «υποκείμενη ευθραυστότητα».