Παρακολουθούσε όσους ανέπτυσσαν συνδικαλιστική δραστηριότητα
Η Ikéa France παραπέμπεται στο δικαστήριο με την κατηγορία ότι είχε αναπτύξει έναν ευρύ μηχανισμό κατασκοπείας υπαλλήλων και πελατών της, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εισαγγελία των Βερσαλλιών.
Μαζί της παραπέμπονται και αρκετά φυσικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων πρώην στελεχών της ίδιας εταιρείας.
Εκτός από τον σουηδικό γίγαντα επίπλων, άλλα 15 άτομα, συμπεριλαμβανομένων δύο πρώην διευθυντών της Ikea France, των Στεφάν Βανοβέρμπεκε και Ζαν-Λουΐ Μπαγιό, καθώς και αρκετοί αστυνομικοί, παραπέμπονται στο δικαστήριο των Βερσαλλιών, κοντά στο Παρίσι, για παράνομη συλλογή και αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, αδίκημα που αφορά ειδικότερα την χρονική περίοδο 2009-2012.
Στο στόχαστρο όσοι είχαν συνδικαλιστική δραστηριότητα
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε στις αρχές του 2012 χάρις σε αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Canard Enchaîné. Σύμφωνα με το σατιρικό εβδομαδιαίο έντυπο, η διοίκηση της εταιρείας είχε θέσει σε εφαρμογή ένα καλά συγκροτημένο σύστημα για την παρακολούθηση ορισμένων υπαλλήλων, ειδικά όσων ανέπτυσσαν συνδικαλιστική δραστηριότητα που θεωρείτο ενοχλητική για την εταιρεία, καθώς και εκείνων των πελατών που βρίσκονταν σε αντιδικία μαζί της.
Στόχος του μηχανισμού αυτού ήταν η συλλογή όσο το δυνατόν περισσότερων πληροφοριών σχετικά με το ποινικό μητρώο ή με την κατάσταση του τραπεζικού τους λογαριασμού, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ.
Το «συμβόλαιο» με αξιωματούχους της αστυνομίας
Για να γίνει εφικτό αυτό, η εταιρεία φέρεται να είχε υπογράψει ένα «συμβόλαιο» με αξιωματούχους της αστυνομίας που είχαν πρόσβαση στο “STIC”, δηλαδή στο αχανές αρχείο της αστυνομίας που καταγράφει τους δράστες και τα θύματα εγκλημάτων, έτσι ώστε να τους διαβιβάζουν εμπιστευτικά δεδομένα έναντι αμοιβής.
Μέσα στον ορυμαγδό των αποκαλύψεων η Ikea ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων δεοντολογίας στην προσπάθειά της να αποκαταστήσει την κηλιδωμένη εικόνα της εταιρείας, αλλά και να αντλήσει διδάγματα από αυτό σκάνδαλο.
Η εταιρεία διαθέτει 34 καταστήματα και απασχολεί 10.000 υπαλλήλους στη Γαλλία.