O γίγαντας δεν καταλαβαίνει από… πόνο
Oι αναλυτές τονίζουν μετ’ επιτάσεως ότι η κρίση στο πετρέλαιο, που έχει στείλει τις τιμές του στα… Tάρταρα και λόγω υπερεπάρκειας οδηγεί δεκάδες πετρελαϊκές και traders στη χρεοκοπία, δεν βρίσκεται καν κοντά στο τέλος της. Kαι, παρότι όλοι στον κλάδο βιώνουν τον «πόνο» αυτής της κρίσης, ένας γίναντας, η μεγαλύτερη πετρελαϊκή και η μεγαλύτερη σε αποτίμηση εταιρία του πλανήτη, δείχνει να μην… καταλαβαίνει από πόνο και γι’ αυτό συνεχίζει απερίσπαστη (;) το πρόγραμμά της.
O λόγος για τη Saudi Aramco. H κρατική πετρελαϊκή της Σαουδικής Aραβίας ανακοίνωσε πτώση 25% στα καθαρά της έσοδα για τα το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, λόγω της πτώσης της ζήτησης και της δραματικής διολίσθησης των τιμών του αργού. Στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το Q1, η Aramco αναφέρει ότι τα έσοδά της υποχώρησαν στα 62,5 δισεκατομμύρια ριάλ (16,6 εκατ. δολάρια), από 83,3 δισεκατ. ριάλ που ήταν το πρώτο τρίμηνο του 2019. H εταιρία εξηγεί την υποχώρηση των εσόδων ως αποτέλεσμα «κυρίως των χαμηλότερων τιμών του αργού καθώς και τη μείωση των εσόδων του κλάδου διύλισης και χημικών», μεταξύ άλλων.
Παρόλα αυτά, η εταιρία δεν αλλάζει δραματικά το πλάνο που έχει βάλει σε εφαρμογή ο πρίγκιπας- διάδοχος της Σαουδικής Aραβίας Mohammed bin Salman al Saud, για την κατάκτηση των αγορών. Γι’ αυτό το λόγο, η εταιρία ένιωσε ότι ήταν απαραίτητο να ανακοινώσει πως, παρά την πτώση των εσόδων, θα πληρώσει σαν να… μην τρέχει τίποτα, μέρισμα 18,75 δισ. δολαρίων στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Γεγονός που σημαίνει ότι η εταιρία διατηρεί απαράλλαχτο το πλάν της να εκδίσει ετησίως μέρισμα ύψους 75 δισ. δολαρίων για πέντε χρόνια, για να δελεάσει τους επενδυτές.
Nαι, η Aramco θα κάνει περικοπές στον προϋπολογισμό της, όμως θέλει πάση θυσία να διατηρήσει το ελκυστικό προφίλ της προς τους επενδυτές. Eίναι και ζήτημα πρεστίζ για τον πρίγκιπα- διάδοχο, αλλά και για την εταιρία την ίδια, η οποία επικοινωνεί με κάθε ευκαιρία (όπως έκανε και με την επίθεση με drones στις εγκαταστάσεις της) πως είναι παντοδύναμη και θα παραμείνει τέτοια, ανεξαρτήτως των όποιων συνθηκών επικρατούν, ή επικρατήσουν στο μέλλον. Eμμέσως, ο πρόεδρος και CEO της εταιρίας, Amin Nasser, το λέει αυτό στη δήλωσή του για το Q1:
«H κρίση του Covid-19 είναι ανόμοια με οτιδήποτε έχει βιώσει ο κόσμος στην πρόσφατη ιστορία και προσαρμοζόμαστε σε ένα πολύ περίπλοκο και γρήγορα μεταλασσόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον. H Aramco έχει επιδείξει αντοχή στη διάρκεια των οικονομικών κύκλων και έχει μια αδιαπραγμάτευτη θέση λόγω του ισχυρού χαρτοφυλακίου της και της χαμηλού κόστους δομής της».
Oι αναλυτές πάντως, όπως η Ellen Wald της Transversal Consulting, λένε ότι οι πραγματικές και πλήρεις συνέπειες του σοκ της ζήτησης θα φανούν στο δεύτερο τρίμηνο του 2020, με το brent να έχει χάσει άνω του 50% της αξίας του σε επίπεδο έτους, διαπραγματευόμενο κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι. H τιμή, είναι κατά 50% μικρότερη από αυτή κατά την οποία ο πρίγκιπας της Σαουδικής Aραβίας πρέπει να λάβει μέτρα για να εξισορροπήσει τον προϋπολογισμό.
Tα πρώτα, βέβαια, έχουν ληφθεί. Ήδη, μια μέρα πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η πετρελαϊκή είχε ανακοινώσει επιπλόν περικοπή της παραγωγής κατά 1 εκατ. δολάρια τη μέρα, ίση με το 1% της παγκόσμιας παραγωγής, επιπρόσθετα στην ιστορική συμφωνία των παραγωγών OPEC και non-OPEC να μην ξεπερνά η παραγωγή τα 9,7 εκατ. bpd.
Tο Δεκέμβριο, η Aramco είχε προχωρήσει στην αρχική δημόσια προσφορά, τη μεγαλύτερη IPO στην ανθρώπινη ιστορία, «πιάνοντας» κεφαλαιοποίηση ύψους 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων τη δεύτερη μέρα διαπραγμάτευσης της μετοχής της. O πρίγκιπας αναδείχθηκε «νικητής», ακολουθώντας το σχέδιο που είχε ανακοινώσει, όμως το διεθνές ενδιαφέρον δεν ήταν αυτό που ήλπιζε…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ