Ζοφερές προβλέψεις για την οικονομία και το νόμισμα της Τουρκίας – θα προσφύγει στο ΔΝΤ;
Μερικούς μήνες πριν χτυπηθεί από τον κορωνοϊό, η Τουρκία έδινε μάχη για να απαλλαγεί από τη νομισματική κρίση, καίγοντας δισεκατομμύρια δολάρια από τα συναλλαγματικά αποθέματα, για να στηρίξει τη λίρα. Ο πρόεδρος της χώρας, Tayip Erdogan, ο άνθρωπος που έβγαλε την Τουρκία από το ΔΝΤ, όταν ανέλαβε την τύχη της, σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπος με μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της 18ετους περιόδου διακυβέρνησής του, αν όχι τη σημαντικότερη: Το όνειρο της αυτοκρατορίας που οραματίστηκε και έχτιζε, σήμερα αποσυντίθεται…
Με τη λίρα να συνεχίζει τις απώλειες (έχει χάσει 15% της αξίας της από τις αρχές του έτους) και να κινείται κοντά στις 7 TL έναντι του δολαρίου, ο Erdogan χρησιμοποιεί όλο το διαθέσιμο οπλοστάσιό του για να στηρίξει το νόμισμα, αλλά και την οικονομία της χώρας, η οποία κλυδωνίζεται και αναμένει ισχυρό χτύπημα από την πανδημία. Τη Δευτέρα, ανακοίνωσε επιπλέον δασμούς ως 30% σε εισαγωγές για δεκάδες αγαθά μεταξύ των οποίων πλυντήρια πιάτων, ψυγεία, κοσμήματα, μουσικά όργανα και προϊόντα υγιεινής, ώστε να επιβραδύνει την αύξηση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Όμως, με το συναλλαγματικό απόθεμα της χώρας να βρίσκεται σε αρνητικά επίπεδα, πολλοί είναι οι αναλυτές που υποστηρίζουν ότι τα «μαγικά» του προέδρου για να σώσει την οικονομία, εξαντλούνται.
Το ΔΝΤ, προβλέπει συρρίκνωση της οικονομίας κατά 5% φέτος, με την ανεργία να φτάνει το 17,2% και τον πληθωρισμό στο 12%. Ορισμένοι άλλοι, ωστόσο, διαφωνούν, βλέποντας τα δυσκολότερα μπροστά για την Τουρκία. Ένας εξ αυτών είναι η Goldman Sachs, η οποία, σε τελευταία της έκθεση, θεωρεί ότι η οικονομική πολιτική της χώρας δεν θα αποδώσει και πως η άμυνά της έναντι των εκροών κεφαλαίου θα καταπέσουν.
Βάσει της ίδιας έκθεσης, «λάδι στη φωτιά» της τουρκικής κρίσης βάζει η πανδημία, η οποία εξανεμίζει όποιες ελπίδες να εισρεύσει συνάλλαγμα στη χώρα από τον τουρισμό, ο οποίος εισφέρει περί το 12% του ΑΕΠ. Ίσως και γι’ αυτό, η Goldman Sachs προβλέπει περαιτέρω πτώση, κατά 14% του τουρκικού νομίσματος σε διάστημα ενός έτους, σε ισοτιμία 8,25 λιρών ανά δολάριο, ξεπερνώντας και το ιστορικό χαμηλό των 7,269 λιρών ανά δολάριο. Προειδοποιεί δε, σε επιστολή προς τους πελάτες της ότι «η αναμενόμενη υποτίμηση μπορεί να έρθει περισσότερο εμπροσθοβαρώς».
Η Alpha Bank στο ενημερωτικό της δελτίο, αναφέρει ότι η πορεία του δείκτη υπεύθυνων προμηθειών (PMI) για τη μεταποίηση επιβεβαιώνει τη ζοφερή εικόνα της τουρκικής οικονομίας, καθώς τον Απρίλιο υποχώρησε στις 33,4 μονάδες, από 48,1 τον προηγούμενο μήνα, καταγράφοντας την ισχυρότερη συρρίκνωση της εργοστασιακής δραστηριότητας από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Η αρνητική εικόνα της βιομηχανίας αντικατοπτρίζεται και στο ποσοστό χρησιμοποίησης της παραγωγικής ικανότητας, το οποίο μειώθηκε σε 61,6% τον Απρίλιο, από 75,3% τον Μάρτιο.
Οι μεγάλες ανάγκες για εξωτερική χρηματοδότηση, -ο ιδιωτικός τομέας της χώρας έχει δανειακές υποχρεώσεις ύψους 185,5 δισ. δολαρίων-, οι απώλειες των συναλλαγματικών διαθεσίμων και η χαμηλή αξιοπιστία της ακολουθούμενης νομισματικής πολιτικής καθιστούν ευάλωτη την οικονομία της Τουρκίας, ενώ ενισχύουν την έντονη φημολογία ότι η χώρα θα αναγκαστεί να προσφύγει στο ΔΝΤ, αναφέρει η Alpha. Ο Erdogan απορρίπτει τέτοιο ενδεχόμενο. Ως πότε;
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ