Η Morgan Stanley υπέβαλε αίτημα στην Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας για ανάκληση της άδειας για την εκτέλεση τραπεζικών εργασιών και αποφάσισε να εκκαθαρίσει οικειοθελώς τις τραπεζικές της δραστηριότητες στη Ρωσία, σύμφωνα με το RIA Novosti.
Όπως φαίνεται η Morgan Stanley θα γίνει η πρώτη αμερικανική τράπεζα που θα μηδενίσει πλήρως την παρουσία της στη Ρωσία.
Η Morgan Stanley τερματίζει τις δραστηριότητές της εν μέσω συμπίεσης στη ρωσική αγορά και κυρώσεων, οι οποίες έχουν προκαλέσει σαρωτικό κύμα απολύσεων και επιχειρηματικών περικοπών στα γραφεία των Deutsche Bank, Barclays, Royal Bank of Scotland και Credit Suisse Group, στη Μόσχα, τα τελευταία τρία χρόνια.
Η Morgan Stanley είναι ένα από τα μεγαλύτερα χρηματοοικονομικά ιδρύματα των ΗΠΑ, με περιουσιακά στοιχεία 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Έχει ήδη αποχωρήσει η Danske Bank
Η Danske Bank, η οποία κατηγορήθηκε για ξέπλυμα περισσότερων από 200 δισεκατομμυρίων ευρώ, εγκατέλειψε εντελώς τη Ρωσία και η Nordea Bank, η μεγαλύτερη στη Βόρεια Ευρώπη, αποφάσισε να σταματήσει να δανείζει σε Ρώσους πελάτες.
Στις αρχές του 2020, ο αριθμός των ξένων τραπεζών στη Ρωσία μειώθηκε στο χαμηλότερο σε 14 χρόνια: υπήρχαν 75 από τους 119 τραπεζικούς οργανισμούς με μερίδιο ξένου κεφαλαίου άνω του 50%, που λειτουργούσαν στη ρωσική αγορά πριν από την προσάρτηση της Κριμαίας. Σε άλλες 62 τράπεζες οι ξένοι κατέχουν λιγότερο από το ήμισυ του κεφαλαίου – το χαμηλότερο από τη δεκαετία του 1990.
Ο συνολικός αριθμός τραπεζών με αλλοδαπούς μετόχους έχει μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2005 – 137.
Η Morgan Stanley άρχισε να προετοιμάζεται για την αναχώρηση το 2018, όταν τα περιουσιακά στοιχεία του ρωσικού τμήματος μειώθηκαν κατά 68%, σε 9,7 δισεκατομμύρια ρούβλια (με κεφάλαιο 6 δισεκατομμύρια).
Στο τέλος του 2018, πηγές κοντά στην τράπεζα ενημέρωσαν το Bloomberg για το επικείμενο κλείσιμο των τμημάτων διαπραγμάτευσης μετοχών και συναλλάγματος στη Μόσχα. Ορισμένοι από τους υπαλλήλους σχεδιάστηκε να μεταφερθούν στο Λονδίνο.
Η Morgan Stanley άνοιξε γραφείο αντιπροσωπείας στη Ρωσία το 1994 και, έχοντας διατηρήσει την παρουσία της μετά την κρίση, συμμετείχε σε μια σειρά από σημαντικές συναλλαγές στις αγορές χρέους και μετοχών.