Όπλο στα χέρια της Merkel η πρόταση για τη στήριξη των μελών της ΕΕ από το κοινό ταμείο
«Ένα δυνατό πολιτικό μήνυμα», ένα «μεγάλο βήμα εμπρός», μια «ιστορική στιγμή». Με αυτές και άλλες, τέτοιου είδους φράσεις έγινε δεκτή η πρόταση της Γερμανίας και της Γαλλίας για τη δημιουργία ενός ταμείου ανάπτυξης ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ, για τη στήριξη των χωρών – μελών που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού. Και, αν οι Emmanuel Macron και Angela Merkel ανακοίνωσαν από κοινού την ιδέα για το ταμείο «για την αλληλεγγύη και την ανάπτυξη», τα περισσότερα οφέλη από αυτό, τα πιστώνεται η Γερμανίδα Καγκελάριος.
Οι δύο ηγέτες προτείνουν οι πόροι του Ταμείου να αντληθούν μέσω της έκδοσης κοινού ευρωπαϊκού χρέους και να δοθούν στους τομείς και τις περιοχές που έχουν χτυπηθεί περισσότερο με τη μορφή επιδοτήσεων. Τα κράτη – μέλη που θα χρησιμοποιήσουν τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης θα δεσμευτούν να εφαρμόσουν υγιείς οικονομικές πολιτικές και ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε ότι προτείνουν να δοθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η εξουσιοδότηση να δανειστεί χρήματα από τις αγορές στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η κ. Merkel διευκρίνισε ότι τα 500 δισ. θα αποπληρωθούν σε μεγάλο χρονικό διάστημα μέσω του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, με το μερίδιο της Γερμανίας να αντιστοιχεί στο 27%. Και για τη Γερμανίδα Καγκελάριο, αυτή είναι μια διπλή νίκη. Αρχικά, κατά των φωνών του λαϊκισμού και των ακραίων κατά της Ευρώπης ρητορικών που κέρδιζαν έδαφος μετά από τις καταγγελίες ιδιαίτερα της Ιταλίας, ότι ο «σκληρός πυρήνας» της ΕΕ δεν βοήθησε τη χώρα στη δύσκολη στιγμή. «Το σχέδιο», αναφέρει ανάλυση της Eurasia Group, «είναι ένα ιστορικό βήμα από τη Γερμανία, μακριά από την επί μακρόν σταθερή αντίθεσή της στην ιδέα του κοινού χρέους που θα χρηματοδοτούσαν άλλα μέλη της ΕΕ».
Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Με αυτό τον τρόπο, η Γερμανία καταφέρνει να κατευνάσει -έστω και για λίγο- τις «γκρίνιες» περί αθέμιτου ανταγωνισμού που προκύπτουν μετά από τους υπολογισμούς της Κομισιόν για το πακέτο στήριξης που έδωσε η χώρα στις επιχειρήσεις της. Βάσει αυτών, η Γερμανία διοχετεύει κρατική βοήθεια που αντιστοιχεί στο 51% του συνόλου των 1,95 τρισ. ευρώ κρατικών ενισχύσεων για την πανδημία του κορωνοϊού που εγκρίθηκε από τις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ.
Η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ ξεπερνά κατά πολύ τις φτωχότερες χώρες σε δαπάνες δημόσιου χρήματος για την ενίσχυση των εθνικών της εταιριών προκειμένου να τις βοηθήσει να επιβιώσουν στη δίνη της πανδημίας. Τώρα, έχει το αντεπιχείρημα πως δεν βοηθά μόνο τις δικές της επιχειρήσεις, αλλά το σύνολο των κρατών-μελών της ΕΕ, ώστε να βγει όλη η ήπειρος γρήγορα από την κρίση που έφερε το lockdown. Γιατί, ήδη, η Επίτροπος Ανταγωνισμού Margrethe Vestager έχει προειδοποιήσει σχετικά με τις «κρατικές ενέσεις», καθώς το χάσμα μεταξύ των πακέτων βοήθειας για τον κορωνοϊό στις χώρες της ΕΕ προκαλούν ανησυχία για το ενδεχόμενο στρεβλώσεων στις αγορές.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ