Αναλυτές, οικονομολόγοι και φορείς επιχειρούν να προβλέψουν το βάθος της κρίσης του κορωνοϊού
Είναι το ερώτημα του… ενός τρισεκατομμυρίου. Είναι ο γρίφος που επιχειρούν να λύσουν όλοι οι ειδικοί του πλανήτη. Είναι αυτό που προσπαθούν να «μαντέψουν» οι αγορές: Πότε θα τελειώσει ο εφιάλτης της ύφεσης που έφερε το lockdown του κορωνοϊού και πότε θα ανακάμψουν αγορές, εμπόριο και οικονομίες;
Ο νομπελίστας οικονομολόγος Paul Krugman, βλέπει τα πράγματα από θετική σκοπιά. Για την ακρίβεια, προβλέπει ότι η ανάκαμψη θα έρθει νωρίτερα από ό,τι έγινε στην κρίση του 2008, τουλάχιστον για την αμερικανική οικονομία, που είναι η μεγαλύτερη του πλανήτη. Όπως εξήγησε, τα τελευταία σαράντα χρόνια οι ΗΠΑ αντιμετώπισαν δύο ξεχωριστούς τύπους υφέσεων: Την περίοδο 1979-82 η ύφεση προκλήθηκε από τη σφιχτή νομισματική πολιτική, ενώ την περίοδο 2007-2009 από την υπερβολική μόχλευση στον ιδιωτικό τομέα. «Η εκτίμησή μου είναι ότι η βουτιά από του Covid-19 θα είναι περισσότερο σαν αυτή του 1979-82 παρά σαν αυτή του 2007-09. Δεν προκλήθηκε από ανισορροπίες που θα χρειαστούν χρόνια για να διορθωθούν» σημείωσε ο νομπελίστας οικονομολόγος. «Οπότε αυτό θα σήμαινε γρηγορότερη ανάκαμψη μόλις τεθεί υπό έλεγχο ο ιός».
Η Economist Intelligence Unit, πάντως, δεν βλέπει επιστροφή στα προ πανδημίας επίπεδα πριν από το 2022. Οι αναλυτές της, σε έκθεση, προβλέπουν ανάκαμψη μετά το 2022 για το παγκόσμιο ΑΕΠ, με απότομη άνοδο του δημοσίου χρέους, ιδιαίτερα για τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Οι αναλυτές θεωρούν πως οι κυβερνήσεις θα επιλέξουν να μην περιορίσουν τα ελλείμματα που θα προκύψουν από τις περικοπές στις δαπάνες. «Η λιτότητα απορροφά πολιτικό κεφάλαιο και ίσως να μην υπάρχει αρκετό για την επιδίωξη ενός τέτοιου σχεδίου, ιδίως από τη στιγμή που οι περισσότερες χώρες πέρασαν την τελευταία περίοδο λιτότητας πολύ πρόσφατα», αναφέρουν.
Έτσι, συνεχίζουν οι οικονομολόγοι της EIU, θα καταφέρουν δύσκολα να πετύχουν τις απαιτούμενες για μια ουσιαστική μείωση του χρέους περικοπές, ιδιαίτερα από τη στιγμή που ο δημόσιος τομέας έχει ήδη συρρικνωθεί σε σχέση με το 2008 και οι περικοπές στον τομέα της υγείας δεν θα γίνονταν αποδεκτές.
Στη Γηραιά Ήπειρο, αυτοί που χαράζουν την οικονομική πολιτική, βλέπουν «σύννεφα» διαρκείας. Την ερχόμενη εβδομάδα, η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τις επικαιροποιημένες προβλέψεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, όμως η Christine Lagarde έδωσε ένα… hint, αναφέροντας ότι το καλό σενάριο έχει ήδη ξεπεραστεί και τα νέα στοιχεία θα κινούνται μεταξύ του μετρίου και του δυσμενούς σεναρίου. Η επικεφαλής της ΕΚΤ δεν έκανε πρόβλεψη για το πότε θα ξεπεραστεί η κρίση.
Άλλωστε, αυτό που πρωτεύει, είναι να διαφανεί αρχικά το βάθος της. Προηγουμένως, η ΕΚΤ είχε πει πως η οικονομία μπορεί να συρρικνωθεί μεταξύ 5% και 12% και αυτό ήταν το καλό σενάριο. Η ΕΚΤ τώρα εκτιμά το βάθος της συρρίκνωσης μεταξύ 8-12% φέτος. H κ. Lagarde επικαλέστηκε ανάλυση της ΕΚΤ, η οποία δείχνει ότι ένα κοινό σοκ διογκώνεται κατά περίπου 30% στην Ευρωζώνη.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ