Σκοπός της η ενίσχυση της παραγωγής τσιπ
Αίτημα εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης υπέβαλε η Semiconductor Manufacturing International Corporation, προκειμένου να πετύχει άντληση κεφαλαίων ύψους 20 δισ. γουάν ή 2,8 δισ. δολαρίων.
Η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ημιαγωγών της Κίνας στοχεύει με την κίνηση αυτή να ενισχύσει τις επενδύσεις της και να αυξήσει την παραγωγή ημιαγωγών, την ώρα που εντείνεται η εμπορική διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, εξέλιξη που αναμένεται να αναγκάσει τη SMIC να καλύψει μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της κινεζικής βιομηχανίας σε ημιαγωγούς.
Η SMIC, η οποία είναι ήδη εισηγμένη στο Χονγκ Κονγκ, για να μπορέσει να αυξήσει την παραγωγή της πρέπει να προχωρήσει σε επιπλέον επενδύσεις και για τον λόγο αυτό αναζητεί νέα κεφάλαια. Ήδη, τον προηγούμενο μήνα συγκέντρωσε κεφάλαια ύψους 2,2 δισ. δολαρίων από κρατικά επενδυτικά funds.
Η κίνηση εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια της Κίνας να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτονομία όσον αφορά την παραγωγή ημιαγωγών -έναν τομέα όπου η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο φαίνεται να βρίσκεται αρκετά πίσω από τις ΗΠΑ- δεδομένου ότι η Ουάσιγκτον εντείνει τον τεχνολογικό πόλεμο με το Πεκίνο.
Υπενθυμίζεται ότι η ΗΠΑ έχει επιβάλει σειρά κυρώσεων σε κινεζικές επιχειρήσεις τεχνολογίας, μεταξύ άλλων και στην Huawei, την οποία ενέταξε πέρυσι στη μαύρη λίστα “Entity List” που περιορίζει την πρόσβαση του κινεζικού κολοσσού στην αμερικανική τεχνολογία.
Τον Μάιο, μάλιστα, η κυβέρνηση Τραμπ περιόρισε έτι περαιτέρω την πρόσβαση της Huawei σε αμερικανικά προϊόντα τεχνολογίας, εισαγάγοντας μια νέα οδηγία που απαιτεί από ξένους κατασκευαστές που χρησιμοποιούν αμερικανικό εξοπλισμό παραγωγής ημιαγωγών να λάβουν άδεια προτού πωλήσουν τσιπ στη Huawei.
Η νέα αυτή οδηγία αναμένεται να επηρεάσει την ταϊβανέζικη TSMC, η οποία παράγει τους περισσότερους ημιαγωγούς που χρησιμοποιεί στα προϊόντα της, όπως στα smartphone, η Huawei. Επομένως, εάν η Huawei “χάσει” από προμηθευτή την TSMC θα πρέπει να αναζητήσει ελλακτικές λύσεις και ίσως αναγκαστεί να στραφεί στη SMIC, η τεχνολογία της οποίας ωστόσο, σύμφωνα με ειδικούς, είναι κατώτερη της ταϊβανέζικης εταιρείας.
Η πρόσφατη “ένεση” κεφαλαίων ωστόσο θα επιτρέψει στη SMIC να επεκτείνει σημαντικά και γρήγορα τη δυνατότητα παραγωγής ημιαγωγών.