Δραματικές οι συνέπειες της πανδημίας – συρρίκνωση άνω του 5% για το παγκόσμιο ΑΕΠ
Όταν άρχισαν τα lockdown σε όλο τον πλανήτη λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού, οι οικονομολόγοι επιχειρούσαν να «μετρήσουν» τις συνέπειες. Τώρα, που έχει αρχίσει το σταδιακό reopening και ενώ η αβεβαιότητα για το μέλλον συνεχίζει να πλανάται στον αέρα, οι φορείς και οι κυβερνήσεις αναθεωρούν τις προβλέψεις τους, καθώς όλοι τους, πια, συμφωνούν, πως φέτος η παγκόσμια οικονομία βουλιάζει σε μια Ύφεση που όμοιά της ο πλανήτης δεν έχει ξαναδεί από το κράχ του 1929.
Πρώτη-πρώτη η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία, στην έκθεσή της για την Παγκόσμια Οικονομική Προοπτική εκτιμά ότι η οικονομία του πλανήτη θα υποχωρήσει κατά 5,2% φέτος. Τα helicopter money, η παροχή ρευστότητας και τα άνευ προηγουμένου προγράμματα στήριξης των τοπικών οικονομιών, ως μέτρα ανάσχεσης αυτής της ύφεσης, βοήθησαν, όμως δεν κατάφεραν να εκμηδενίσουν τις «γρήγορες και μαζικές συνέπειες» που είχε η πανδημία του Covid-19. Η Παγκόσμια Τράπεζα επισημαίνει πως πρόκειται για τη βαθύτερη ύφεση που έχει γνωρίσει ο πλανήτης από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και 70 έως 100 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να βρεθούν κάτω από το όριο της φτώχειας. Και, στην έκθεση, εκτιμάται πως στις αναπτυγμένες οικονομίες η μείωση θα είναι της τάξης του 7% ενώ στις αναδυόμενες 2,5%.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο τον Απρίλιο ανέμενε συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας κατά 3% για φέτος, τώρα προβλέπει συρρίκνωση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 5% το τρέχον έτος και χαρακτηρίζει την ύφεση, τη μεγαλύτερη των τελευταίων 90 ετών. Στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, στις ΗΠΑ, η Επιτροπή Προϋπολογισμού του Κογκρέσου προβλέπει πως λόγω της πανδημίας, το ΑΕΠ της χώρας θα μειωθεί κατά 3% ως το 2030, αφαιρώντας 7,9 τρισεκατ. δολάρια από την ανάπτυξή της. Οι άνεργοι στη χώρα έχουν φτάσει στο εφιαλτικό νούμερο των 40 εκατομμυρίων.
Σε επίπεδο Ευρωζώνης, τα αναθεωρημένα στοιχεία της Eurostat επιβεβαιώνουν την επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, η οποία αναμένει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 8% ως 12% για φέτος: Στο πρώτο τρίμηνο του έτους, σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης υποχώρησε 3,6% και της ΕΕ κατά 3,2%.
Πρόκειται για τις μεγαλύτερες απώλειες από το 1995, οπότε και άρχισαν να τηρούνται αρχεία για την οικονομία της Γηραιάς Ηπείρου.
Σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 3,1% στην Ευρωζώνη και κατά 2,6% στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, μετά από ανάπτυξη 1,0% και 1,2% τους προηγούμενους τρεις μήνες. Είναι η πιο απότομη πτώση από το τρίτο τρίμηνο του 2009.
Ο μόνος που φαίνεται πως τη γλιτώνει είναι η Κίνα. Οικονομολόγοι του ΔΝΤ εκτιμούν πως το ΑΕΠ της χώρας θα αυξηθεί ελαφρώς πάνω από 1% στο σύνολο του έτους, όταν η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνώνεται ίσως κατά 3% και η αμερικανική κατά 6%.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ