Η υπομονή του Samuel Chen και η… μπαλιά που τον έφερε στο δρόμο της Zoom
Μια επένδυση για να αποδώσει, χρειάζεται, κατά κύριο λόγο, δύο παράγοντες: Την τύχη, αλλά και την υπομονή του επενδυτή που θα πρέπει να περιμένει για να πάρει τις μεγαλύτερες αποδόσεις. Στην περίπτωση του Samuel Chen, υπήρχαν και τα δύο, αλλά και ακόμα περισσότερα: Όπως οι κατάλληλες προϋποθέσεις.
Βρισκόμαστε στο 2011. Ο ιδιοκτήτης της επενδυτικής εταιρίας Digital Mobile Venture Ltd, που ξεκίνησε από την εμπορία μελανιών για εκτυπωτές, Samuel Chen, έχει μετακομίσει από την Ταϊβάν στο Σαν Φρανσίσκο. Κάθε Σαββατοκύριακο, συναντιέται με άλλα στελέχη και παίζουν ποδόσφαιρο. Ανάμεσά τους, ο διευθύνων σύμβουλος της Telenav, H.P. Jin. Στον οποίο… άρεσε ο τρόπος που έπαιζε μπάλα ο Chen και του πρότεινε να του συστήσει τον Eric Yuan. Έναν φέρελπι νέο που αναζητούσε επενδυτές για μια πλατφόρμα τηλεδιασκέψεων που θα ανέπτυσσε. Ο 50χρονος, τότε, Chen, δέχθηκε να συμμετάσχει στους πρώτους γύρους χρηματοδότησης της Zoom, μαζί με τον Jin.
Η συνέχεια έμελλε να αποδειχθεί καταστροφική: Μόλις σε έναν χρόνο η Zoom, έκαψε όλο το ρευστό της. Το ενδιαφέρον από άλλα venture capitals ήταν ελάχιστο. Η Zoom έμοιαζε χαμένη, καθώς τα επόμενα χρόνια ο ανταγωνισμός από τις άλλες πλατφόρμες την είχαν σχεδόν «σβήσει». Και η αλήθεια είναι πως, απέναντι από εφαρμογές όπως το Messenger, το Skype, το Whatsapp, το Facetime κ.α., το Zoom φαινόταν χαμένο.
Ο Chen δεν τα παράτησε. Συνέχισε να επενδύει στην εταιρία, ή, στην χειρότερη περίπτωση να διακρατεί θέσεις σε αυτή. Ο Chen μάλιστα, ως το 2018, κατείχε θέση και στο διοικητικό συμβούλιο της Zoom. Η αλήθεια είναι ότι κάπου στο τέλος του δρόμου, ο Ταϊβανέζος επενδυτής φαινόταν να χάνει την υπομονή του. Και γι’ αυτό η επενδυτική του, τον Απρίλιο αποφάσισε να πουλήσει ένα πακέτο 22 εκατ. δολαρίων από τις μετοχές της Zoom που κατείχε από τη δημόσια εγγραφή, τον Απρίλιο του 2019 και 13 εκατ. μετοχές λίγο αργότερα. Ταυτόχρονα ο Chen παραιτήθηκε από τη θέση του στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας.
To… πλήρωμα του χρόνου, ωστόσο, ήρθε το 2020. Στη διάρκεια της πανδημίας, η εφαρμογή Zoom έγινε η πιο δημοφιλής του πλανήτη, καθώς όλοι κατέφυγαν σε αυτή: Κυβερνήσεις, διακρατικοί θεσμοί, πολυεθνικοί κολοσσοί, επενδυτές, επιχειρήσεις, άρχισαν να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα για τηλεδιασκέψεις. Στο πρώτο τρίμηνο, η Zoom ανακοίνωσε έκρηξη κατά 170% στα έσοδά της. Οι μετοχές της, από την περσινή ΙΡΟ και μετά, πενταπλασίασαν την αξία τους. Και ξαφνικά, ο Chen βρέθηκε να έχει στην κατοχή του μετοχές της Zoom, αξίας 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η υπομονή και η τύχη απέδωσαν αρκετά καλά για τον Chen. Και θα είχαν αποδώσει ακόμα καλύτερα, εάν είχε λίγη υπομονή ακόμα: Αν δεν είχε πουλήσει εκείνες τις μετοχές των 22 εκατ. δολαρίων, σήμερα το μερίδιό του θα άξιζε μισό δισεκατομμύριο δολάρια παραπάνω.
Το μεγάλο ερώτημα, βέβαια, είναι το τι θα πρέπει να κάνει από εδώ και στο εξής. Θα πρέπει να πουλήσει τώρα, που είναι στο peak η μετοχή της Zoom, ή να επιμείνει στην αρχική επιλογή του, στηρίζοντάς τη κι άλλο, ώσπου να γίνει κολοσσός; Στην πραγματικότητα, ακόμα και οι αναλυτές δεν ξέρουν ποια είναι η σωστή κίνηση. Κι αυτό γιατί θα εξαρτηθούν όλα από το πόσο γρήγορα θα λήξει η πανδημία: Εάν οι άνθρωποι επιστρέψουν στους χώρους εργασίας τους και στους προηγούμενους ρυθμούς, υπάρχει ο κίνδυνος να εγκαταλειφθεί η υπηρεσία. Εάν όμως τα επαγγελματικά ταξίδια σταματήσουν και τα μέτρα κοινωνικών αποστάσεων διατηρηθούν, οι χρήστες της πλατφόρμας θα αυξηθούν. Θα εξαρτηθεί, επίσης, από το πόσο ικανοποιημένοι θα μείνουν οι επενδυτές από την ενίσχυση των πρακτικών ασφαλείας που θα κάνει η Zoom το επόμενο διάστημα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ