Η ΕΞΑΓΟΡΑ – ΑΠΑΤΗ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ
Θεωρείται ο κορυφαίος και εμπειρότερος επενδυτής του κόσμου. Η επιτυχία του, στις τοποθετήσεις, είναι σχεδόν μνημειώδης. Η Berkshire Hathaway, της οποίας ηγείται, είναι ο παγκόσμιος πρωταγωνιστής των επενδύσεων. Το όνομα και μόνο, Warren Buffett, προκαλεί… ρίγη και η εμφάνισή του, στην ετήσια ενημέρωση των μετόχων της Berkshire, χαρακτηρίζεται το «Woodstock των καπιταλιστών», αφού χιλιάδες κόσμου συρρέουν για να ακούσουν μια συμβουλή του. Θα μπορούσε κάποιος να εξαπατήσει τον κορυφαίο επενδυτή του πλανήτη; «Ναι», λένε οι αμερικανικές αρχές, οι οποίες διαπίστωσαν πως ο Buffett πλήρωσε ένα… σωρό λεφτά για να επενδύσει σε μια γερμανική εταιρία, που στην πραγματικότητα είναι… χρεοκοπημένη! Την υπόθεση ερευνούν πλέον και οι γερμανικές αρχές, με τον εισαγγελέα του Ντίσελντορφ να έχει μπει στην εξαγορασθείσα εταιρία, ψάχνοντας έγγραφα, στοιχεία και αποδείξεις. Εάν και οι Γερμανοί βρουν ότι ο Buffett έπεσε θύμα απάτης, θα είναι ένα μεγάλο πλήγμα στο γόητρό του.
Η εταιρία που έχει μπει στο στόχαστρο των ερευνών για απάτη, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, είναι η οικογενειακή γερμανική εταιρία μεταποίησης Wilhelm Schulz. Η εταιρία, η οποία ειδικεύεται στην παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα και έχει έδρα το Κρέφελντ της Γερμανίας, εξαγοράστηκε τον Φεβρουάριο του 2017 από τη θυγατρική της Berkshire Hathaway Inc, Precision Castparts Corp, έναντι 800 εκατ. ευρώ. Όλα έδειχναν να είναι φυσιολογικά, μέχρι που τον Μάιο του ίδιου έτους, στα κεντρικά της Berkshrie έφτασε μια ανώνυμη πληροφορία. Χωρίς να παράσχει αποδείξεις, ο whistleblower ζητούσε από την αμερικανική επενδυτική εταιρία να ερευνήσει αν κάποια από τα βασικά έγγραφα που παρείχε η γερμανική εταιρία ώστε να κλείσει το deal ήταν παραποιημένα έτσι ώστε να δημιουργούν την εντύπωση ότι πρόκειται για μία επιχείρηση με μεγάλη ανάπτυξη, ενώ η πραγματικότητα ήταν εντελώς διαφορετική: Η εταιρία που μόλις είχε αγοράσει ο Buffett, δεν αντιμετώπιζε απλά προβλήματα, αλλά κινδύνευε με χρεοκοπία!
Η Berkshire προσέφυγε αμέσως στις αμερικανικές αρχές και, έναν μήνα αργότερα, στις 9 Απριλίου, το δικαστήριο διαιτησίας της Νέας Υόρκης, έκρινε ότι ο whistleblower είχε δίκιο. Η γερμανική εταιρία, έκρινε το αμερικανικό δικαστήριο, παραπλάνησε συστηματικά τους επενδυτές πριν από την εξαγορά της και στη συνέχεια προσπάθησε να καλύψει τα ίχνη της. Το πόρισμα των δικαστών, είναι κόλαφος. Στις 132 σελίδες τους, αναφέρουν πως «τα στοιχεία δείχνουν ότι υπήρξε απάτη». Η Precision Castparts Corp, μετά την έρευνα, βρήκε ότι η Wilhelm Schulz δεν άξιζε περισσότερα από 157 εκατ. δολάρια και, με απάτη «αποτιμήθηκε» σε 800. Το διαιτητικό δικαστήριο της Νέας Υόρκης συμφώνησε και διέταξε την Wilhelm Schulz να επιστρέψει στην εταιρία του Buffett τη διαφορά των 643 εκατ. δολαρίων.
Τι είδους απάτη ήταν, όμως; Για την ακρίβεια, η εταιρία του Buffett την πάτησε σαν… πρωτάρης, αφού εξέλαβε ως αληθινά, πλαστά έγγραφα που είχαν δημιουργηθεί μέσω photoshop. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Handelsblatt, στα εσωτερικά έγγραφα, πριν από το deal, η γερμανική εταιρία δείχνει ως μια εταιρία με ισχυρά κέρδη, δεκάδες deals και ισχυρή προοπτική ανάπτυξης. Στην πραγματικότητα όμως, υπάλληλοι της Wilhelm Schulz διόγκωσαν τα EBITDA της εταιρίας σκανάροντας επιστολές τρίτων εταιριών και δημιουργώντας πλαστές παραγγελίες και τιμολόγια μέσω photoshop, ενώ τουλάχιστον 47 επιχειρηματικές συμφωνίες που δημιούργησαν την εικόνα πως πρόκειται για μία εταιρία με έντονη δραστηριότητα, ήταν πλήρως κατασκευασμένες!
Εάν όλα αυτά αποδειχθούν (και) από τη γερμανική Δικαιοσύνη, το πλήγμα στο γόητρο του Buffett, ο οποίος το τελευταίο διάστημα επικρίνεται για ανακολουθία σε όσα λέει και πράττει -μη- επενδύοντας και αποεπενδύοντας, θα είναι τεράστιο…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ