Βαρύτερο από το αναμενόμενο το σοκ της πανδημίας στην παγκόσμια οικονομία – Τι λέει το ΔΝΤ
Σε βαθιά καταστολή θέτει την παγκόσμια οικονομία η πανδημία του κορωνοϊού. Το World Economic Outlook Update, με το οποίο το ΔΝΤ αναθεωρεί τις προβλέψεις του Απριλίου, βλέπει βαθύτερη ύφεση, μεγαλύτερου μεγέθους ζημιά στην οικονομική δραστηριότητα από την αρχική εκτίμηση και μικρότερη ανάκαμψη.
Για την ακρίβεια, το Ταμείο, εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία φέτος θα γυρίσει σε ύφεση 4,9% έναντι 3% που ήταν η εκτίμηση του Απριλίου, με την ανάκαμψη για το 2021 να είναι πιο αδύναμη, στο 5,4%, έναντι 5,8% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη. Και ο εφιάλτης δεν έχει ακόμα τελειώσει, καθώς το Ταμείο προειδοποιεί ότι μια νέα έξαρση του Covid-19 θα μπορούσε να περιορίσει την παγκόσμια ανάπτυξη στο ισχνό 0,5%!
Στο World Economic Outlook Update γίνεται λόγος για εκρηκτική αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, αφού τα μέτρα στήριξης που έχουν ανακοινωθεί σε όλο τον κόσμο εκτιμώνται τώρα σε περισσότερα από 11 τρισ. δολάρια αντί 8 τρισ. τον Απρίλιο. Ακριβώς λόγω του helicopter money, το ΔΝΤ προβλέπει ανάλογη έκρηξη του δημοσίου χρέους, σε παγκόσμιο επίπεδο, με το επίπεδό του να υπερβαίνει το 100% του ΑΕΠ για πρώτη φορά στην ιστορία και για τις αναπτυγμένες οικονομίες το 130% του ΑΕΠ.
Τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης βλάπτουν σοβαρά τις επενδύσεις και την κατανάλωση, λένε οι αναλυτές του ΔΝΤ, οι οποίοι επισημαίνουν ότι «ως εκ τούτου, υπάρχει ένα ευρύ σοκ στη ζήτηση, το οποίο προστίθεται στις βραχυπρόθεσμες διαταραχές στην προσφορά λόγω των lockdown». Και αυτό, αφορά όλο των πλανήτη, αφού ποσοστό που ξεπερνά το 95% των χωρών του κόσμου εκτιμάται ότι θα έχουν φέτος μείωση του κατά κεφαλήν εισοδήματός τους, ανακόπτοντας την πρόοδο στη μείωση της ακραίας φτώχειας στον κόσμο από τη δεκαετία του 1990. H επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου, Gita Gopinath, λέει πως ενώ η πανδημία εντείνεται, το 75% των χωρών ξανανοίγουν τις οικονομίες τους, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα ανακάμψουν: «Αρκετές χώρες έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν. Ωστόσο, απουσία μίας ιατρικής λύσης, η ισχύς της ανάκαμψης είναι εξαιρετικά αβέβαιη και ο αντίκτυπος σε τομείς και χώρες ανομοιόμορφος».
Με την Κίνα να είναι η μόνη μεγάλη οικονομία που θα διατηρήσει θετικό πρόσημο (1%) στην ανάπτυξη φέτος, το μεγαλύτερο πλήγμα θα δεχθούν οι ανεπτυγμένες οικονομίες, οι οποίες εκτιμάται ότι θα υποστούν φέτος ύφεση 8% για να ανακάμψουν 4,8% το 2021, με αποτέλεσμα το ΑΕΠ τους να είναι χαμηλότερο το επόμενο έτος κατά 4% σε σχέση με το επίπεδο του 2019. Στην Ευρωζώνη, το Ταμείο εκτιμά ότι η φετινή ύφεση θα φτάσει το 10,2% και η ανάκαμψη το 6% το 2021, με τις χειρότερες προοπτικές να προδιαγράφονται για την Ιταλία και την Ισπανία (12,8% ύφεση φέτος και ανάκαμψη 6,3% το 2021). Ομοίως εφιαλτικές είναι οι προβλέψεις και για τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, την αμερικανική, όπου το Ταμείο εκτιμά πως η ύφεση θα φτάσει στο 8% το 2020 και η ανάκαμψη στο 4,5% το 2021. Μεγαλύτερη είναι η υποβάθμιση των προβλέψεων του ΔΝΤ στις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Το ΑΕΠ της Βραζιλίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 9,1% φέτος και του Μεξικό και της Αργεντινής κατά 10,5% και 9,9% αντίστοιχα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ