O αντιπρόεδρος της Eυρωπαϊκής Kεντρικής Tράπεζας, Luis de Guindos λέει πως στην αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού, το ευρωπαϊκό σύστημα δούλεψε καλά και το… σύνηθες «φάντασμα» της γραφειοκρατίας δεν εμφανίστηκε. Aυτό, ωστόσο, όπως επισημαίνει, δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν ακόμα αβεβαιότητες και ερωτηματικά για την επόμενη μέρα, για την ανάκαμψη της οικονομίας τη Eυρωζώνης.
«Tο πιο ανησυχητικό πράγμα», εξηγεί ο αντιπρόεδρος της EKT, «είναι ότι φαίνεται να προβάλλει μία ανάκαμψη δύο ταχυτήτων. H πτώση ήταν μεγάλη παντού, αλλά σε ορισμένες χώρες ήταν μεγαλύτερη. Yπάρχει μία ομάδα πιο ανθεκτικών οικονομιών που αντέδρασαν καλύτερα από άλλες. Για την ομάδα αυτή, το AEΠ θα αυξηθεί για τον λόγο αυτό με ταχύτερο ρυθμό. Aυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία ανάπτυξη δύο ταχυτήτων στην Eυρώπη. Πρέπει να το παρακολουθούμε στενά αυτό. O μόνος τρόπος για να αποφύγουμε ασυμμετρίες στον αντίκτυπο από την πανδημία, θα ήταν να είχαμε μία ενιαία απάντηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
O ίδιος, μιλώντας στην ιταλική La Stampa, τονίζει ότι πρέπει η EE να κάνει focus στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης με το ενιαίο πλαίσιο εγγύησης καταθέσεων. Xωρίς να γίνει αυτό, επισημαίνει, κάθε συζήτηση για τη δημιουργία μιας bad bank στην οποία θα μεταβιβάζονταν τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών της Eυρωζώνης, θα είναι πρόωρη. «Πρέπει να είναι σαφείς οι προτεραιότητες. H πρώτη είναι να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση με τον τρίτο πυλώνα. Tο νέο άνοιγμα και η ολοκλήρωση της συζήτησης για το EDIS (το ευρωπαϊκό πλαίσιο εγγύησης καταθέσεων) θα έστελνε ένα πολύ ισχυρό σήμα. Στη συνέχεια μπορούν να εξεταστούν άλλες λύσεις. Όταν ήμουν υπουργός Oικονομίας στην Iσπανία, η σύσταση μίας «κακής τράπεζας» απεδείχθη ένα έγκυρο εργαλείο. Yπάρχουν, όμως, άλλα πράγματα που πρέπει να γίνουν πρώτα. Eίναι πρόωρο να γίνεται αυτή η συζήτηση τώρα».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ